Splitsko-dalmatinska županija vodeća je bila i u 2022. godini po izdvojenim proračunskim sredstvima za vatrogastvo po stanovniku, udjelu u proračunu i apsolutnom rastu sredstava u odnosu na godinu prije. U top pet po izdvojenim sredstvima po stanovniku te udjelu izdvojenih sredstava za vatrogastvo su Dubrovačko-neretvanska, Šibensko-kninska, Zadarska i Zagrebačka županija. Sve četiri županije, uz Ličko-senjsku, su i među vodećima po rastu izdvojenih sredstava na godišnjoj razini. Pokazala je to naša analiza napravljena iz podataka konsolidiranih proračuna županija za 2022. godinu, posljednju za koju su dostupni podaci o izvršenju proračuna.

Na Dan Svetog Florijana, 4. svibnja, svake se godine obilježava  Svjetski dan vatrogasaca.

Požari, poplave, eksplozije, potresi, teške prometne nesreće… dio je samo nesretnih događanja u kojima su vatrogasci neizostavni i u kojima riskiraju živote i za koje stoga nema blagdana i praznika. Uvijek na prvoj crti i u opasnim situacijama.

No, iako cijenjeni od sviju, očito nije tako kada je riječ o pravima. Zato su i za danas najavili prosvjed pred Vladom, a glavni zahtjevi jesu: donošenje propisa bitnih za radnopravni položaj profesionalnih vatrogasaca, ujednačavanje plaća profesionalnih vatrogasaca zaposlenih u državnoj službi i onih zaposlenih na lokalnoj i županijskoj razini te da Vlada RH poveća minimalna decentralizirana sredstva za financiranje vatrogastva.

Mi se nadamo da će se njihova prava uvažiti, a županije, što je u njihovoj nadležnosti i mogućnosti nastaviti i nadalje voditi brigu za te važne ljude.

Izuzev Splitsko-dalmatinske županije koja je izdvojila više od 1 posto proračuna za vatrogasce u 2022. godini, ostale županije izdvojile su do 1 posto. Naime, kako stoji u zakonu, u županijskim proračunima izdvajaju se sredstva za financiranje vatrogasne djelatnosti aktivnosti vatrogasnih zajednica županija, a osiguravaju i novac za troškove intervencija vatrogasnih pristojbi koje interveniraju po nalogu županijskog vatrogasnog zapovjednika.

Povećana izdvajanja vezana su i za EU projekte, među kojima je najistaknutiji bio  FIRESPILL. Upravo se kroz taj prekogranični projekt gradi Nastavno regionalno središte za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva u Vučevici, a u ostalim županijama koje su bile dio projekta nabavljena je oprema ili nova vozila.

Splitsko-dalmatinska županija izdvojila je najviše za vatrogasce, 88,60 kuna po stanovniku, odnosno iz proračuna udjel od 0,81 posto. Slijedi Dubrovačko-neretvanska s udjelom od 0,71 posto izdvojenih iz proračuna te po stanovniku 70,67 kuna. Šibensko-kninska izdvojila je po stanovniku 55,01 kunu, odnosno 0,54 posto iz proračuna, Zadarska kao četvrta u rangu po stanovniku 28,89 kuna i Zagrebačka 20,29 kuna. Po udjelu izdvajanja četvrta je Zagrebačka s 0,51 posto, a peta Zadarska s izdvojenih 0,32 posto proračunskog novca za vatrogasce. Po rastu izdvojenih sredstava u apsolutnom iznosu predvodi Splitsko-dalmatinska županija, koja je u odnosu na 2021. godinu izdvojila gotovo 10 milijuna kuna više, Dubrovačko-neretvanska gotovo 5 milijuna kuna više, Zadarska 3,4 milijuna, Šibensko-kninska 3,3 milijuna i Zagrebačka nešto više od 900 tisuća kuna više. U postocima, najviše je sredstva povećala Zadarska županija, za gotovo 270 posto, Šibensko-kninska za 166 posto, Dubrovačko-neretvanska za nešto više od 150 posto, Ličko-senjska za blizu 63 posto i Splitsko-dalmatinska za blizu 36 posto.

Splitsko-dalmatinska županija izdvojila je u 2022. godini po stanovniku 88,60 kuna (11,76 eura) za vatrogastvo, iz proračuna 1,81 posto te u odnosu za 2021. godinu povećala sredstva za gotovo 10 milijuna kuna (1,3 milijuna eura). U sve tri kategorije je prva u odnosu na ostale županije, a peta je gleda li se relativno povećanje izdvajanja za vatrogasce u odnosu na 2021. godinu, koje je iznosilo 35,72 posto.

