Turistička zajednica Kvarnera i Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije organizirali su okrugli stol na temu održivog razvoja turizma u kontekstu energetske učinkovitosti.

Susret je okupio predstavnike kvarnerskih hotelijera i javnih institucija s regionalne i državne razine kako bi ih povezao i pružio informacije vezano uz natječaje, bespovratna sredstva ili mogućnost prijave na projekte iz domene održivog gospodarenja energijom, energetsku učinkovitost i obnovu te zaštitu okoliša.

„Ulaganjima u energetsku učinkovitost hotela smanjuje se negativan utjecaj na okoliš i samim time doprinosi se njegovom očuvanju. Pet posto emisije štetnih plinova dolazi iz turističkog sektora, a unutar tih pet posto čak 21% stvara hotelska industrija. Brojni naši hoteli već su prepoznali priliku za uštedu kroz energetsku učinkovitost, npr. Hilton koji posluje prema tzv. Corporate Social Responsibility programu ili Liburnia Riviera Hoteli koji su nositelji cerfitikata ISO 50001:2011. Veliki dio hotelijera kao nove izvore energije vidi morsku i solarnu energiju“, izjavila je direktorica Peršić Živadinov i dodala da održivi razvoj uključuje turizam, ali isključivo na dobrobit lokalnog stanovništva i uz neprekidnu obavezu da se ne narušava okoliš.

Igor Radić, savjetnik ministrice turizma i sporta, najavio je izradu dva strateška dokumenta koja će dati smjernice za dugoročnu održivost, Strategije razvoja održivog turizma Hrvatske do 2030. godine i Nacionalnog plana razvoja održivog turizma Hrvatske od 2021. do 2027. Savjetnik Radić najavio je i skorašnju provedbu istaživanja interesa za ulaganje u energetsku učinkovitost turističkog sektora iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti dodavši kako Hrvatska uskoro preuzima predsjedavanje UNWTO Odborom za turizam i održivost kojim će predsjedavati do 2023. godine, a prvi korak bit će definirati cilj inicijative održivosti kako bi pomogli ne samo turizmu na razini EU već globano.

Sudionici Okruglog stola zaključno su se složili oko važnosti podizanja i razvijanja svijesti o očuvanju okoliša kroz energetsku učinkovitost i obnovu. (Primorsko-goranska županija)