Krapinsko-zagorska, Zagrebačka, Međimurska, Varaždinska, Osječko-baranjska, Splitsko-dalmatinska i Požeško-slavonska županija sedam je županija koje su najviše puta bile u vodećih pet županija u našim proračunskim analizama za 2020. godinu. Napravili smo presjek 14 analiza i uzeli vodećih pet s najviše vodećih pozicija po ulaganju iz proračuna i ulaganju u odnosu na broj stanovnika.

Izdvajanja za zdravstvo, stipendije i školarine, civilnu zaštitu, obrazovanje, predškolsko obrazovanje, vatrogastvo, sufinanciranje cijene prijevoza, usluge unapređenja stanovanja i zajednice, izdvajanja za zaštitu okoliša, kulturu, sport, subvencije poljoprivrednicima, subvencije poduzetnicima te obrtnicima 14 je kategorija u kojima smo birali najbolje županije u 2020 godini.

U odnosu na broj stanovnika Krapinsko-zagorska je jedanput prva te dva puta druga, treća i četvrta, odnosno ukupno ukupno sedam, Zagrebačka jedanput druga, treća i peta te 3 puta četvrta, odnosno ukupno šest, kao i  Međimurska županija koja je dva puta bila druga i peta, a jedanput treća i četvrta. Požeško-slavonska i Varaždinska županija su bile pet puta u top pet županija. Požeško-slavonska dva puta prva i peta, a jedanput četvrta, dok je Varaždinska bila tri puta druga i dva puta treća.

Gledaju li se samo izdvojena sredstva iz proračuna u neka od 14 područja, vodeća je Zagrebačka županija koja je osam puta bila u top pet županija, a od toga tri puta prva i treća te dva puta četvrta. Splitsko-dalmatinska županija je sedam puta bila u vodećih pet županija, od čega jedanput prva i treća, dva puta druga i tri puta četvrta. Osječko-baranjska i Krapinsko-zagorska su bile po šest puta u top pet. Osječko-baranjska je tri puta bila druga, dva puta četvrta i jedanput peta, a KZŽ dva puta drugi, tri puta četvrti i jedanput peti. Međimurska županija je pet puta bila u top pet županija, dva puta druga i peta te jedanput treća.

Krapinsko-zagorska županija bila je u odnosu na broj stanovnika prva kod izdvajanja za subvencije obrtnicima, druga po izdvajanju za sufinanciranje cijene prijevoza i vatrogastvo, treća po ulaganju u obrazovanje i predškolsko obrazovanje te četvrta po ulaganju u stipendije i školarine te civilnu zaštitu. Po proračunskom udjelu druga je bila po izdvajanju za sufinanciranje cijene prijevoza i subvencije obrtnicima, četvrta po ulaganju u civilnu zaštitu, vatrogastvo i predškolsko obrazovanje te peta po izdvojenim sredstvima iz proračuna u 2020. za stipendije i školarine.

Zagrebačka županija je gledajući izdvojena sredstva iz proračuna bila prva po ulaganju u subvencije obrtnicima i poduzetnicima te sufinanciranju cijene prijevoza. Treća je bila po izdvajanju za sport, obrazovanje i vatrogastvo, a četvrta po ulaganju u stipendije i školarine te civilnu zaštitu. Po glavi stanovnika druga je bila po ulaganju u subvencije poduzetnicima, treća po ulaganju u sport, četvrta po ulaganju u civilnu zaštitu, vatrogastvo  i subvencije obrtnicima te peta po ulaganju u sufinanciranje cijene prijevoza.

Međimurska županija bila je u odnosu na broj stanovnika druga po ulaganju u stipendije i školarine te kulturu, treća po ulaganju u civilnu zaštitu, četvrta po ulaganju u sport te peta po ulaganju u zaštitu okoliša i subvencije poduzetnicima. Po udjelu iz proračuna druga je bila po ulaganju u kulturu i civilnu zaštitu, treća po ulaganju u stipendije i školarine te peta po ulaganju u zaštitu okoliša.

