Povodom obilježavanja 22. svibnja, Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, Javna ustanova Natura Viva, uz podršku Grada Karlovca i Karlovačke županije, i ove godine u spomeniku parkovne arhitekture Vrbanićevom perivoju organizirala je manifestaciju „Živjeti s parkom“.

U sklopu manifestacije održale su se edukativne radionice za učenike triju osnovnih škola s područja grada, uz suradnju Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije i Čistoće Karlovac. Hrvatsko šumarsko društvo, ogranak Karlovac u perivoju je postavilo prigodnu izložbu fotografija, a svi posjetitelji mogli su se upoznati s posebnostima perivoja te dobiti informativne i edukativne materijale.

Atraktivni Vrbanićev perivoj posjetili su županica Martina Furdek Hajdin i saborski zastupnik i karlovački gradonačelnik Damir Mandić te su podsjetili na važnost očuvanja prirode i njezine bioraznolikosti. Ovaj park nije namjenjen samo za šetnju, već i za edukaciju o brizi za prirodu koju ostavljamo generacijama koje dolaze nakon nas, istaknula je županica.

Vrbanićev perivoj predstavlja iznimnu vrijednost karlovačke parkovne i kulturno povijesne baštine. Uređen je 1886. godine zaslugom karlovačkog gradonačelnika Josipa Vrbanića po kojem je i dobio ime te je ka o lijep i vrijedan botanički vrt otvoren za javnost 1896. godine. Godine 1970. perivoj je zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture te je danas dio pejsažne ovojnice renesansne karlovačke Zvijezde i zbog svojih elemenata i vrijednosti zahtijeva posebnu pažnju skrb i upravljanje. Park je vlasništvo grada Karlovca, a njime sukladno zakonu upravlja županijska Javna ustanova NATURA VIVA.

Manifestaciju je tijekom svojeg posjeta Karlovcu, obišao je i veleposlanik Italije Paolo Trichilo sa suprugom i direktorom Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu Gian Lucom Borgheseom. (Karlovačka županija)