U organizaciji Poslovnog kluba – Skup za Zagorje u utorak, 21. studenoga 2023. godine, u Poslovno-tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije održana je konferencija „Pametno i zeleno Zagorje” koja je okupila vodeće stručnjake i inovatore kako bi zajedno istražili najnovije trendove i rješenja u području pametnog i održivog poslovanja u prekrasnom Zagorju.

Sve okupljene u velikoj dvorani Poslovno-tehnološkog inkubatora je na samom početku pozdravio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je naglasio kako su projekti u Krapinsko-zagorskoj županiji rade na platformi zelenog, pametnog i digitalnog. „Sada ćemo raditi na brendiranju Zagorja kao pametne i zelene destinacije te smo održali sastanak svih naših ustanova, poduzeća i upravnih odjela koji u svojim resorima pokrivaju određena područja i izbrendirat ćemo Zagorje kao takvu destinaciju. Budući da se već stotinu godina govori o zelenom Zagorju, ono je kao takvo već brendirano samo po sebi, a pametne i digitalne inovacije, odnosno politike, samo treba uklopiti u ono što već radimo. Naravno, mora postojati velika sinergija javnog i privatnog sektora, kroz investicije javno-privatnog partnerstva s jedne te jasnog zakonskog okvira s druge strane. Mi to već sada radimo sustavno i planski, a u budućnosti će to biti još bolje. Naše najveće tvrtke su već sada odgovornije u poslovanju i od kompletnog postotka Republike Hrvatske“ – rekao je župan Kolar te kao primjer naveo Dunapack (papir), Vetropack (staklo) i Stražaplastiku (plastika).

Predsjednik Poslovnog kluba Skup za Zagorje Dragutin Kamenski istaknuo je kako Zeleni plan Europske unije daje smjernice, koje  u određenim segmentima nisu obvezujuće. „Ostaje na nama da budemo aktivni, svjesni i da pokrećemo inicijative koje će naše poslovanje učiniti kvalitetnim. U građevini su te odluke danas prepuštene investitorima i nisu obvezujuće, ali se promišljeno pristupilo tome. Primjerice, zelena gradnja se financira po povlaštenim kamatama, pa imate motiv zašto to i time postižete niz drugih efekata. Na samim smo počecima i sve ovo o čemu govorimo treba staviti u projekte i tek onda ćemo moći u samoj gradnji to i realizirati“ – rekao je  na samom početku predsjednik Kluba Dragutin Kamenski.

Direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije Helena Matuša istaknula je pitanje je može li poduzetništvo u isto vrijeme biti i održivo i uspješno. „Neka teza govori da ugraditi određene koncepte održivosti u poslovanje stvara dodatne troškove, zbog kojih se profit smanjuje. S druge strane, druga teza govori da održivi koncepti dovode do dugoročno većih financijskih povrata, ali i više klijenata i većeg zadovoljstva klijenata“ – navela je direktorica Matuša.

Na samom početku ravnatelj Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac imao je kratko predavanje o izazovima i prilikama klimatskih promjena i europskih zelenih politika.   „Mi se nalazimo u zelenom Zagorju gdje se puno toga dešava što možda i nije poznato, a gdje se puno toga više još i može događati. Sav brending našeg područja je zelen, prilike su tu, ovdje se dešavaju projekti koji  su prvi u Hrvatskoj. No koliko god javni sektor bio uspješan, zelene tranzicije nema bez poslovne zajednice i zajedništva. Moramo niti svjesni da budućnost pripada brzima i da u tržišnoj utakmici više neće pobjeđivati veliki nego brzi. A smatram da ovdje u Zagorju imamo i takve ljude i takvu zajednicu“ – istaknuo je ravnatelj Domac.

„Iako procjene utjecaja klimatskih promjena na našu zajednicu i naš život nisu bajna, važno je reći da još uvijek stignemo napraviti promjenu koja će to posljedice bar usporiti. Samo trebamo biti dosljedni. Trebamo krenuti od sebe i jednostavno djelovati“ – istaknula je ravnateljica Javne ustanove Zagorje zeleno Dijana Hršak u razgovoru 1 na 1 sa urednicom ZIP portala Snježanom Leljak.

