Uoči sjednice Županijske skupštine PGŽ u Ravnoj Gori, koja se po prvi put održava na području Gorskog kotara, župan Zlatko Komadina gostovao je u srijedu na Radiju Gorski kotar u emisiji Pressica i razgovarao o aktualnim temama s goranskog područja.

Govoreći o poplavama koje su pogodile ugrožena područja, naveo je da se čekaju procjene štete te da će rebalansom proračuna u listopadu PGŽ osigurati sredstva za pomoć u raščišćavanju i sanaciji nerazvrstanih cesta.

Komentirajući sve manji broj stanovnika u Groskom kotaru, župan je istaknuo da su primarni preduvjeti za zadržavanje stanovništva i doseljavanje radna mjesta. Istaknuo je županijsku investiciju u Objekt za preradu voća Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ u Staroj Sušici i ostale mjere kojim županija pomaže razvoj male poljoprivrede.

Podsjetio i na ulaganja u Kaštel Zrinskih i Centar za posjetitelje “Velike zvijeri” te u sportsku infrastrukturu i turizam kojima se nastoji povećati atraktivnost Gorskog kotara.

„Ulažemo napore da povećamo atraktivnost Gorskog kotara za izletnički turizam te sport i rekreaciju. Ulagali smo gotovo u svaki sportski i rekreativni objekt, pogotovo u Delnicama. Za primjer, Grad Delnice smo rasteretili od godišnjeg troška u iznosu od oko tri milijuna kuna za održavanje sportskih objekata i ostalih sadržaja. Jedna od prvih školsko-sportskih dvorana koje smo uredili je bila dvorana u Vrbovskom. Mrkoplju smo pomogli s atestiranjem žičare i uređenjem Čelimbaše, zajednički smo uredili Kuću mira, sportske terene itd.“, izjavio je župan Komadina i dodao da od kada su krenula ulaganja u Platak, značajno je povećan i broj noćenja u Gorskom kotaru.

Istaknuo je i kako Gorski kotar zaslužuje poseban zakon kojim bi se na nacionalnoj razini pomoglo razvoju ovom području. Predložio je i porezne olakšice za goranske stanovnike i poduzetnike te podsjetio na prijedlog koji je upućen Vladi RH da se Hrvatskim šumama na području Gorskog kotara upravlja regionalno.

U nastavku gostovanja razgovaralo se o školstvu, zdravstvu, županijskom prijevozu i drugim aktualnostima, a cijela snimka dostupna je na poveznici. (Primorsko-goranska županija)