“Opredjeljenje naše Županije je digitalno i zeleno, među prvima smo u RH osnovali regionalnu energetsku agenciju koja je zacrtala smjernice zelene tranzicije”, rekao je župan Zlatko Komadina na otvaranju 10. energetske konferencije otoka Krka, koja je započela jutros u Velikoj vijećnici Grada Krka. Župan je naglasio da PGŽ ima niz svijetlih primjera korištenja obnovljivih izvora energije, spomenuo je između ostalog najveću solarnu elektranu u RH koja se gradi na Cresu, zatim pilot projekt Unija, samoodrživog otoka, te istaknuo da postoji veliki interes za izgradnju vjetroelektrana u zaleđu Novog Vinodolskog. Dodao je da je puno učinjeno i na smanjenju emisije CO2 te izrazio nadu da će i Termoelektrana Urinj uskoro prijeći na plin. Sve to, istaknuo je župan, doprinijelo je povećanju kvalitete zraka koji je danas gotovo u cijeloj Županiji u prvoj kategoriji.

Jedan od organizatora Konferencije koja se održava se pod naslovom “Energetska tranzicija u kontekstu klimatskih promjena i novog Europskog zelenog plana” je i REA Kvarner, a održava se pod pokroviteljstvom Predsjednika RH Zorana Milanovića koji je i otvorio Konferenciju. Pozdravljajući sudionike naglasio je kako su Krk i Primorsko-goranska županija napravili ogromne iskorake zahvaljujući duhu zajedništva. Pohvalio je i velike iskorake otoka Krka koji je među prvim krenuo s odvojenim prikupljanjem otpada što je značajno podiglo kvalitetu života u destinaciji, gdje je, prema riječima Predsjednika, danas lijepo i ugodno živjeti.

Sudionicima Konferencije ispred Velike vijećnice predstavljen je i županijski projekt izgradnje punionica za električne automobile. Riječ je o EU projektu kroz koji do sada u funkciju stavljeno već šest punionica na više lokacija u PGŽ.
Na samoj Konferenciji istaknuto je da su otoci na pragu velikih promjena – budući Europski zeleni plan i Mediteranska strategija za održivi razvoj 2015.-2022. teže ostvarenju cilja klimatski neutralne Europe kroz jačanje gospodarstva zelenom tehnologijom, stvaranjem održivog gospodarstva te smanjenjem onečišćenja. Zelena ekonomija budućnost je Hrvatske, što je od velike važnosti za naše otoke – održivi razvoj znači gospodarski i društveni rast usklađen s ekosustavima u kojima djeluje, pa je kao takav i dugoročno održiv. (Primorsko-goranska županija)