Međimurska županija izdvojila je 1,4 milijuna kuna za stipendije i školarine svojim studentima i đacima, što je 1,05 posto njenog godišnjeg proračuna u toj godini, a po glavi stanovnika iznosi čak 12,5 kuna. Gledano po postotku proračuna koji se izdvaja u tu svrhu, na drugom je mjestu Krapinsko-zagorska županija, s 0,79 posto (1,18 milijuna kuna), treća je Sisačko-moslavačka županija, s 0,73 posto (1,5 milijuna kuna), četvrta je Bjelovarsko-bilogorska, s 0,65 posto (malo manje od 700 tisuća kuna), a peta Zagrebačka županija, s 0,56 posto svog proračuna, odnosno 1,6 milijuna kuna izdvojenih u te svrhe.

 

U 2017. godini Međimurska je županija izdvojila daleko najveći postotak svog proračuna za stipendije i školarine svojim studentima i đacima. Jednako tako je i vodeća po izdvajanju po glavi stanovnika, pokazali su podaci Ministarstva financija o izvršenjima proračuna za 2017. godinu. Slijede Varaždinska, Dubrovačko-neretvanska, Brodsko-posavska, Požeško-slavonska i Istarska županija.

Međimurska županija izdvojila je 1,4 milijuna kuna za stipendije i školarine svojim studentima i đacima, što je 1,05 posto njenog godišnjeg proračuna u toj godini, a po glavi stanovnika iznosi čak 12,5 kuna. Gledano po postotku proračuna koji se izdvaja u tu svrhu, na drugom je mjestu Krapinsko-zagorska županija, s 0,79 posto (1,18 milijuna kuna), treća je Sisačko-moslavačka županija, s 0,73 posto (1,5 milijuna kuna), četvrta je Bjelovarsko-bilogorska, s 0,65 posto (malo manje od 700 tisuća kuna), a peta Zagrebačka županija, s 0,56 posto svog proračuna, odnosno 1,6 milijuna kuna izdvojenih u te svrhe.

Oko milijun i 200 tisuća kuna godišnje, kako su nam kazali iz Međimurske županije, izdvaja se za jednokratne potpore redovnim studentima koje dobivaju svi, bez obzira na vrstu i razinu studija te studiraju li u zemlji ili inozemstvu.

Dvjestotinjak tisuća kuna na godinu isplaćuje se i za stipendije djeci hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata koja se kao redovni učenici školuju u srednjim školama (po 3.000 kuna na godinu). U suradnji s Obrtničkom komorom, Međimurska županija financira i stipendije učenicima koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zanimanja. U suradnji s bankom, županija je razvila i sustav povoljnog kreditiranja svih svojih građana koji se školuju, te im pomaže u otplati tih kredita.

Međimurska županija financira i besplatni prijevoz svim učenicima osnovnih i srednjih škola koji su redovito upisani u nastavni program te ga redovito pohađaju.

Ujedno, svim učenicama i učenicima u Međimurskoj županiji od 2015. godine osigurani su udžbenici za osnovnu školu. “Također, jedini u Republici Hrvatskoj, financiramo asistente u predškolskom odgoju, ali i pomoćnike u nastavi u osnovnim i srednjim školama”, pohvalili su se u toj županiji u kojoj u školstvo i obrazovanje ulažu i na druge načine.

Gledano, pak, po izdvajanju po glavi stanovnika, Međimurska je županija, kao što smo rekli, i tu na prvome mjestu, s 12,5 kuna po glavi stanovnika izdvojenih za stipendije i školarine za mlade iz toga kraja. Druga je Sisačko-moslavačka županija, s 9,1 kunom po glavi, treća je Krapinsko-zagorska županija, s 8,9 kuna po glavi, četvrta je Varaždinska županija (6,7 kuna), a peta Dubrovačko-neretvanska županija (5,9 kn).

Valja napomenuti da se podaci Ministarstva financija odnose samo na stavke koje su specificirane za školarine i stipendije, te da ne ubrajaju iznose koji su podvedeni pod druge stavke. Upravo primjer iz Sisačko-moslavačke županije govori o tome. Naime, stavke izravnih stipendija i školarina za studente i đake nisu jedina izdvajanja za njih. Ta je županija, kako nam je kazala njena glasnogovornica Ivana Marušić, u 2017. godini za studente i đake izdvojila čak 3.043.441,43 kn, a u 2018. godini je ukupna potpora kroz sve programe bila 2.995.801,95 kn.

Naime, Sisačko – moslavačka županija od školske godine 2018/19 podupire učenike i studente kroz pet vrsta potpora. „Svake godine dodjeljuje se 45 učeničkih stipendija za sve srednje škole, a od ove školske godine svi učenici koji upišu deficitarna strukovna zanimanja u školama na području Županija dobivaju stipendije. Takvih stipendija u ovoj godini dodijeljeno je 98“, kazala nam je Marušić. Od ove školske godine Učenički dom u Kutini, jedini učenički dom na području Županije, potpuno je besplatan za sve učenike, a još 100 učenika dobiva subvenciju od 50 posto cijene učeničkih domova.

Studenti, pak, stipendije dobivaju kroz dva natječaja. Jedan natječaj obuhvaća sve studente i fakultete, a dodjeljuje se kombinacijom bodova po socijalnom koteriju, uspjesima na fakultetu i obiteljskim prilikama. Takvih stipendija dodjeljuje se 25 svake godine. „Uz ovaj natječaj, od prošle školske godine dodjeljuje se i 25 stipendija kroz mjere pronatalitetne politike. Ove su stipendije, kojih se isto tako dodjeljuje 25, namijenjene studentima iz obitelji s troje i više djece. Studentima se osigurava i 50% mjesečne karte željeznice i 25% mjesečne karte autobusnog prijevoza. Uz navedeno studenti još mogu ostvariti potpore za odlaske na studentske razmjene kroz Erasmus programe, odlaske na natjecanja, olimpijade i slično“, kazali su nam iz Sisačko-moslavačke županije.

Zagrebačka županija je, kako smo rekli, peta po izdvajanjima za stipendije i školarine po postotku proračuna, a sedma po glavi stanovnika. Prema podacima Ministarstva financija, izravno je za to u 2017. godini dala više od 1,6 milijuna kuna, no ni u toj županiji to nisu konačne brojke. Župan Stjepan Kožić kaže kako u ovoj godini Zagrebačka županija ima ukupno 158 stipendista.

„Osim stipendija dodijelili smo i 21 jednokratnu novčanu pomoć za školovanje, za što smo sveukupno izdvojili 2,05 milijuna kuna. Stipendije za učenike iznose 500 kuna mjesečno, za studente 1000 kuna mjesečno, a specifični smo u odnosu na druge jer ih dodjeljujemo svih 12 mjeseci u godini, dakle i za vrijeme ljetne stanke. Osim prema kriteriju uspješnosti, stipendije dodjeljujemo i za deficitarna zanimanja, kao i učenicima i studentima slabijeg imovinskog stanja.“

„Za nas, stvoriti ‘društvo znanja’ nije floskula, nego modus operandi. To, osim već navedenih stipendija,  potvrđuje i više od 50 izgrađenih i dograđenih objekata u školstvu u posljednjih 15 godina, osiguravamo pomoćnike u nastavi, nove udžbenike za osnovnoškolce i još mnogo toga. Naravno, ovakav intenzitet ulaganja moguć je zahvaljujući kontinuiranom ulaganju 40 posto ukupnog proračuna u prosvjetu – što nastavljamo i u 2019. godini“, rekao je za naš portal župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. (župan.hr/Dalibor Dobrić)