U prostorijama Javne vatrogasne postrojbe u Vodicama održan je danas koordinacijski sastanak ravnatelja Civilne zaštite Republike Hrvatske Damira Truta sa službama angažiranim na gašenju velikog požara koji je zahvatio dijelove naše županije.

Na sastanku su, sa suradnicima, sudjelovali i župan dr. sc. Marko Jelić, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Darko Dukić, voditelj Službe civilne zaštite Šibenik Dražen Bilać, gradonačelnik Vodica Ante Cukrov te zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta, sa suradnicima.

„Noćas smo uspjeli zaustaviti širenje požara  prema Vodicama, Okitu i Kapeli što je, zbog guste borove šume na tom području bio prioritet. Jutros su nam u pomoć stigli kanaderi, a na terenu je 350 vatrogasaca koji rade na sanaciji požarišta. Požarom je zahvaćeno oko 3300 hektara površine, a trenutno na vatrom zahvaćenim područjima nema otvorenog plamena.“, kazao je načelnik Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije Darko Dukić.

Ravnatelj civilne zaštite Republike Hrvatske Damir Trut naglasio je kako su na terenu u tijeku pripreme za popodnevno jačanje vjetra. „Uz vatrogasce, na terenu su i pripadnici civilne zaštite, kao i policijski službenici te inspektori koji obavljaju očevid s ciljem utvrđivanja uzroka požara. Štete su velike. Ima dosta izgorjelih objekata, ali točan broj se ne zna, budući da je stradalo dosta objekata po maslinicima i poljima.“, istaknuo je ravnatelj Civilne zaštite Republike Hrvatske Damir Trut.

Župan dr. sc. Marko Jelić zahvalio je svim vatrogascima koji su u tijekom jučerašnjega dana i protekle noći nadljudskom naporima uspjeli staviti požar pod kontrolu te istaknuo da je Županija već donijela Odluku o proglašenju velike nesreće na području Šibensko-kninske županije.

„Stožeri civilne zaštite koji su izravno pogođeni ovom velikom nesrećom, a to su Stožeri gradova Šibenika i Vodica, jučer su već pripremili, a danas će i dostaviti, zahtjeve za pokretanje postupka proglašenja elementarne nepogode. To će ići preko Stožera civilne zaštite naše županije, a odmah nakon toga mi ćemo i proglasiti elementarnu nepogodu. Potom nastavljamo s daljnjim procedurama i aktivnostima kako bi građani koji su pogođeni ovom velikom nesrećom mogli potraživati određene kompenzacije za izgubljenu imovinu.“, istaknuo je župan Šibensko-kninske županije dr. sc. Marko Jelić.

Po završetku koordinacijskog sastanka, župan je sa suradnicima i ravnateljem Civilne zaštite obišao požarišta na području Vodica, Zatona i Rasline.

Veliki požar u zaleđu Vodica koji je planuo jučer nešto iza 11 sati,  gasile su sve raspoložive vatrogasne snage, a cijelo jučerašnje poslijepodne i večer na terenu je proveo i župan dr. sc. Marko Jelić sa suradnicima. (Šibensko-kninska županija)