U prostorijama đurđevačke Gradske knjižnice danas je održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen projekt Izgradnja i opremanje Centra za starije osobe Đurđevac. Konferenciji su prisustvovali i župan Darko Koren sa zamjenikom Ratimirom Ljubićem te županijske pročelnice Melita Ivančić i Ana Mušlek.

Riječ je o projektu vrijednom 6,8 milijuna eura  koji je Grad Đurđevac prijavio u partnerstvu s Koprivničko-križevačkom županijom, a podršku su dale i okolne općine – Novo Virje, Podravske Sesvete, Virje, Gola, Molve, Ferdinandovac, Kalinovac i Novigrad Podravski čiji su predstavnici prisustvovali na današnjoj konferenciji.

 Kako je rečeno u uvodu,  projektom će se izgraditi i opremiti dom za starije za smještaj 122 osobe, a uz uslugu smještaja pružat će se i izvaninstitucionalne usluge poput dnevnog boravka, pomoći u kući, organizirane prehrane,  a korisnicima će na raspolaganju biti i liječnička skrb te savjetovanje i psihosocijalna podrška.

Župan Koren je izrazio zadovoljstvo što Županija kao partner sudjeluje u ovom projektu od velike važnosti ne samo za Đurđevac i okolicu, već i cijelu županiju. Svjesni smo činjenice da stanovništvo u Hrvatskoj sve više stari te da su potrebe za dugotrajnom skrbi u porastu, istaknuo je župan te dodao  kako je starijim osobama potrebno pružiti maksimalnu skrb i dostojan život što je i jedna od temeljnih socijalnih politika koje Županija provodi kroz svoje zdravstvene i socijalne programe i projekte.

„Hvala svima koji su sudjelovali u prijavi projekta, drago mi je da smo složni po ovom pitanju koje treba biti lišeno bilo kakvih političkih konotacija. Zajedno djelujemo u korist naših starijih sugrađana u potrebi, a ovakvim modelom možemo ostvariti mnogo. Nadamo se da će država nastaviti s raspisivanjem još ovakvih natječaja, pokazalo se da je interes jako velik te da u suradnji možemo napraviti velike pomake kako bi se zbrinuo što veći broj osoba u potrebi. Županija će sigurno dati svoj doprinos, a dokaz tome je što uz sufinanciranje našeg županijskog doma sufinanciramo i smještaj u privatnim domovima kao jedina županija koja na taj način izlazi u susret osobama starije životne dobi“ naglasio je župan te zaželio uspješnu provedbu projekta.

Gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči zahvalio je Koprivničko-križevačkoj županiji na partnerskom odnosu te općinama đurđevačke Podravine na podršci koju su iskazale kroz pisma namjere istaknuvši kako će se po završetku to projekta krenuti i u nastavak izgradnje. „ Krenut ćemo i s projektiranjem drugog krila zgrade kako bi došli do cilja, a to je osigurati svima smještaj bez listi čekanja. Uz taj projekt završit ćemo i Centar za osobe s invaliditetom, nastavljamo raditi na projektima u sektoru socijalne djelatnosti. Hvala još jednom svima, Županiji i općinama, ugovor ćemo s resornim ministarstvom potpisati već u ponedjeljak“, kazao je Janči.

Prigodnim riječima se obratio i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca koji je suradnju opisao kroz sintagmu „složna braća kuću grade“.

„Ovo pokazuje da možemo vrlo kvalitetno surađivati te da Grad unatoč svojim kapacitetima za projekte treba imati partnere koji su od velike pomoći. Drago nam je da su nas Županija i općine podržale te da ćemo osigurati dobar standard za naše umirovljenike. Aktivno smo tražili rješenje za problem smještaja, a nakon što realiziramo ovaj i ostale projekte koje planiramo, vjerujem da će županija biti u vrhu po pitanju smještajnih kapaciteta. Zajednica je jaka onoliko koliko se brinemo o najslabijim karikama, pokazali smo svi zajedno da nam je to prioritet i na tome svima čestitam“, poručio je Lacković.

Uime prisutnih predstavnika općina obratio se načelnik Općine Ferdinandovac  Vjekoslav Maletić koji je čestitao Gradu i Županiji te kazao kako će općine dati svoj obol u projektu jer svima je u interesu da se starija populacija ima na koga osloniti. „Vjerujemo da će ovaj Dom zaživjeti u najboljem svjetlu te da će se projekt realizirati što prije jer svi znamo kakve su potrebe. Općine su tu da daju svoj doprinos i siguran sam da će sve odlično funkcionirati“, zaključio je na kraju konferencije načelnik Maletić. (Koprivničko-križevačka županija)