Župan Zlatko Komadina i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel potpisali su pismo namjere o realizaciji projekta zamjene umjetne trave na nogometnom igralištu „Robert Komen“, polazeći od zajedničkog interesa za unaprjeđenje i razvoj sportske infrastrukture na području Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije te aktivnog poticanja bavljenja sportom, prvenstveno kod mlađih uzrasta.

Pismom namjere Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka izražavaju spremnost da do kraja 2021. godine osiguraju po 1.000.000,00 kuna u svojim proračunima, odnosno da zajednički osiguraju 2 milijuna kuna za obnovu travnjaka na igralištu.

Grad Rijeka je također spreman u suradnji s tvrtkom Rijeka sport poduzeti sve aktivnosti kako bi se stvorili preduvjeti za realizaciju projekta, odnosno da bi se pribavila sva potrebna dokumentacija, proveo natječaj za nabavu materijala i potrebnih radova te obavile sve potrebne radnje koje omogućavaju realizaciju ovog projekta.

Izrazivši zadovoljstvo potpisivanjem ovog pisma namjene, župan Zlatko Komadina istaknuo je kako se radi o nastavku ulaganja Primorsko-goranske županije u sportske objekte u Rijeci i diljem županije. Unatoč situaciji u društvu uzrokovanom pandemijom koronavirusa, u ovoj godini Županija je povećala izdvajanja za sport za milijuna kuna, godišnje ulažući 10 milijuna kuna u sport.

„Ulažemo oko 5 milijuna kuna u javne potrebe u sportu, u omladinske pogone, u nabavku opreme, a u zadnje vrijeme, koliko možemo, pomažemo klubovima koji su prvenstveno većinom riječki klubovi. Zahvaljujem i našoj poslovnoj banci koja donira sredstva u naš proračun te time alimentiramo iznose za ovakva ulaganja“, kazao je župan Komadina.

Podsjetio je kako je Primorsko-goranska županija izgradila čitav niz školskih sportskih dvorana, a uskoro kreće i izgradnja dvorane Medicinske škole u Rijeci, koje služe za bavljenje sportom djece i mladih, kako u školi, tako i za treninge raznih klubova.

“Logični je nastavak da se to dogodi i u gradu Rijeci sa strane Županije, da damo ruku Gradu za izgradnju tih objekata. Zahvaljujem našim nogometašima koji su dali inicijativu i našem Saši Matijašu iz NK Orijenta i ljudima iz NK Lokomotive i ostalim klubovima, kojima trebaju ovakvi sportski objekti za treninge i za utakmice u ligaškim natjecanjima”, kazao je župan Komadina.

Gradonačelnik Obersnel podsjetio je kako je umjetna trava na nogometnom igralištu na Podmurvicama prvi put postavljena sredinom 2000-tih, a potom obnovljena u suradnji s HNK Rijekom 2013. godine.

“Stadioni s umjetnom travom, kao i svi ostali, u stalnoj su eksploataciji i njime se koristi izuzetno velik broj korisnika, odnosno koriste se i puno više nego što bi po deklaraciji samih proizvođača trave oni uopće smjeli koristiti. Stoga je nakon određenog vremena potrebno zamijeniti travu da bi odgovarala svim kriterijima za održavanje sportskih treninga i natjecanja. Uz ovaj teren, postoje još dva terena s umjetnom travom koja bi trebalo obnoviti, ali odlučili smo se krenuti s ovim terenom na Podmurvicama”, kazao je gradonačelnik Obersnel.

U protekle dvije godine u nabavku opreme i uređenje sportskih terena Grad Rijeka uložio je preko 3 milijuna kuna, od čega je najveći dio izdvojen za uređenje stadiona NK Orijenta na Krimeji.

Nogometno igralište „Robert Komen“ izgrađeno je 1975. godine kao igralište “Podmurvice”. Danas njime upravlja tvrtka Rijeka sport d.o.o. Rijeka, čiji je osnivač i vlasnik Grad Rijeka. 2013. godine igralište je renovirano, adaptirane su svlačionice, te sanitarni čvorovi. Radove vrijedne 4 milijuna kuna financirali su HNK Rijeka i Rijeka sport.

Ukupna površina objekta iznosi 10.532 m². Od toga površina nogometnog igrališta iznosi 8.620 m², dok ostatak objekta čine pomoćni prostori, odnosno svlačionice i uredski prostori. Gledalište ima 4.000 sjedećih mjesta.

Igralište je na službenom otvaranju 17. svibnja 2013. godine preimenovano u Nogometno igralište „Robert Komen“, prema prerano preminulom dugogodišnjem djelatniku HNK Rijeka, koji je u svom djelovanju vršio funkcije predsjednika Kvarnerske rivijere, predsjednika te dopredsjednika kluba. (Primorsko-goranska županija)