Župan Ivan Celjak je u petak, 11. lipnja 2021. godine, zajedno sa zamjenicima Mihaelom Jurićem i Mirjanom Olujić, predvodio program obilježbe Dana Sisačko-moslavačke županije. Naša je županija za svoj dan odabrala dan rođenja velikih učitelja hrvatskog naroda, braće Radić, rođenih u Desnom Trebarjevu, danas na području Općine Martinska Ves. Ovogodišnja je obilježba bila posebno svečana, jer je njome obilježena i 150. obljetnica rođenja Stjepana Radića.
Tradicionalno je počast hrvatskim braniteljima odana kod središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac u Sisku, kao i kod spomenika poginulim braniteljima u Parku dr. Franje Tuđmana, te braći Radić, kod spomen-obilježja ispred mjesta gdje je nekad u desnom Trebarjevu stajala njihova rodna kuća.
Program obilježbe zaokružen je svečanom akademijom u Domu INA rafinerije nafte u Sisku, gdje je slavlje za Dan županije uveličao predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, uz kojeg su bila i dvojica potpredsjednika, ministar branitelja Tomo Medved i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića na ovoj je svečanosti bio saborski zastupnik, potpredsjednik Odbora za pravosuđe Krešimir Katičić.
Lijepom gestom, zahvalom na otvorenoj sceni i prikladnim poklonom, župan Ivan Celjak je iskazao dužnu zahvalnost donedavnoj predsjednici Županijske skupštine Ivanki Roksandić.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković je pokazao duboko razumijevanje problema s kojima se Sisačko-moslavačka županija suočila još žešće od ostatka Hrvatske i obećao pomoć države u rješavanju tih problema: „Da bismo u potpunosti revitalizirali Banovinu moramo raditi i na procesu demografske revitalizacije. Tu očekujemo velike iskorake, jer bez ljudi nema obnove, nema ekonomske revitalizacije, nema društvene dinamike, nema povezanosti onog finog socijalnog tkiva, koje je ključno za razvoj svake sredine, svakog naroda, svakog društva i svake države.“
U svome je svečanom obraćanju župan Celjak pozvao na zajedništvo i rad za opće dobro: „Neka nam djelovanje Stjepana Radića i dalje bude vodilja dok koračamo putem obnove, revitalizacije, gospodarskog rasta i razvoja.“

Ranije je župan i objavio čestitku.

‘Poštovani žitelji Sisačko-moslavačke županije, drage sugrađanke i sugrađani! Izuzetna mi je čast čestitati Dan Sisačko-moslavačke županije, dan rođenja braće Radić, koji ove godine slavimo u posebnom ozračju obilježbe 150. obljetnice rođenja velikog učitelja hrvatskog naroda, Stjepana Radića.

Promišljajući o djelovanju ovog hrvatskog velikana i izazovima s kojima se hrvatski narod tada suočavao, pred nama su također veliki izazovi ali i odgovornost. Iznova izgraditi naše gradove i općine stradale u potresu, te njegovati zajedništvo koje smo opet pokazali kada je bilo najteže u mjesecima potresa. Imamo razloga biti ponosni na to zajedništvo i ustrajnost svih žitelja Sisačko-moslavačke županije. Ponosni smo i na odlučnost da živimo i radimo na našoj djedovini, da osnivamo obitelji u našoj ranjenoj ali ponosnoj Sisačko-moslavačkoj županiji koju ćemo ponovno zajedno izgraditi.

Mi u Sisačko-moslavačkoj županiji nikada nismo uzmicali pred izazovima i nikada nismo ostali bez odgovora na njih. Imamo sposobne, hrabre i odgovorne ljude. Imamo entuzijazam mladosti i mudrost naslijeđa. I zajedno ćemo uspjeti! Sretan nam Dan Sisačko-moslavačke županije!’ – stoji u obraćanju župana Celjaka.

A nakon potresa, pred Županijom je velik posao. Ivan Celjak novoizabrani je župan Sisačko-moslavačke županije koji je s uvjerljivom prednošću pobijedio u drugom krugu izbora svoga protukandidata. ‘Odgovoran posao je pred nama i pozivam još jednom sve gradonačelnike i načelnike iz naše županije na konstruktivnu suradnju u cilju boljitka svih stanovnica i stanovnika Županije’ – izjavio je župan nakon pobjede, a u ovih nekoliko dana odradio i nekoliko sastanaka.

Sastanak s pročelnicima je već održan, kako bi se upoznao sa stanjem i planovima projekata, financijskom situacijom te analizom radnih procesa,  a u cilju poboljšanja učinkovitosti rada svakog službenika i namještenika što u konačnici, kako je rekao župan, dovodi do poboljšanja učinkovitosti rada županijske uprave. ‘Upravo ta analiza bit će temelj za buduću reorganizaciju. U prvom redu u planu je ustrojstvo jedne ustrojstvene jedinice u kojoj će službenici Sisačko-moslavačke županije biti na raspolaganju fizičkim i pravnim osobama s potresom pogođenih područja.’ – rekao je župan Celjak.

Financijsku konstrukciju je uveliko razdrmao potres i obnova koja slijedi.

Ipak, EU projekti se odrađuju. Nedavno je otvoren Središnji paviljon Opće bolnice dr. Ivo Pedišić u Sisku. Kroz rekonstrukciju bolničkog kompleksa izgrađen je Središnji paviljon koji je objedinio dnevnu bolnicu i novi hitni prijem za pacijente, a projekt je provodila nagrađivana Razvojna agencija SMŽ SIMORA. Njihov zasigurno najzvučniji projekt je PISMO u Novskoj, gdje su veliki planovi jačanja središta gaming industrije.

Prioritet je bila u novoj financijskoj omotnici gradnja domove za stare i nemoćne osobe za što već ima gotovih 8 projekata, te izgradnja i opremanje škola i sportskih dvorana. Velik je i projekt Revitalizacija kulturne baštine na području SMŽ kroz 4 kulturna dobra. Stari grad Zrin, Kaštel Gvozdansko, Kompleks zgrada s visokom peći u Bešlincu-Rujevac i ruševine crkve Sv. Marije Magdalene na Zrinu dobile bi svoje novo ruho, a Županija veliki turistički potencijal.

Veliki potencijal za Županiju je i Fond za pravednu tranziciju, u kojem je na raspolaganju 2,2 milijarde kuna, pa sredstva vezana uz Europski plan oporavka te sredstva Svjetske banke koja uz projekt Slavonija-Baranja-Srijem dodaju i SMŽ.

Upravo su neki dan predstavnici Svjetske banke bili u posjetu novom županu, a vezano za potrebe nakon potresa. (Sisačko-moslavačka županija, L.K.)