‘Međimurska županija je županija posvećena svojim građanima. Napori uloženi tijekom proteklih godina rezultirali su uzletom vidljivim u mnogim segmentima, ali i u kvaliteti života naših stanovnika. U mnogim područjima smo pioniri: jedini u Hrvatskoj provodimo model za najosjetljivije u zajednici – djecu s poteškoćama u razvoju – pa smo i ove godine s pola milijuna kuna osigurali rad asistenata u vrtićima. Prije 20 godina pokrenuto je stipendiranje učenika koji se obrazuju za deficitarna obrtnička zanimanja u suradnji s Obrtničkom komorom Međimurja te našim općinama i gradovima, čime godinama direktno pozitivno utječemo na sliku tržišta rada. Od 2003. do danas više od 500 mladih dobilo je stipendije u ukupnoj vrijednosti od tri milijuna kuna. Jedina smo regija u Hrvatskoj koju je renomirani časopis Financial Times četiri puta svrstao među najpoželjnija područja Europe za razvoj poduzetništva, odnosno među deset regija najprivlačnijih ulagačima. Površinom smo najmanja županija u Republici Hrvatskoj, a kad je o gospodarskim trendovima riječ izvozno orijentirana. Izvoz je 2021. godini dosegnuo 6,6 milijarda kuna, što je za 27,2 posto više u odnosu na 2020., dok je – za usporedbu – ostvaren uvoz u vrijednosti od 3,5 mlrd. kuna. Sve su to pokazatelji da smo uistinu gospodarska lokomotiva Hrvatske, a brojnim bespovratnim potporama nastojimo podržati razvoj naših poduzetnika. Međimurska županija bila je i prva po privlačenju novca iz EU fondova u RH po glavi stanovnika u 2021., te prva u razdoblju od 2017. do 2020. godine.

Kada govorimo o zaštiti okoliša, upravo je Međimurska županija vodeća po rezultatima dosegnutim u zbrinjavanju otpada, a naša općina Belica najuspješnija u zemlji! Prema podacima iz 2021. godine Međimurska županija odvojeno je sakupila 61 % komunalnog otpada, čak 13 jedinica lokalne samouprave imalo je stopu iznad 50 %, a općina Belica najbolja je u Hrvatskoj u odvojenom prikupljanju otpada te prema rezultatima stoji rame uz rame s najnaprednijim europskim sredinama. Međimurska županija znatno premašuje hrvatski prosjek, a općina Belica sa svojih 80,9% ispunjava znatno više od cilja koji je za odvajanje otpada propisala Europska unija.

Ne zaboravljamo ni često zapostavljen segment kulture: po ulaganjima u to područje 2020. godine također smo bili prvi u Hrvatskoj. Okončali smo dosad najveći investicijski ciklus u kulturi vrijedan više od 40 milijuna kuna kojim smo dobili novi Muzej nematerijalne baštine – Riznicu Međimurja, nedavno okrunjen nagradom struke. Po mišljenju Hrvatskog muzejskog društva upravo je Riznica Međimurja najbolji stalni postav u Hrvatskoj 2021.

U završnici je – također najveće dosad – ulaganje u zdravstvo u kojem su naše zdravstvene ustanove obnovljene, ali i opremljene bolje nego mnoge slične i u razvijenijim dijelovima Europe. Samo od 2017. do danas u Županijsku bolnicu Čakovec uloženo je oko 195 milijuna kuna. Interventna kardiologija naše bolnice, primjerice, četvrta je u Hrvatskoj. Osim ulaganja u razvoj infrastrukture i opreme, sufinanciramo boravak roditelja s hospitaliziranom djecom u djelu troškova koji ne pokriva HZZO, a ukinuti su troškovi za prisustvo očeva pri porodu.

Prva smo i dosad jedina regija u našoj zemlji kojoj je dodijeljen status Europske regije sporta što ne čudi jer Međimurska županija kontinuiranim ulaganjima jača klubove, udruge, svoju Zajednicu sportskih saveza i udruga…

O razvoju turizma u Međimurskoj županiji dovoljno govore nacionalne i europske nagrade koje osvajamo godinu za godinom.

Još jedan jedinstven projekt kojim nastojimo poboljšati život naših građana, posebice onih starije životne dobi, uveden je početkom ove godine – besplatan autobusni prijevoz za sve umirovljenike, osobe starije od 65 godina i osobe s invaliditetom na području Međimurja. Projekt je pokrenut u suradnji sa županijskim udrugama umirovljenika, a financira se iz županijskog proračuna.

I u 2023. godini nastavljamo s ulaganjima, posebice u području obrazovanja i zdravstva, a nastavljamo i s projektima koji su se pokazali iznimno važni za naše građane i unaprjeđenje kvalitete života, poput stipendija za deficitarna zanimanja, sufinanciranje prijevoza za učenike i umirovljenike, boravak roditelja uz djecu u bolnici i sufinanciranje asistenata za učenike i djecu u vrtićima.’ – komentar je župana Matije Posavca.

