Buša ili ilirsko govedo je autohtona hrvatska pasmina goveda koja se na našim prostorima uzgaja već stoljećima, no danas nije toliko česta pojava u lokalnoj kuhinji. Kako bi to mijenjali odnosno širu javnost, posebice ugostitelje, upoznali sa specifičnostima uzgoja i pripreme mesa buše, 7. i 8. lipnja u Kistanjama je, u  organizaciji Šibensko-kninske županije, Turističke zajednice Šibensko-kninske županije, Ruralnog poduzetničkog inkubatora „Krka“ u Kistanjama te Općine Kistanje održana jedinstvena dvodnevna gastro manifestacija „Taste like Kistanje – Buša na pjatu“.

Već prvog dana, poznati hrvatski chef David Skoko i mlada zvijezda gastro scene Mate Sučić održali su masterclass u moderno opremljenoj kuhinji Ruralnog poduzetničkog inkubatora u Kistanjama, na kojem su sudjelovali i učenici srednjih škola iz Šibenika i Knina. Nakon radionice na kojoj su se polaznici mogli upoznati s pripremama različitih „bokuna“ mesa buše, uslijedila je degustacija prvoklasnih delicija poput carpaccia, ragua, arancina od buše u kremi od tikvica ili trgane buše s kremom od čičoke.

Na panelu na temu „Održivost uzgoja i valorizacija mesa buše prema krajnjim korisnicima“, uz župana Šibensko-kninske županije dr. sc. Marka Jelića i  chefa Davida Skoke, sudjelovao je i Ante Ivanković, profesor s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, predstavnici udruge uzgajivača buše, obrtničke komore i udruženja ugostitelja te voditelji i chefovi restorana.

Župan dr. sc. Marko Jelić istaknuo je važnost promidžbe domaćih i autohtonih proizvoda kao što je buša:
– S oko 1.700 grla i 52 poljoprivredna gospodarstva koja se bave uzgojem ove izvorne pasmine goveda, Šibensko-kninska županija je druga u državi. Manifestacijama kao što je ova cilj je upoznati javnost s vrijednošću lokalno proizvedenih, autohtonih proizvoda, čija je konzumacija dobra ne samo za zdravlje, već i za razvoj lokalnog gospodarstva i poljoprivrede, kao i očuvanje ovih prostora koji su nas stoljećima hranili i održavali na životu – kazao je župan i poželio da „Buša na pjatu“ preraste u tradiciju.

Šibensko-kninska županija, kroz svoj program potpora poljoprivredi, već godinama sufinancira nabavu grla stoke s naglaskom na autohtone sorte poput buše koja je uvrštena u Nacionalni program očuvanja izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja u Republici Hrvatskoj.

Drugog dana druženja s vrsnim hrvatskim chefovima, u Eko centru Kistanje organizirana je degustacija jela od mesa buše, uz prezentaciju prvoklasnih lokalnih vina i drugih proizvoda domaćih OPG-ova, a Ruralni poduzetnički inkubator već je najavio novu manifestaciju koja će se u Kistanjama održati prvog vikenda u mjesecu srpnju, pod nazivom „Zaboravljene marende.“ (Šibensko-kninska županija)