Istarsko zajedništvo pokazalo je veliku djelotvornost u obrani od korone, zajedno s gradovima Županija je donijela mjere za gospodarstvo i poljoprivredu, osnovana su povjerenstva za turizam i poljoprivredu, u ovogodišnjoj turističkoj sezoni očekuje se 30 posto lanjskog prometa, a započete investicije poput gradnje Opće bolnice te Medicinske škole u Puli, izgradnje i opremanje dvaju paviljina Studentskog doma i ulaganje u domove za starije se nastavljaju. 

Fabrizio Radin došao je na čelo Županije prije godinu dana, zamijenivši na toj poziciji Valtera Flegu koji je karijeru nastavio u Europskom parlamentu. U intervjuu Radin kaže da je posljednja godina bila izuzetno dinamična, zbog borbe s koronom, ali i zbog preuzimanja poslova Ureda državne uprave. Iako se Županija promptno reagirala na korona krizu, upozorava da je oprez neophodan.

Prva ste županija koja je bila suočena sa zarazom, ali koja je i brzo reagirala na svim područjima – kada sada sagledavate situaciju, koliko ste zadovoljni reakcijom vas i gradonačelnika unutar Županije? Ali i svih koji su bili uključeni u borbu protiv korone?

– Od samog početka pojave epidemije, osnovno nam je bilo spriječiti nekontrolirano, eksponencijalno širenje virusa na području Istarske županije i kolaps zdravstvenog sustava te, nakon toga, imploziju, razgradnju cijele društvene zajednice. Kako se naknadno pokazalo, u tome smo uspjeli i sačuvali smo ono najvrjednije – ljudsko zdravlje. Moje zahvale i ovom prilikom idu Stožeru civilne zaštite Istarske županije, ali i svim građanima koji su se pridržavali epidemioloških mjera, što znamo nije bilo lako. Također, želim naglasiti kako je i ovoga puta istarsko zajedništvo, pritom mislim i na struku, ali i na Županiju, gradove i općine, pokazalo svu svoju djelotvornost i uspješnost u nemilim vremenima, kada je bilo jako puno nepoznanica i potencijalno velikih ugroza. Međutim, želim naglasiti i kako i dalje svi moramo biti na oprezu i odgovorno pridržavati se propisanih mjera, kako bi epidemiološka situacija u Istri i dalje bila stabilna. Jučer smo imali dva nova slučaja zaraze, koji su uvezeni, što pokazuje da se ne smijemo previše opustiti.

Krenuli ste i s konkretnim mjerama, kojima – koliko su one ublažile posljedice prema prvoj procjeni, iako će one sigurno još biti vidljive? Posebno što se tiče malih tvrtki, obrta…

– Tako je. Sredinom ožujka, Istarska županija i svi gradovi predstavili su set mjera za rasterećenje gospodarstva kojima je cilj bio zadržavanje radnih mjesta, ali i rješavanje problema nelikvidnosti onima čije se poslovna aktivnost smanjila uslijed epidemije. Također, Istarska županija je donijela moratorij, odnosno Odluku o privremenim mjerama odgode plaćanja zajmova na 6 mjeseci u 2020. godini dodijeljenih putem Fonda za razvoj poljoprivrede i agroturizma Istre. Riječ je o konkretnoj mjeri s trenutnim pozitivnim učinkom na sektor poljoprivrede i velikom broju korisnika županijskih poljoprivrednih kredita. Posljedice korona krize se itekako već osjećaju, što vidimo i po sektoru turizma, ali i mnogim drugima koji su bili premoreni obustaviti svoj rad tijekom dva i više mjeseca.

Turisti su počeli dolaziti, kojim sve mjerama ih mislite privući i kolika su očekivanja u najboljoj situaciji od turizma ove godine?

– Možemo reći da je sezona polako krenula, naravno u znatno manjem obujmu u odnosu na prošlu godinu. Po predviđanjima struke, očekuje se 30 posto prošlogodišnjeg turističkog rezultata. Upravo kako bi pratili razvoj situacije, promptno reagirali te u konačnici pomogli turističkom sektoru, u travnju sam inicirao osnivanje Povjerenstva za turizam. Jedna od aktivnosti Povjerenstva je i promocija Istre na našim emitivnim turističkim tržištima, što provodi Turistička zajednica Istarske županije. U tom smislu pokrenuta je marketinška kampanja pod sloganom “Istrien so nah!” (Istra tako blizu!), a usmjerena je prvenstveno na područje Austrije i južne Njemačke.

Osim turizma, velik ste naglasak dali na poljoprivredu. Koji projekti su najbitniji na tom području?

