Predstavljamo projekte koji su ušli u finale izbora za najbolji EU projekt koji šestu godinu zaredom provodimo uz Jutarnji list, Hrvatsku zajednicu županija i Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Stručni žiri izabrat će pobjednike u kategorijama – Doprinos obrazovanju, znanosti i inovacijama; Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; Doprinos prekograničnoj suradnji, te Doprinos poduzetništvu, a svog pobjednika birat će glasanjem i javnost nakon što predstavimo sljedećih dana 46 projekata.
Projektom ReCeZa – Regionalni Centar Zabok uspostavljen je sustav kvalitetnog, praktičnog i međunarodno orijentiranog obrazovanja u turističkom sektoru za učenike, studente, nastavnike, mentore, poslodavce i osoblje-dionike na institucionalnoj razini. Dugoročno, RCK je postao regionalno središte obrazovanja i osposobljavanja kadrova u turizmu i ugostiteljstvu te centar razvoja i inovacija kao rasadnik ideja i novih trendova u kvaliteti pružanja usluge.
Projekt je prijavljen u kategoriji Doprinos obrazovanju, znanosti i inovacijama od strane Zagorske razvojne agencije.
Provodio se je od veljače 2020. godine do kraja 2023. godine. Ukupna vrijednost projekta, u potpunosti bespovratna, iznosila su 7.853.820 eura.
Projekt ReCeZa donio je snažnu, dubinsku transformaciju Srednje škole Zabok, pretvorivši je u predvodnicu strukovnog obrazovanja u turizmu i ugostiteljstvu. Utemeljen na vrijednostima izvrsnosti, partnerstva, uključivosti i društvene odgovornosti, projekt je omogućio školi da se snažno pozicionira kao regionalno središte izvrsnosti, inovacija i međunarodno orijentiranog obrazovanja. No njegova istinska snaga leži u sposobnosti da prepozna i odgovori na stvarne potrebe sektora – od akutnog nedostatka kvalificiranog kadra do potrebe za suvremenim, fleksibilnim i tržišno relevantnim obrazovnim modelima.
Upravo zahvaljujući ReCeZi, škola danas nudi širok raspon formalnih i neformalnih programa za učenike i odrasle, osmišljenih prema stvarnim izazovima industrije, a opremljena je vrhunskom opremom koja simulira autentične radne uvjete. Kroz novoosnovani Akademis – hotelsko-ugostiteljski objekt unutar škole – učenje se temelji na iskustvu, uz primjenu teorijskog znanja u praksi. Polaznici time razvijaju ne samo strukovne vještine, već i profesionalnu sigurnost, odgovornost i sposobnost za samostalno djelovanje u stvarnom radnom okruženju.
Poseban naglasak stavljen je na razvoj poduzetničkih kompetencija, karijerno usmjeravanje i digitalnu transformaciju, što se očituje u uspostavi digitalne platforme HUB – suvremenog prostora za razmjenu
ideja, umrežavanje i suradnju dionika iz svijeta turizma. Inovativnost projekta dodatno se očituje kroz osnivanje školske turističke agencije, koja služi kao stvarna poslovna jedinica unutar nastave, a učenicima pruža neprocjenjivo praktično iskustvo.

U projekt je do sada bilo uključeno više od 850 učenika, nastavnika i mentora iz Zaboka i partnerskih institucija, a obuhvatio je više od 50 natjecanja, 60 radionica, brojne konferencije i studijska putovanja diljem Europe. Rezultati su mjerljivi, vidljivi i održivi – povećan interes za upise, iznimni rezultati učenika, visoka zapošljivost i čvrsta suradnja s gospodarstvom.
Kako bi se osnažili nastavnici i mentori, organizirano je 30 općih radionica, 20 specijalističkih, 8 kulinarskih s domaćim chefovima i 8 s inozemnim chefovima, 8 vinskih radionica, 4 masterclassa, 4 pokazne gala večere te niz drugih stručnih događanja. Na ukupno 10 studijskih putovanja sudjelovalo je 257 strukovnih nastavnika i mentora, dok je 31 mentor iz poduzeća uspješno završio pedagoško-psihološku i didaktičkometodičku izobrazbu. Održane su 4 radionice za 81 mentora i 2 ciklusa edukacija o radu s učenicima s teškoćama. Učenici su, pak, obišli 4 eminentna hotelska lanca i sudjelovali na domaćim i međunarodnim festivalima, kongresima, sajmovima hrane i vina te brojnim drugim događanjima.
Poseban naglasak stavljen je i na promociju ugostiteljsko-turističkih zanimanja. Provedeno je sedam manifestacija Mali gastro, dva piknika u Dvorcu Bračak, tri projektne konferencije, dvije kampanje show and tell radionica, niz medijskih kampanja, sudjelovanja na Ljetnim školama gastronomije i turizma, kao i događanja u organizaciji Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu. Učenici su se natjecali na čak 34 natjecanja na regionalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini, pri čemu su osvojili 12 zlatnih, 8 srebrnih i 22 brončane medalje – potvrđujući time kvalitetu obrazovanja, ali i motivaciju mladih za izvrsnost.

Projekt je uključio i djecu s teškoćama u razvoju kroz organizaciju pet specijaliziranih radionica, pokazujući time otvorenost, osjetljivost i inkluzivnost sustava.
Nositelj projekta bila je Srednja škola Zabok, a partneri Krapinsko-zagorska županija, Gospodarska škola Varaždin, Srednja škola Prelog, Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Krapina, Sveučilište u Zagrebu Ekonomski fakultet, Salve Regina – Marija Bistrica d.o.o., Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije, Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu – FMTU, Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja i Biotehniški izobraževalni center Ljubljana. (L.K.)