Varaždinska županija je prema udjelu iz proračuna tri puta bila druga  u našim analizama za 2020. godinu – po ulaganju u zdravstvo, civilnu zaštitu i obrazovanje te dva puta treća, po ulaganju u subvencije poljoprivrednicima i sufinanciranje cijene prijevoza.

‘U proračunu Varaždinske županije za 2023. godinu, koji iznosi 230,8 milijuna eura, prvenstveno je prepoznata potreba brige o građanima svih generacija. Značajno su povećana sredstva za stipendiranje i nagrade učenicima i studentima, i to za gotovo 32 posto. Stipendije su povećane drugu godinu zaredom, a isplaćuju se svih 12 mjeseci u godini. Učenici će dobivati po 65 eura mjesečno, a studenti 130 eura mjesečno. Uz to, podrška našim učenicima i studentima te njihovim roditeljima osigurana je i kroz sufinanciranje prijevoza za koji je planirano 3,3 milijuna eura. Jedan od važnih programa je i produženi boravak, koji je organiziran u čak 25 od 33 osnovne škole. Osigurali smo učiteljicama i učiteljima na neodređeno vrijeme, a ukupno je u sklopu stavke „cjelodnevni boravak učenika“ planirano 1,6 milijuna eura.

S ciljem digitalizacije, energetske samodostatnosti i zaštite okoliša u svim obrazovnim ustanovama kojima je Županija osnivač, nastavljamo s provođenjem programa  „Školski dizel – DIgitalno i ZELeno“. Cilj je da svaka škola ima određeni vid energetske samodostatnosti, a u sljedećoj godini će solari biti postavljeni na 12 škola u sklopu odobrenog projekta ukupno vrijednog 300.000 eura, a koji se sufinancira iz EU i državnog proračuna.

Sljedeća godina bit će povijesna za zdravstvo Varaždinske županije, područje u kojem provodimo projekte vrijedne 122 milijuna eura. Već početkom godine bit će otvoreni u sklopu Opće bolnice Varaždin objedinjeni hitni bolnički prijem te dnevna bolnica i jednodnevna kirurgija ukupne vrijednosti 11,3 milijuna eura. Istovremeno, počet će izgradnja Centralnog operacijskog bloka u sklopu najvećeg i najznačajnijeg projekta procijenjene vrijednosti 53,8 milijuna kuna.

Uspostavom objedinjenog hitnog bolničkog prijema u Općoj bolnici Varaždin će u prvi plan biti stavljen pacijent, jer će upravo to biti centralno mjesto na kojem će ubuduće primati pacijenti. Potom će se izgradnjom Centralnog operacijskog bloka sa suvremenim operacijskim salama i nizom drugih sadržaja Opća bolnica iz ustanove paviljonskog tipa biti pretvorena u modernu bolnicu.

U sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice završavamo Nacionalni rehabilitacijski centar za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine, koji će se skrb o osobama s bolestima i oštećenjima kralježnice iz cijele Hrvatske podići na višu razinu. Objekt je izgrađen i za njega je već ishođena uporabna dozvola te će u sljedećoj godini biti opremljen i otvoren. Ukupna vrijednost tog projekta je 18,2 milijuna eura.

Proračunom za 2023. godinu osigurana su sredstva dodjelu bespovratnih sredstava za sufinanciranje troškova izrade dokumentacije za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskih kućama. Pokrećemo i novi program, prvenstveno za mlade obitelji i revitalizaciju ruralnih područja. Riječ je o dodjeli potpora za poticanje nove izgradnje energetskih učinkovitih objekata.

Nastavljamo i dodjelom potpora za ulaganja u turizmu, za što je osigurano nešto više od 172 tisuća eura. Cilj je dodatno podizanje kvalitete turističkih usluga putem otvaranja kušaonica ulja, vina, meda, sira te drugih atraktivnih sadržaja, kao i povećanje smještajnih kapaciteta.

Za poljoprivredu, za poticanje ulaganja sredstva smo povećali za više od 50 posto u odnosu na početak mandata. U proračunu za 2023. za tu je namjenu osigurano više od 927 tisuća eura.’ – prokomentirao nam je župan Anđelko Stričak.