– Cijeli je niz projekata koje provodimo na području poljoprivrede, a izdvojio bih svakako izgradnju sustava javnog navodnjavanja diljem Istre, poput onog na području Poreštine koji je u tijeku. Tu je i nastavak poticanja ekološke proizvodnje, zaštita naših autohtonih poljoprivrednih proizvoda oznakom izvornosti, dodatno povezivanje poljoprivrede i turizma itd. Osnovali smo i županijsko Povjerenstvo za poljoprivredu jer je poljoprivreda jedna od strateških grana razvoja Istarske županije, koja mora biti planirana dugoročno, počevši s izradom Strategije razvoja poljoprivrede u Istri, kao krovnim dokumentom s jasno određenim ciljevima i smjernicama.

No projekata ima još… aplikacija Otvoreni proračun pokazuje da ste vodeći po izdvajanjima ove godine za investicije?

– Najznačajnija višegodišnja investicija je izgradnja nove Opće bolnice u Puli, ali i izgradnja nove zgrade Medicinske škole u Puli, gradnja dva nova studenska paviljona, daljnja ulaganje u domove za starije osobe, ulaganja u izgradnju pročistača otpadnih voda, optimizacija postrojenja Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, a ne zaboravimo i gradnju istarskog Ipsilona u punom profilu.

Koji su to najbitniji EU projekti?

-Svakako valja izdvojiti projekt ulaganja u Opću bolnicu Pula, te onaj proširenja studentskih smještajnih kapaciteta Studentskog doma Pula. Projektom ulaganja u OB Pula, kojeg je provela Opća bolnica Pula, pridonijet će se povećanju učinkovitosti, isplativosti i održivosti zdravstvenog sustava u Istri. Opremanjem dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije očekuje se bolja protočnost pacijenata i efikasnija obrada, objedinjavanjem više dijagnostičkih postupaka u jednom danu. Time se skraćuje vrijeme od početka tegoba do postavljanja dijagnoza, smanjuju se liste čekanja, broj dana bolničkog liječenja i stopa bolovanja. Ukupan proračun projekta je 38.461.617,00 kn. Zahvaljujući projektu izgradnje i opremanja dvaju paviljona Studentskog doma Pula studentima Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli osigurat će se dodatne 124 smještajne jedinice, uključujući 4 jednokrevetne sobe namijenjene studentima s invaliditetom, čime će organizirani smještajni kapaciteti u Puli porasti na brojku od 392 studentska ležaja. Ukupan proračun projekta je 58.403.812,50 kn, od čega EU sufinancira 49.643.240.62 kn.

Vjerujete li da će preoblikovani Uljanik moći nastaviti uspješno raditi? I kolika je važnost da ta industrija ostane, posebno sada kada se vidjelo kako turizam lako može biti ugrožen?

– Industrija nam je itekako potrebna i želim vjerovati da će državna vlast naći model po kojem će, kako vi kažete, preoblikovani Uljanik ponovno oživjeti i ono, najvažnije, ubuduće uspješno poslovati. Oslanjanje na samo jednu granu ni u kojem slučaju nije dobro, zato Istarska županija potiče i razvoj poljoprivrede, malo i srednje poduzetništvo, te posebno IT sektor, bez kojeg su današnji život i poslovanje nezamislivi.

Godinu dana ste na čelu Županije… Koji bi projekt ocijenili najvažnijim u tom razdoblju?

– Ovo je svakako bila izuzetno dinamična godina na čelu Županije, ali i godina koja će se još dugo, dugo pamtiti i prepričavati. Preuzevši ulogu obnašatelja dužnosti župana, dočekao me nimalo lak zadak preuzimanja poslova bivšeg Ureda državne uprave. Provjereno nam je preko 200 poslova i po broju zaposlenika još jedna cijela Županija.

Važno područje vam je i obrazovanje…izdvajate puno za stipendije…potičete deficitarna zanimanja?

-Znanje je investicija u koju se uvijek isplati ulagati i koja će se višestruko vratiti. I u ovim vremenima kada su se naši izvorni prihodi značajno smanjili uslijed epidemije koronavirusa, rebalansom proračuna stavku obrazovanje nismo smanjivali, pa tako ni studentske stipendije. Pored redovnih stipendija, te onih za studente slabijeg imovnog statusa, akademske godine 2019./2020. dodijeli smo i 20 stipendija studentima na studijima za deficitarna zanimanja u zdravstvu u Istarskoj županiji. Pa tako stipendije za deficitarna zanimanja u zdravstvu iznose 2.200 kuna mjesečno, a isplaćuju se deset mjeseci.

Uglavnom, radite puno za podizanje kvalitete života, po kojoj su istarski gradovi u vrhu, a što se osjeća i po useljavanju stanovništva, malom broju iseljenih.. što je prije svega rezultat toga?

– Ključ uspjeha leži u viziji i strateškom planiranju, a potom mukotrpnom i predanom radu na svim područjima, kako bi se ostvarili zacrtani ciljevi. Rezultati se ne događaju preko noći, već iza njega stoje godine i godine sustavnog ulaganja, pripremanja i realiziranja projekata te zajedništvo i solidarnost Županije, istarskih gradova i općina. (Lidija Kiseljak)