Početak radova na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV), završne faze EU projekta “Razvoj vodno komunalne infrastrukture” vrijednog 143 milijuna kuna, obilježen je jučer u Novoj Gradiški. Gradnjom uređaja bit će zaokružena velika cjelina na području aglomeracije Nova Gradiška i naselja općina Cernik i Rešetari gdje svi stanovnici imaju pristup zdravstveno ispravnoj vodi i gdje će sva otpadna voda biti zbrinuta u skladu s europskim standardima i direktivama.

Svečanosti obilježavanja početka radova nazočio je župan dr.sc. Danijel Marušić, gradonačelnik Grada Nove Gradiške Vinko Grgić, načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga, direktor Vodovora zapadne Slavonije Davor Rukavina te zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić.

Projekt UPOV-a provodi Vodovod zapadne Slavonije, a time se rješavaju dugotrajni problemi Nove Gradiške i okolnih naselja vezanih uz vodno komunalnu infrastrukturu.

Kroz prvu fazu projekta Razvoj vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Nova Gradiška izgrađeno je 32 km kanalizacijske mreže uključujući i 1.824 priprema za kućne priključke na kanalizaciju u naseljima Giletinci, Prvča, Rešetari, Zapolje, Adžamovci, Gunjavci, Drežnik i Brđani. Na istom tom području izgrađeno je 8 retencijskih bazena i 12 crpnih stanica, sve svrhu poboljšanja sustava kanalizacije. Osim toga, izgrađeno je 3.700 m vodovoda te vodosprema kapaciteta 3000 m³. Na cijeloj aglomeraciji izgrađeno je i ukupno 2.955 besplatnih priključaka na vodu.

U ovoj prigodi župan Marušić je rekao: „Drago mi je da je ovaj projekt u završnoj fazi realizacije ne samo kao županu, već i kao građaninu jer njime čuvamo zdravlje naših stanovnika i čuvamo okoliš. Zadovoljan sam iznosom odobrenih bespovratnih sredstava od strane EU, a ovaj projekt je dokaz tome kako treba provoditi europske projekte“, kazao je Marušić.

Prema smjernicama EU-a neke smjernice po pitanju pročišćavanja voda su se mijenjale te su morali dodati još jedan kolektor za ispuštanje pročišćene vode s uređaja. Predviđeni završetak radova je kolovoz 2022. (Brodsko-posavska županija)