Na terminalu u riječkoj luci održano je svečano otvorenje novouređenog prostora tvrtke Lürssen Design Center Kvarner u kojem su se smjestile tvrtke ključne za razvoj i izvrsnost u maritimnoj industriji, posebice u području projektiranja i izgradnje jahti.

Nakon razgleda ureda, dobrodošlicu prisutnima zaželjela je izvršna direktorica Centra Teuta Duletić. Naglasila je kako trenutno u Centru radi preko 100 stručnjaka u industriji brodogradnje te da je velika stvar za Kvarner i Rijeku što je prepoznata kvaliteta i stručnost hrvatskih inženjera. “Motivira činjenica da će mladi ostati u Hrvatskoj i raditi u internacionalnom okruženju na budućnosti maritimne industrije”, rekla je.

Odgovorna lokalna i regionalna uprava, propulzivno Sveučilište i stručni kadrovi utjecali su na odluku o dolasku Lürssen grupe u Rijeku, smatra zamjenik župana Petar Mamula koji je istaknuo kako Primorsko-goranska županija s grupacijom dijeli viziju zelenog i digitalnog razvoja. U ime PGŽ-a, zaželio je dobrodošlicu i puno kreativnih radnih dana s pogledom na najljepši zaljev na svijetu.

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović kazao je kako je danas učinjen prvi korak ka potpunoj revitalizaciji lučkog područja i najavio otvorenje najmodernije marine na Mediteranu u Rijeci. Suvlasnik Grupe Petar Lürssen izrazio je želju da Rijeka postane internacionalno prepoznata po maritimnoj izvrsnosti.

„Hrvatska je zemlja s dugogodišnjom pomorskom tradicijom. Za nas je itekako važan nautički turizam i nautički klijenti. Što se tiče Lürssen grupacije i Porto Baroša, investicijom vrijednom 360 milijuna, mislim da su to izuzetne investicije pogotovo za hrvatski turizam, grad Rijeku i šire. Na ovaj se način Rijeka stavila u centar maritimne industrije, ne samo u Hrvatskoj već i u Europi“, rekla je ministrica turizma Nikolina Brnjac.

Nazočnima su se obratili i Justus Reinke, voditelj odjela za istraživanje i razvoj Grupe te predsjednik Upravnog Vijeća LU Rijeka Bojan Hlača, a istaknuto je kako dolaskom Lürssen grupe Rijeka postaje centrom izvrsnosti u brodogradnji, a nova marina krunom revitalizacije putničke luke. (Primorsko-goranska županija)