Za 20 županskih pozicija na nedjeljnim izborima borit će se 105 kandidata, a među njima i 16 aktualnih župana, četvero aktualnih i tri bivša gradonačelnika. U 12 županija se za poziciju župana, odnosno županice natječe i 19 žena, a ovdje svakako treba istaknuti da je HDZ u dvije svoje županije kandidirao žene – gradonačelnicu Pleternice Antoniju Jozić u Požeško-slavonskoj županiji i zamjenicu i v.d. županicu Karlovačke županije Martinu Furdek Hajdin.  Nezavisnih kandidata za župana je tek deset, a kandidirali su se u devet županija (Vukovarsko-srijemska, Šibensko-kninska. Koprivničko-križevačka, Ličko-senjska, Sisačko-moslavačka, Primorsko-goranska, Zadarska, Dubrovačko-neretvanska i Varaždinska županija).

Kao što smo već pisali, na ovim izborima po još jedan mandat idu Damir Bajs (Bjelovarsko-bilogorska županija), Danijel Marušić (Brodsko-posavska županija), Nikola Dobroslavić (Dubrovačko-neretvanska županija), Darko Koren (Koprivničko-križevačka županija), Darko Milinović (Ličko-senjska županija), Matija Posavec (Međimurska županija), Ivan Anušić (Osječko-baranjska županija), Zlatko Komadina (Primorsko-goranska županija), Ivo Žinić (Sisačko-moslavačka županija ), Blaženko Boban (Splitsko-dalmatinska županija), Goran Pauk (Šibensko-kninska županija), Radimir Čačić (Varaždinska županija), Igor Andrović (Virovitičko-podravska županija), Božidar Longin (Zadarska županija) i Stjepan Kožić (Zagrebačka županija).

Trojica župana koji su na svoje pozicije prije četiri godine došli kao stranački kandidati – Matija Posavec (izabran kao kandidat HNS-a), te bivši HDZ-ovci Darko Milinović i Ivo Žinić, u međuvremenu su skinuli stranački dres i na ove izbore idu kao nezavisni kandidati, odnosno Milinović na čelu stranke LiPo.

U Požeško-slavonskoj županiji umjesto župana Alojza Tomaševića HDZ je kandidirao gradonačelnicu Pleternice Antoniju Jozić, za mjesto župana Istarske županije umjesto Fabrizia Radina koji je na toj dužnosti nakon odlaska bivšeg župana Valtera Flege, sada se bori prvi čovjek IDS-a i gradonačelnik Pule Boris Miletić. U Šibensko-kninskoj županiji za mjesto župana se kandidirao prvi čovjek Knina Marko Jelić, a u Splitsko-dalmatinskoj gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić.

U Karlovačkoj županiji za povjerenje birača bori se zamjenica i v.d. župana Martina Furdek Hajdin, a od aktualnih župana na ove iz bore ne ide niti Vukovarsko-srijemski Božo Galić, umjesto kojega je HDZ kandidirao Damira Dekanića.

Apropos gradonačelnika, za mjesto župana na ovim se izborima, a neki i  ponovo, bore i tri bivša gradonačelnika – bivši gradonačelnik Đurđevca Željko Lacković ponovo će pokušat osvojiti mjesto župana u Koprivničko-križevačkoj županiji, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bivši gradonačelnik Metkovića Božo Petrov na ovim će izborima pokušat svrgnuti aktualnog župana Nikolu Dobroslavića,  a bivši gradonačelnik Malog Lošinja i ministar turizma Gari Cappelli župana Zlatka Komadinu u Primorsko-goranskoj županiji.

Najviše kandidata bori se za mjesto župana u Primorsko-goranskoj i Varaždinskoj županiji,  po sedam, te Splitsko-dalmatinskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, po šest.  Najmanje protukandidata – samo dva, imaju pak Ivan Anušić u Osječko-baranjskoj i Igor Andrović u Virovitičko-podravskoj županiji. (m.p.ld.)

Najuspješniji župani na izborima 2017.

 U prvom krugu na prošlim izborima je pobijedilo 12 župana, a najbolji rezultat ostvario je istarski župan Valter Flego sa 65,61 posto glasova. Flego je u međuvremenu otišao u Europski parlament, naslijedio ga je Fabrizio Radin, a na ovim izborima planira ga naslijediti gradonačelnik Pule Boris Miletić. Drugi najbolji rezultat u prvom krugu izbora ostvario je Željko Kolar u Krapinsko-zagorskoj županiji – 58,77 posto glasova, a treći Matija Posavec u Međimurskoj – 58,71 posto. Posavec je u međuvremenu izašao iz HNS-a i na ove izbore ide kao nezavisni kandidat.

Najbolji rezultat u drugom krugu ostvario je, pak, šibensko-kninski župan Goran Pauk – 67,7 posto, a drugi je bio sisačko-moslavački župan Ivo Žinić sa 64,28 posto glasova. I Žinić na ove izbore, nakon izlaska iz HDZ-a, izlazi kao nezavisni kandidat. Treći najuspješniji rezultat u drugom krugu imao je Nikola Dobroslavić u Dubrovačko-neretvanskoj županiji – 58,54 posto glasova.