MOŽE LI PODUZETNIŠTVO BITI USPJEŠNO?

Na konferenciji su održana dva panela. Na temu Može li poduzetništvo biti uspješno i održivo govorili su direktor RGNC grupe Anđelko Švaljek, Ivana Kolar iz Julius Rosea, Darko Petrinec iz Deloitte Croatia i Domagoj Kamenski iz tvrtke Kamgrad. Panel je moderirala direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije Helena Matuša.

„Zelenu i održivu gradnju vidimo kod puno javnih projekata, ali i sve više kod privatnih investitora. Oni koji planiraju dugoročno i žele imati dodatnu vrijednost u svojim projektima razmišljaju upravo na taj naič i u svoje projekte implementiraju elemente zelene gradnje – od bolje izolacije do pametnog korištenja otpadnih voda i kišnica“ – naglasio je Domagoj Kamenski.

„Novci koji će ići u projekte energetske tranzicije ići će kroz financijaše, koji će biti poluga plasmana tog novca i bit će jako bitno da se dobro sluša ono što muči financijsku industriju. Samo tako se mogu artikulirati svi izazovi koji su pred nama, a čije rješavanje je preduvjet za tu željenu održivost“ – poručio je Darko Petrinec.

„Svatko od nas danas može birati s kim surađuje, s kim radi i za koga radi. Posla ima dovoljno na tržištu da ne pristajemo surađivati za i sa onima kojima to nije važno. Samim tim svojim ponašanjem i odnosom možemo pokazati što vjerujemo, što želimo i funkcioniramo. Ako svoju podršku damo onima koji rade po principu održivog razvoja, u konačnici ćemo doći i do nekih rezultata. Sve je stvar našeg izbora“ – naglasila je Ivana Kolar.

„Svega 1 % tekstila u svijetu se reciklira i mi smo tu vidjeli svoju poslovnu i tržišnu priliku. U našu halu danas stane 400-500 tona tekstila. Što danas prikupimo najkasnije u 48 sati pretvorimo u gotove proizvode koje natovarimo u šlepere i izvezemo i to smo u svakom trenutku spremni pokazati“ – naveo je iskustvo Regeneracije Zabok Anđelko Švaljek, ujedno predsjednik Hrvatske gospodarske komore Krapina.

KOOJA RADNA SNAGA I KOJI SU POSLOVI POTREBNI ZAGORJU?

Na temu Koja radna snaga i koji su poslovi potrebni Zagorju govorili su pročelnica upravnog odjela Krapinsko-zagorske županije nadležnog za gospodarstvo Sanja Mihovilić, direktor Tvornice tekstila Trgovišće Mario Popić, vlasnik obrta IDA NOVA Igor Jambrešić i predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje PU Krapina Goran Vukmanić. Panel je moderirala ravnateljica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar.

„Krapinsko-zagorska županija smatra da je ključno ulaganje u obrazovanje. Nedavno smo imali dodjelu učeničkih stipendija kojih ove godine dodjeljujemo 383. Kad tome prirodamo još studentske, dolazimo do iznosa od 345.000 eura koje Županija godišnje izdvaja za stipendije“ –  istaknula je pročelnica Sanja Mihovilić.

„Hrvatski zavod za zapošljavanje daje pozitivna mišljenja za uvoz radne snage i mogu reći da smo mi dali 6.578 pozitivnih mišljenja za uvoz radne snage na područje Krapinsko-zagorske županije. To ne znači da je toliko ljudi i zaposleno, nego samo da je izražena želja da se oni zaposle. Top 5 država su Bosna i Hercegovina, Indija, Nepal, Bangladeš i Filičini“ – kazao je predstojnik Goran Vukmanić. (Krapinsko-zagorska županija)