Splitsko-dalmatinska županija je sedam puta bila u vodećih pet po udjelu izdvojenih sredstava. Prva je bila po ulaganju u obrazovanje, druga po ulaganju u subvencije poduzetnicima i vatrogastvo, treća po ulaganju u predškolsko obrazovanje te četvrta po ulaganju u subvencije obrtnicima, civilnu zaštitu i sufinanciranje cijene prijevoza.

Županija će i sljedeće godine nastaviti nagrađivati najbolje učenike i njihove mentore, s radom centara izvrsnosti, provođenjem projekata dvaju centara kompetentnosti… , a u planu je gradnja i dogradnja novih škola te vrtića. Dvije srednje škole, Turističko-ugostiteljska i Obrtno tehnička, bit će budući centri kompetentnosti u području turizma i ugostiteljstva te elektronike i računarstva. Županija ima jedan od najvećih centara izvrsnosti.

Studentima osigurava besplatan prijevoz željeznicom.

U rujnu je ukupno 123 korisnika Programa potpore osnivanju i razvoju malog gospodarstva te 8 korisnika Programa istraživanje, razvoj i inovacije potpisalo  ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava. Program za gospodarstvo provodi se kroz dvije mjere – Poduzetnici početnici i Žene poduzetnice, a za njih je Splitsko-dalmatinska županija ove godine osigurala 3,5 milijuna kuna. Kroz ove  mjere u proteklom razdoblju osigurano je oko 2 tisuće radnih mjesta. Programi za poticanje  poduzetništva u Splitsko-dalmatinskoj županiji provode se od 2014. godine, a do sada je dodijeljeno 946 potpora, čija je ukupna vrijednost 21,4 milijuna kuna.

Osječko-baranjska županija je prema izdvojenim sredstvima iz proračuna dva puta bila druga, po ulaganju u obrazovanje i predškolsko obrazovanje, dva puta četvrta, po ulaganju u civilnu zaštitu i kulturu te jedanput peta, po ulaganju u sport.

Na gala svečanosti, upriličenoj u Europskom parlamentu u Bruxellesu, prije neki dan Osječko-baranjska županija proglašena je Europskom regijom sporta za 2024. godinu. Višegodišnji rad na razvoju sportske infrastrukture, edukacija i uključivanje svih starosnih skupina u bavljenje sportom, a osobito mladih te podrška vrhunskim sportašima učinili su Osječko-baranjsku županiju prepoznatljivom u svijetu sporta.

– Razvoj sporta i sportske infrastrukture je proteklih godina bio jedan od naših prioriteta, jer smo svjesni benefita koje donosi bavljenje sportom za razvoj mladih ljudi, ali i osoba svih životnih dobi. Kandidatura za Europsku regiju sporta bila je logičan nastavak svih naših aktivnosti, a činjenica da smo tu titulu i dobili govori da radimo dobar posao i daje nam motivaciju da radimo još više i kvalitetnije – rekao je župan Ivan Anušić.

U pripremi je i sportski inkubator koji će se nalaziti na području bivše tvornice OLT u Osijeku, projekt koji će podići sportsku infrastrukturu, ali i stručnu podršku u bavljenju sportom profesionalcima i rekreativcima na jednu višu razinu jer je ovaj projekt jedinstven u Hrvatskoj pa i šire.

Osim u 2020. godini, naša analiza je pokazala da je po ulaganju u obrazovanje  lani Županija bila vodeća.

Županija i ove godine nastavlja s jedinstvenim projektom osiguranja besplatne prehrane za sve osnovnoškolce, kojeg provodi u suradnji s gradovima i općinama. Projekt je to koji je započeo u prvom mandatu župana Ivana Anušića, uspješno se provodi već petu godinu i jedinstven je u Hrvatskoj. U projekt su se uključile i brojne općine i gradovi na području županije s iznosom subvencije od 5 do 50 posto, dok ostatak pokriva Osječko-baranjska županija. Godišnje Županija za besplatnu školsku prehranu izdvaja oko 14 milijuna kuna. Dodatno, iz proračuna Županije izdvajaju se i sredstva za opremanje školskih kuhinja kako bi u konačnici sve škole djeci nudile ne samo besplatan nego zdrav i kuhan obrok.

Osječko-baranjska županija ugovorila je 7,3 milijuna kuna za projekt Učimo zajedno 6, a 95 posto su bespovratna sredstva. Pomoćnici u nastavi osigurani su u 54 škole. Zaposlit će se 20 pomoćnika u nastavi.