Zamjenik Župana Vojko Braut nazočio je potpisivanju ugovora Lučke uprave vrijednih 33,6 milijuna kuna, od kojih se najvažniji odnosi na izvođenje radova na izgradnji spojne ceste lučkog područja s državnom cestom D 403.

Spojna cesta osigurava prometnu povezanost s novim glavnim cestovnim ulazom na Zagreb Deep Sea kontejnerski terminal. Izgradnjom ove ceste prestaje potreba za ulaz i izlaz teških kamiona u lučko područje na Trgu Žabica i na vrlo prometnu gradsku ulicu Riva u centru grada.

„Riječka luka je uvijek bila okosnica razvoja grada Rijeke, Primorsko-goranske županije i šire regije. Tehnološki razvoj i usklađenje luke s novim trendovima u pomorskom prijevozu je hvalevrijedno“, zaključio je zamjenik Vojko Braut izrazivši potporu Primorsko-goranske županije i naglasivši kako će izgradnja ove infrastrukture uvelike utjecati na kvalitetu života građana Rijeke i okolice.

Za izvođača radova odabrana je ponuda GP KRK d.d. vrijednosti 32,225 milijuna kuna s PDV-om. Ukupna duljina spojne ceste lučkog područja iznosi približno 695 metara, a rok za izvršenje radova je 300 dana od datuma potpisa Ugovora.

Ministar Oleg Butković poručio je kako je cilj da Rijeka bude najbolja mediteranska luka, te podsjetio na osam projekata financiranih od strane Europske unije u vrijednosti 130 milijuna eura. „Riješena je infrastruktura kontejnerskog terminala Brajdica, završena Zagrebačka obala, odabran respektabilni koncesionar, a jedan od najvećih i najskupljih investicijskih projekata cesta D 403 ide uspješno prema kraju“, zaključio je.

Gradonačelnik Marko Filipović ocijenio je da će ova cesta redefinirati promet u Rijeci, poboljšati sigurnost i brzinu, a po dovršenju „prstena“ oko grada, rasteretiti i mrežu gradskih prometnica. Naime, nastavak spojne ceste i Trga Žabica duljine je oko 1,2 kilometra, a procijenjena vrijednost gradnje je oko 60 milijuna kuna. Ministar Butković potvrdio je da će se nastojati da se ista dovrši usporedno s dovršetkom ceste D-403.

Projekt izgradnje spojne ceste realizira Lučka uprava Rijeka uz potporu Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i suglasnost Vlade Republike Hrvatske. Uz spomenuti ugovor, potpisan je i Ugovor za stručni nadzor na radovima s tvrtkom IN Stria d.o.o. te Ugovor za provedbu Pilot projekta kontrole pristupa, nabavu softvera, isporuku i ugradnju opreme s tvrtkom Securitas Hrvatska d.o.o. sufinanciranim EU sredstvima Programa Interreg Italy 2014 – 2020. (Primorsko-goranska županija)