U radnom posjetu Bjelovarsko-bilogorskoj županiji boravila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je u društvu župana Marka Marušića uručila ugovore vrijedne preko 4 milijuna kuna za štete nastale od raznih vrsta ptica i ostalih životinja na šaranskim ribnjacima. Tako je gotovo 2,7 milijuna kuna dobilo Ribnjačarstvo Končanica, iznos oko milijun kuna dobili su su Ribnjak 1961, Ribnjak Štefanje te Poljodar tim, dok je pola milijuna kuna potpora dobilo PP Orahovica-ribnjaci Narta.

„Ovdje je riječ je o prvoj notificiranoj državnoj potpori za sektor ribarstva, nastaloj zbog činjenice da naši uzgajivači, odnosno ribnjaci trpe znatne štete. Ribnjaci za koje dodjeljujemo potpore u pravilo se nalaze na području Natura 2000 te su preuzeli ulogu močvarnih staništa. Također, oni imaju posebnu važnost i u doprinošenju zelenoj arhitekturi i očuvanju bioraznolikosti okoliša“ istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković i dodala kako su vrijedni poljoprivrednici s područja Bjelovarsko-bilogorske županije iz mjera Ruralnog razvoja već povukli preko 800 milijuna kuna, a ugovoreno je preko milijardu kuna.

Župan Marko Marušić zahvalio se ministrici Vučković na dolasku rekavši kako je ministrica po prvi puta u zgradi županije.

„Iznos potpora je četiri milijuna kuna. Kao što su uzgajivači rekli ove potpore ne samo da su bitne za očuvanja radnih mjesta već i razvoj ribnjačarstva. Veseli me ova dobra suradnja s Ministarstvom poljoprivrede. Mi smo se danas dotaknuli nekoliko tema s obzirom da je naša županija poljoprivredni kraj, a tema razgovora bio je i Bjelovarski sajam“, rekao je župan Marko Marušić.

Na potporama Ministarstva zahvalio se član Uprave PP Orahovica-ribnjaci Narta Vlado Čondić Galinić. (Bjelovarsko-bilogorska županija)