Samo jedan dan nakon početka djelovanja Helikopterske hitne medicinske službe, u nedjelju na Uskrs, prevezen je prvi pacijent s Lošinja u KBC Rijeka.

Po zaprimljenom zahtjevu za intervencijom tima helikopterske baze Rijeka, HHMS tim je unutar 5 minuta od dojave poletio prema Malom Lošinju, gdje je preuzeo 21-godišnjeg pacijenta i u pratnji medicinskog tima prevezao ga helikopterom na sletište Delta, nakon čega je pacijent zaprimljen u KBC Rijeka. Mladom pacijentu učinjen je CT glave i vratne kralježnice,  hospitaliziran je i dobrog općeg stanja.

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije Senka Kajčić opisala je tijek prvog postupka prijevoza, ističući da je riječ o mlađoj muškoj osobi. “Na Lošinju je obavljena primarna hitna intervencija, tijekom cijelog leta helikopterom muškarac je medicinski zbrinjavan, a po dolasku na helidrom Delta u Rijeci, preuzeo ga je zemaljski tim hitne pomoći i prevezao u KBC. Sve je obavljeno uspješno”, izjavila je Kajčić.

Kako je istaknuo ravnatelj riječkog KBC Alen Ružić, ta je intervencija bila na neki način i test sustava te se pokazalo da odlično funkcionira i bez zastoja. “Ta služba predstavlja veliki iskorak u unapređenju zdravstvene zaštite i kao pomoć potencijalno životno ugroženim pacijentima”, izjavio je ravnatelj naglasivši da je Služba jako važna za cijelu Hrvatsku, a posebno na području nadležnosti KBC-a Rijeka, zbog zemljopisnih obilježja i teške dostupnosti nekih krajeva.

Liječnički tim koji je uspješno odradio prvu intervenciju čine Dunja Turina, specijalizantica hitne medicine u Zavodu za hitnu medicinu PGŽ i medicinski tehničar Darko Stošić.

Tijekom istog poslijepodneva, obavljena je još jedna intervencija helikopterom. Pacijentica s Raba koja je imala srčane tegobe također je uspješno prebačena u KBC Rijeka. To su prva dva takva leta obavljena u Hrvatskoj i oba sa zračne baze na Krku.

U utorak, 2. travnja, službeno je predstavljen početak rada.

Zamjenik župana Vojko Braut i ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije Senka Kajčić na helidromu na Delti prisustvovali su predstavljanje početka rada Helikopterske hitne medicinske službe u Hrvatskoj.

Helikopterska hitna medicinska služba zasad ima četiri helikoptera na četiri lokacije: na otoku Krku, u Zagrebu, Osijeku i Splitu. “U pripremi su nove baze u Slavonskom Brodu, Puli i Zadru. Za hitnu medicinsku djelatnost to je veliki iskorak. Nakon što je prošle godine uspostavljena pomorska hitna s flotom od šest brzih brodica i nadopunjenom kopnenom hitnom medicinskom službom, ovo je velik iskorak, a Hrvatska je sada među zemljama koje imaju najrazvijenije sustave hitne medicinske pomoći”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 62,5 milijuna eura od čega je 10 milijuna bespovratnog europskog novca, a RH je za sedam godina ugovorila ukupno 10 500 sati leta helikoptera hitne, rečeno je na današnjem predstavljanju u Rijeci na kojem je sudjelovao i ministar mora Oleg Butković. (Primorsko-goranska županija, L.K.)