Početna konferencija projekta Regionalnog centra kompetentnosti Elektrotehničke i prometne škole Osijek održana je danas (15. listopada 2021. godine) u Osijeku. Riječ je zapravo o dva projekta; projektu Uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, vrijedan 29,94 milijuna kuna i financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj te projektu Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u (pod)sektorima strojarstvo, elektrotehnika i računalstvo, poljoprivreda i zdravstvo, financiranog iz Europskog socijalnog fonda, a čija je vrijednost 43,1 milijuna kuna.

Nositelj oba projekta – ukupne vrijednosti 73 milijuna kuna – je Elektrotehnička i prometna škola Osijek, a Osječko-baranjska županija je partner u oba projekta. Ostali partneri su Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice, Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, MONO za projektiranje informacijskih sustava d.o.o., ATO Inženjering d.o.o. i HGK Županijska komora Osijek.

– Na ovoj uvodnoj konferenciji želimo javnosti prikazati koliko je napredovao naš projekt izgradnje i opremanja Regionalnog centra kompetentnosti. Dogradnjom naše škole dobili smo novi prostor od 2.000 kvadrata  kojeg ćemo opremiti novom opremom, a u sklopu drugog dijela projekta nastojat ćemo osnaživati kompetencije naših učenika i osoblja te se snažnije povezivati s poduzetnicima i tvrtkama u okruženju. Na taj način stvorit ćemo jezgru obrazovanja radne snage u području elektrotehnike i računarstva. To je veliki projekt kojim ćemo razvijati nove programe u skladu s potrebama gospodarstva, a radit ćemo i na usavršavanju nastavnika kako bi i oni stekli nužna znanja koja će prenositi učenicima. Kao Regionalni centar kompetentnosti bit ćemo okrenuti i učenicima s područja svih pet slavonskih županija koji će moći dolaziti kod nas na praksu i upoznati se s radom na najmodernijoj opremi koja će se sastojati od laboratorija s obnovljivim izvorima energije, laboratorijima za automatizaciju i pogonsku tehniku, ali i kabineta za računalstvo. Učenici će na taj način, u jednom stvarnom okruženju moći kvalitetnije učiti i stjecati znanja i vještine – kazao je ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Osijek Antun Kovačić.

Dodao je kako će Projekt obuhvatiti 700 do 800 učenika, odnosno oko 500 učenika Elektrotehničke i prometne škole Osijek, a ostalo su učenici iz drugih slavonskih županija. Nakon izgradnje infrastrukture, bit će moguće i noćenje za 25 učenika koji će tako uz odrađivanje prakse u RCK-u moći i boraviti u Osijeku nekoliko dana.

Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ Miranda Glavaš Kul istaknula je kako je Osječko-baranjska županija izuzetno ponosna što na svom području ima dva regionalna centra kompetentnosti kojima je partner i podrška u svim aktivnostima koje provode.

– Kvalitetnije obrazovanje učenika ne samo s područja grada Osijeka, već i šire imat će dugoročan učinak na razvoj gospodarstva cijelog istoka Hrvatske. I sam sam bio učenik Elektrotehničke i prometne škole Osijek, a sada kao djelatnik FERIT-a mogu posvjedočiti koliko je ova grana znanosti propulzivna i nužna za daljnji rast poduzetništva ne samo u gradu Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji već i u cijeloj Hrvatske. Mnogi poslodavci se, slikovito rečeno, „otimaju“ za naše studente, a izgradnjom i opremanjem RCK-a približit ćemo se praksi zapadnih zemalja, u kojoj je dovoljno i kvalitetno srednjoškolsko obrazovanje za određenu vrstu poslova, a ne nužno fakultet. Time ujedno potičemo i osnažujemo strukovna obrazovanja jer je na tržištu rada vidljiv nedostatak kadra upravo ovog usmjerenja – poručio je zamjenik gradonačelnika Grada Osijeka Dragan Vulin. (Osječko-baranjska županija)