Splitsko-dalmatinska županija: Vatrogasnoj zajednici uručeni ključevi kontejnera i opreme u slučaju poplava

Najsuvremeniji centar za obuku vatrogasaca u ovom dijelu Europe, nazvan i projektom vatrogasne izvrsnosti – Nastavno regionalno središte za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva u Vučevici najvažniji je projekt iz područja vatrogastva, ne samo u Županiji, nego i zemlji, ali i šire. Djelomično je financiran kroz EU projekt Firespill, čija je ukupna vrijednost bila 16,5 milijuna eura, od čega se gotovo devet milijuna eura odnosilo na aktivnosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Unutar Centra obučavat će se ljudi uključeni u gašenje šumskih požara ne samo na području Županije, nego i cijele Hrvatske, ali i Europe. Ima razna vježbališta – od rada pod vodom i na vodi, tehničkih intervencija, modela aviona i spašavanja unesrećenih u zrakoplovnim nesrećama te raznih odjeljenja isturenih na Vučevicu u suradnji s Fakultetom forenzike do radova u dubinama i na visinama…

U 2022. godini Županija je pomogla u gradnji nove zgrade  vatrogasnoga doma Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Dalmacija“ u Dugom Ratu. Lani su DVD-u Trogir uručeni ključevi vatrogasnoga broda, a  u Splitu ključevi kontejnera i opreme u slučaju poplava… Kontejner i oprema nabavljeni su iz EU projekta „Stream“. Inače kroz taj prekogranični EU projekt razvija se model predviđanja poplava, educiraju članovi stožera za zaštitu i spašavanje kao i pripadnici hitnih službi…

Šibensko-kninska županija izdvojila je u 2022. godini za vatrogastvo 55 kuna po stanovniku (7,30 eura), iz proračuna udjel od 0,54 posto, dok je u odnosu na 2021. godinu sredstva povećala za 3,3 milijuna kuna (439,2 tisuće eura), odnosno za 166 posto.

Ove godine Dobrovoljno vatrogasno društvo Šibenik  proslavilo je 130. obljetnicu osnutka.

Kako stoji u prijedlogu ovogodišnjeg proračuna za redovitu djelatnost županijske vatrogasne zajednice planiran je iznos od 240 tisuća eura.

Šibensko-kninska županija bila je također dio prekograničnog EU projekta Firespill, u sklopu kojega je nabavljeno  zapovjedno vatrogasno vozilo, kojim je uspostavljena bolja koordinacija svih interventnih službi na terenu u slučaju prirodnih katastrofa i drugih kriznih situacija. Vozilo je vrijedno 450.000 eura i opremljeno je IT sustavima za lakšu koordinaciju rada svih službi na terenu. Zatim, imaju postavljene TETRA stanice, generator, radio repetitor, satelitski Internet te kameru na teleskopskom stupu. 

‘Uime Šibensko-kninske županije i u svoje osobne ime, svim pripadnicima javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava na području Šibensko-kninske županije želim sretan Dan vatrogasaca i blagdan sv. Florijana. Znamo da se u Vas možemo pouzdati te da Vaša humanost i požrtvovnost nemaju granica. Hvala Vam na hrabrosti, srčanosti i istinskoj predanosti svom poslu!’ – poručio je danas župan Marko Jelić.

Ličko-senjska županija povećala je sredstva za vatrogastvo za 62,56 posto.

Kako se može iščitati iz prijedloga ovogodišnjeg proračuna, planiran je iznos od 109,3 tisuće eura za programske aktivnosti Županijske vatrogasne zajednice, za provedbu posebnih mjera zaštite od požara 2.000 eura, 660 eura za vatrogasne intervencije, 22,4 tisuće za programske aktivnosti Županijskog vatrogasnog operativnog centra – ŽVOC-a, 1,5 tisuća eura za programske aktivnosti s vatrogasnom mladeži te 14,4 tisuće eura za redovne programske aktivnosti civilne zaštite.

‘Vatrogasna zajednica Ličko – senjske županije provodi vatrogasnu djelatnost sukladno zakonima i propisima koje uređuje sustav vatrogastva RH, a radi na unaprjeđenju vatrogastva i zašite od požara, te obavlja druge poslove kojima se podupire vatrogasna djelatnost. Zajednica je krovna organizacija vatrogastva koja ima zadaću pružanja pomoći cjelokupnom vatrogasnom sustavu, te preventivno djelovanje u pogledu smanjenja nastanka požara i drugih nesreća., poduzima i koordinira organizacijske, operativne i preventivne aktivnosti. Županijski vatrogasni operativni centar – ŽVOC-a je osnovan kao operativno, komunikacijsko i koordinacijsko tijelo vatrogasnog zapovjedništva Županije. Programske aktivnosti s vatrogasnom mladeži imaju za cilj poticanje rada s vatrogasnom mladeži i pomlatkom na području Ličko –senjske županije u cilju povećanja broja operativnih vatrogasaca u budućnosti. Na području Županije aktivno djeluje vatrogasna mladež i pomladak u Dobrovoljno vatrogasnom društvu Senj koji kontinuirano radi već deset godina. Organizirana vatrogasna mladež broji oko 50-ak članova. Cilj je potaknuti rad vatrogasne mladeži i pomlatka i u drugim dobrovoljnim vatrogasnim društvima na području Županije’, stoji u objašnjenju izdvajanja za vatrogasce u proračunu.

Ove godine otvoren je novouređeni Vatrogasni dom u Perušiću. (L.K.)