Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije Goran Grgić potpisali su Sporazum o sufinanciranju projekata i aktivnosti Obrtničke komore od strane Bjelovarsko-bilogorske županije u iznosu od 150 tisuća kuna.

Riječ je o Sporazumu putem kojeg Bjelovarsko-bilogorska županija sufinancirana troškove izlaganja proizvoda i usluga obrtnika s područja Bjelovarsko-bilogorske županije na gospodarskim i obrtničkim sajmovima, pomaže prijavi projekata obrtnika i same Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije na natječaje koje sufinancira Europska unija, podupire očuvanje tradicijskih obrta, osnivanje novih obrta i zapošljavanje u obrtu, te sufinancira seminare i edukacije obrtnika.

Ono što je posebno bitno je da unatoč korona krizi broj obrta u Bjelovarsko-bilogorskoj nije smanjen, već upravo suprotno što dokazuje i brojke. Trenutno je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 1200 obrta što je za 21 obrt više u odnosu na godinu ranije.

Također, i broj zaposlenih u obrtu raste odnosno 126 ljudi radi više u obrtništvu u odnosu na godinu ranije. Bjelovarsko-bilogorska županija partner je županijskoj Obrtničkoj komori, a uz Sporazum o sufinanciranju aktivnosti Obrtničke komore obrtnicima su na raspolaganju i županijske bespovratne mjere za gospodarstvo i obrtništvo.

Naime, Bjelovarsko-bilogorska županija ove godine raspisala je čak 13 bespovratnih potpornih mjera za razvoj gospodarstva i obrtništva. Na spomenute mjere do sada se došlo 186 zahtjeva gospodarstvenika i obrtnika u iznosu od 2,2 milijuna kuna, a putem njih Bjelovarsko-bilogorska županija potiče provođenje projekata vrijednih preko 12 milijuna kuna. Trećina zaprimljenih projekata za sufinanciranje odnosi se na obrtnike, točnije njih 60 i to u iznosu od 650 tisuća kuna.

Najveći dio zatraženih sredstava odnosi se na sufinanciranje nabavke novih strojeva i opreme te sufinanciranje uređenja proizvodno – poslovnih i obrtničkih radionica te sufinanciranje dokumentacije za prijavu gospodarstvenika i obrtnika na europske fondove i nacionalne izvore.

Potpisivanje Sporazuma bila je prilika i da bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs i predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije Goran Grgić uruče priznanja Obrtničke komore zaslužnima za razvoj obrtništva u vidu postignutih značajnih poslovnih rezultata, kvalitete usluga, povećanja zaposlenih u obrtu i drugih i to putem plakete Zlatne ruke s pisanim priznanjem, plakete Obrtničke komore Bjelovar s pisanim priznanjem te plakete Mlade ruke s pisanim priznanjem.

„Obrtnici naše županije već nekoliko godina bilježe pozitivan trend porasta broja obrta i zaposlenih u obrtu. U posljednjih godinu dana imamo 126 osoba više zaposlenih u obrtu u odnosu na godinu prije. To znači da je obrt jedan od najžilavijih dijelova gospodarstva, koji se snašao u ovim teškim trenucima i koji je kao takav našao mogućnost da u vrijeme krize raste. Bjelovarsko-bilogorska županija pomaže i kroz potporne mjere, ove godine njih 13, na koje se već javilo 186 naših gospodarstvenika i obrtnika i prijavili su projekte vrijedne preko 12 milijuna kuna. Vjerujem da ćemo i na taj način pomoći, osobito bespovratnim potporama vezanim uz proizvodni dio, a najveći dio zahtjeva ide upravo prema tome. Tu su naravno i mjere Turističke zajednice BBŽ koje su osobito vezane uz ugostiteljstvo i turizam. Bjelovarsko-bilogorska županija u velikom je investicijskom ciklusu, imamo otvoreno preko 20 gradilišta i dobar dio naših obrtnika radi upravo na našim projektima“, istaknuo je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

„Zadržali smo trend rasta broja obrta.  Nije prvi put da se pokazalo da su obrtnici najžilaviji dio našeg gospodarstva. Nemamo drugi izbor, nego izboriti se za egzistenciju i opstanak svojih obitelji. Hvala županu sa suradnicima na razumijevanju. Nadam se da će kao i sve krize i ova jednom proći i da ćemo opet govoriti o troznamenkastom porastu broja obrta“, istaknuo je predsjednik Obrtničke komore BBŽ Goran Grgić.

„Posebna mi je čast što sam dobila ovo priznanje u ovo najteže vrijeme korona krize, što će mi biti poticaj za daljnji rad. Trudit ću se i boriti još više nego do sad. Moj obrt posluje 14 godina. Naslijedila sam ga od svoje majke koja je 1994. osnovala našu trgovinu. Trudimo se, radimo na unaprjeđenju poslovanja“, naglasila je Hana Hruška Bartolić, vlasnica trgovačkog obrta „Hannis“ i dobitnica plakete Zlatne ruke s pisanim priznanjem.

„Htjela bih se zahvaliti svojoj majci koja je svo ovo vrijeme bila uz mene. Koliko je ona meni podrška, želim i ja njoj biti budući da je bolesna, i željela bih da zna da ima kome sve to ostaviti. Velika mi je čast što sam osvojila nagradu. Sretna sam što sam u 2. razredu sa svojih nepunih 17 godina osvojila nagradu Mlade ruke. Hvala svima“, naglasila je Ramona Vinković, naučnica za zanimanje cvjećar aranžer i dobitnica plakete Mlade ruke s pisanim priznanjem.

Podsjetimo da je i naša analiza pokazala da je BBŽ jedna od vodećih županija s rastom potpora za obrtnike posljednjih godina koje izdvaja iz proračuna. (Bjelovarsko-bilogorska županija, L.K.)