Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je u ponedjeljak u posjetu Sisačko-moslavačkoj županiji, koji je započeo u Sisku, sastankom sa županom Sisačko-moslavačke županije Ivanom Celjakom i njegovim suradnicima.

Potom je u Petrinji predsjedao sastankom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske koji se odnosi na otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

U izjavi za medije premijer Plenković kazao je da je na Stožeru dobio izvješće o svim aktivnostima koje se poduzimaju na sanaciji posljedica potresa i njihovoj dinamici.

Istaknuo je da Stožer zasjeda na tjednoj bazi u Petrinji i u uskoj je suradnji s čelnicima lokalne i područne samouprave.

Ovo je područje, dodao je premijer, nakon razornog potresa u prosincu pogodilo još 1223 naknadnih slabijih potresa, a neki od njih uzrokovali su sekundarne štete.

Podsjetio je da je uoči ljetne stanke Ministarstvo graditeljstva i državne imovine dobilo zadaću da pripremi plan eventualnih zakonskih izmjena, a izvješće se očekuje ovoga i idućega tjedna, kako bi se detektirali detalji koji usporavaju proces obnove i ubrzala njena dinamika.

“Očekujem da se cijeli proces ubrza, Vlada će na tom tragu raditi sa svim partnerima u ovom procesu”, poručio je.

Podsjetio je da je Zakon o obnovi donesen konsenzusom u Hrvatskom saboru te da u tom trenutku, dok se stvar nije počela primjenjivati u praksi, nitko nije imao primjedbi na sadržaj zakona.

Naglasio je da su najveći problem u provedbi zakona imovinsko-pravni odnosi koji su komplicirani i na Banovini, a u Zagrebu su prepreka propulzivnosti aktivnosti.

“Sada kada su se sva ta precizna uska grla identificirala, to ćemo korigirati i stvar će se ubrzati”, kazao je predsjednik Vlade.

Pojasnio je da se, što se tiče obnove kuća, na Banovini ide obrnutim redom – prvo se ide u sanaciju onih koje su lakše stradale, dakle od zelenih prema crvenima.

Župan SMŽ Ivan Celjak podsjetio je pak na svom FB profilu da je Vlada prošli tjedan za zapošljavanje 520 dugotrajno nezaposlenih osoba na  području Županije izdvojila 19 milijuna kuna te da se je danas razgovaralo i o razvoju poduzetništva jer, kako je napisao, očuvanje svakog radnog mjesta nam je važno kao i stvaranje uvjeta za nova radna mjesta.
‘Ministrica Tramišak uručila nam je dio ugovora za projekte na području naše županije financiranih europskim sredstvima čija ukupna vrijednost prelazi 26 milijuna kuna.’ – napisao je.  (Vlada RH, FB, L.K.)