Župan Zlatko Komadina na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare izvijestio je o značajnim investicijskim ulaganjima u školske objekte. Naveo je da se samo u investicijsko održavanje 44 objekta ulaže 22 milijuna kuna, a izdvojio je specifično ulaganje u preseljenje glazbenog odjela pri Osnovnoj školi “Milan Brozović”, Kastav na novu adresu. Dodao je kako čak 10 posto učenika osnovnih škola pohađa glazbene odjele, njih 1112, od čega 1 posto ide u srednje glazbene škole. Zbog velikog povećanja broja učenika u osnovnoj školi u Kastvu koji pohađaju glazbene odjele, ukupno njih 177, bilo je potrebno pronaći novi prostor van same zgrade škole. Prostor je osigurao Grad Kastav, a PGŽ je financirala nabavu opreme. Uvjeti za odvijanje redovne nastave Glazbenog odjela u novom prostoru biti će znatno poboljšani jer je zgrada adaptirana (deset učionica individualne nastave, dvije učionice grupne nastave, zbornica i pripadajući prostor) te opremljena s namještajem i nastavnim materijalom koji je nužan za kvalitetno odvijanje glazbenog obrazovanja.

Zamjenik župana Petar Mamula izvijestio je o osiguranim sredstvima u iznosu od 750.000 kuna za dva razvojna projekta Grada Vrbovskog. Riječ je o izgradnji reciklažnog dvorišta, projektu kojeg PGŽ sufinancira s 250.000 kuna dok će s pola milijuna kuna Županija pomoći izgradnju prostora za jaslice pri dječjem vrtiću u Vrbovskom. Zamjenik župana je također naglasio kako izostaje sustavno državno ulaganja u područje Gorskog kotara te podsjetio da više od dvije godine postoji Zakon o brdsko planinskom području, koji se ne provodi jer nisu donijeti podzakonski akti. “Gorani su stoga i dalje u nepovoljnom položaju, a država uglavnom reagira neplanski i bez vizije kad je u pitanju pristup potpomognutim područjima”, rekao je Mamula.

O rasporedu proračunskih sredstava za investicije u zdravstvu izvijestila je resorna pročelnica Đulija Malatestinić. Rekla je da je na zadnjem Kolegiju župana donijeta odluka o izdvajanju 949.000 kuna i to Domu zdravlja PGŽ za sistematizaciju arhivske građe i izgradnju lifta u objektu Doma zdravlja u ulici Ive Marinkovića, te za sanaciju ravnog krova na objektu Thalasotherapije Crikvenica i opremanje ambulante za post Covid liječenja. “Župan je također dao suglasnost za nabavu potrošnog materijala za biokemijski laboratorij Doma zdravlja PGŽ, koji je jedini vanbolnički biokemijski laboratorij i doista pruža značaju dostupnost zdravstvene zaštite”, zaključila je pročelnica.

Glavni epidemiolog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dobrica Rončević informirao je o aktualnoj epidemiološkoj situaciji u Županiji gdje smo i dalje u trendu smanjivanja aktivnih slučajeva koronavirusa. U hitnoći je tijekom nedjelje testirano 77 osoba, a samo su dvije osobe Covid pozitivne. Ozdravilo je 27 osoba pa je trenutni broj aktivnih slučajeva u padu i iznosi 294. Na bolničkom liječenju 36 je pacijenata od kojih je troje na respiratoru, a nažalost, jučer su od bolesti Covid 19 u KBC-u Rijeka preminule dvije osobe. Rončević je rekao da je u domovima za starije osobe situacija povoljna, jednako kao i u školama gdje imamo 9 razreda u samoizolaciji u svim županijskim školama. Najavio je i pojačano cijepljenje tijekom ovog tjedna i to u prosjeku 20 pacijenata po ordinaciji obiteljske medicine. Kako se očekuje dolazak većih količina cjepiva plan je da se za program masovnog cijepljenja angažira jedna sportska dvorana u Rijeci.

Novinari su upitali župana za polemiku s premijerom oko investicija na području Primorsko-goranske županije gdje je župan rekao kako tih investicija ne bi bilo da Županija kroz prostorne planove i druge strateške dokumente nije stvorila preduvjete. Naglasio je da u ovako jako centraliziranoj državi jedino državni proračun ili EU fondovi mogu izdvojiti sredstva za velike investicije od preko 100 milijuna kuna. Dodao je kako je on spreman na suradnju sa svakom vladom oko projekata koji su na dobrobit stanovnika Županije. U tom je kontekstu pozdravio i odluku Vlade oko modela financiranja novogradnje u 3. maju, radi se, dodao je o modelu takozvanog međufinanciranja za dovršetak broda o čemu je razgovarao i s premijerom i s ministrom financija. No, isto tako je naglasio kako je 3. maj još uvijek u statusu stečajne imovine Uljanika, što mu onemogućuje normalno poslovanje i kreditno zaduživanje. (Primorsko-goranska županija)