Predstavljamo projekte koji su ušli u finale našeg izbora koji, četvrtu godinu zaredom, provodimo u suradnji s Hanza Medijom,  Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrat će pobjednike u četiri kategorije – Doprinos znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će i građani preko posebne platforme koju ćemo otvoriti nakon što predstavimo sve projekte. U sljedećih nekoliko dana predstavljamo 41 projekat. 

Multisektorski pristup obnovi okoliša nakon katastrofe – ZAJEDNO SMO JAČI (TOGETHER WE STAND) projekt je prijavljen od strane Razvojne agencije Osječko-baranjske županije u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji.

Kroz projekt su izrađene i usvojene „Standardne operativne procedure u obrani od poplava od vanjskih voda“ koje definiraju zajednički nastup žurnih službi iz Hrvatske i Srbije u obrani od katastrofalnih poplava i
„Standardni operativni postupci u slučaju katastrofe koja uključuje opasne tvari“ koji definiraju zajedničko djelovanje hrvatskih i srbijanskih specijaliziranih snaga u slučaju katastrofe nastale izlijevanjem odnosno
ispuštanjem opasnih tvari. Odnosno, kroz projekt je unaprijeđen pristup upravljanja katastrofama u pograničnom području obuhvaćanjem postupaka od pripreme do katastrofe te sanacije okoliša vraćajući zahvaćeno područje u početno stanje.

Unikom d.o.o. iz Osijeka bio je nositelj projekta, a partneri Osječko-baranjska županija, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Autonomne pokrajine Vojvodina, Udruga za kreativni razvoj „Slap“, Osijek te Regionalna razvojna agencija Bačka, Novi Sad. Projekt se je provodio u Osječko-baranjskoj županiji i  Autonomnoj pokrajini Vojvodina, od listopada 2019. godine do sredine 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta bila je 11.509.726 kuna, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 9.783.267 kuna dok su vlastita sredstva bila 1.726.458 kuna.

Zajednički nastup hrvatskih i srbijanskih specijaliziranih snaga je uvježban kroz zajedničke vježbe uključujući gašenje zapaljenog broda na sredini Dunava. Uspostavljen je regionalni centar za obuku članova žurnih službi za djelovanje s dišnim aparatima u Našicama, najmoderniji u regiji, predstavljen na stručnom simpoziju u Zagrebu i kroz specijalizirane časopise. Obuku su do sada prošli brojni pripadnici različitih službi iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, a za profesionalne vatrogasne postrojbe grada Osijeka obuka je
sada obavezna.

Kroz projekt je stvoren zajednički sustav monitoringa i rane dojave o potencijalnoj nadolazećoj katastrofi i pojačana pripravnost
na prirodne katastrofe i katastrofe uslijed ljudskog djelovanja, nadalje, zajednički sustav popravljanja okoliša od posljedica prirodnih katastrofa i katastrofa nastalih uslijed ljudskog djelovanja s posebnim naglaskom na izljeve otrovnih tvari, otrovnih plinova i organskog otpada te je podignuta svijest stanovništva o potrebi osobnog uključivanja u sustav spremnosti i upravljanja prirodnim katastrofama i katastrofama uslijed ljudskog djelovanja.

Projektni partneri održali su više edukativnih radionica, organizirali događanja i tematske forume, te nabavili opremu za ključne sudionike u upravljanju rizikom i zaštite okoliša u pograničnom području, uspješno su provedene zajedničke pokazne vježbe spašavanja i zaštite okoliša u izvanrednim situacijama u pograničnom području… Izrađena je stručna dokumentacija kojom se obuhvatio cjelokupni sustav upravljanja rizicima od poplava te ublažavanje njihovih štetnih posljedica, kao i poboljšavanje sustava zbrinjavanja otpada u slučaju velikih nesreća i katastrofa u pograničnom području.  (L.K.)