Istarska razvojna agencija već 20 godina podupire poduzetnike i obrtnike, podržano je u tom razdoblju ukupno 1.100 projekata vrijednih 700 milijuna kuna. Od početka ovoga mjeseca pokreće u suradnji sa Županijom i devet gradova novu kreditnu liniju vrijednu 400 milijuna kuna, a kako bi se pomoglo poduzetništvo uslijed korona krize. Tu je još ulaganje u poduzetničke inkubatore i edukacija za privatni i javni sektor. IDA je od svog osnivanja provela 50 EU projekata ukupne vrijednosti 550 milijuna kuna, a u fazi provedbe imamo trenutno 13 projekata ukupne vrijednosti 175 milijuna kuna.

O potporama poduzetnicima i aktualnim EU projektima razgovarali smo s direktorom IDA-e Borisom Sabattijem, koji vjeruje da će poticajne mjere uspjeti zadržati radna mjesta i generirati nova.

Već 20 godina podupirete istarske poduzetnike, a sada najavljujete i novu kreditnu liniju kako bi im ublažili posljedice korone na poslovanje?

– Program financijske podrške za male i srednje poduzetnike i obrtnike se u Istarskoj županiji provodi već više od 20 godina, a u dosadašnjem je tijeku realizirano 16 kreditnih linija u sklopu kojih je podržano 1.100 projekata ukupne vrijednosti 700  milijuna kuna.

Zadnja u nizu kreditnih linija koju je IDA provodila uz podršku Istarske županije te u suradnji s poslovnim bankama i HBOR-om polučila je izniman uspjeh te je u sklopu iste dodijeljeno 100 kredita po cijelom teritoriju Istarske županije. Više od 30% kredita plasirano je u proizvodne djelatnosti te je kreditna linija je zbog iznimno povoljnih uvjeta i niskih kamatnih stopa provedena i utrošena u rekordnom roku.

Na tragu navedenog te u vidu novonastalih pandemijskih okolnosti i ozbiljnih iskušenja za istarsko, ali i svjetsko gospodarstvo, pripremljena je na inicijativu IDA-e te u sinergiji Istarske županije i gradova Buje, Buzet, Labin, Novigrad, Pazin, Pula, Poreč, Rovinj i Vodnjan nova kreditna linija ukupnog kreditnog potencijala od skoro 400 milijuna kuna, koja će biti aktivna od mjeseca listopada pa do iskorištenja sredstava.

Uvjeti isposlovani s odabranim poslovnim bankama biti će kao i do sada među najpovoljnijima na tržištu RH, pri čemu navedeni gradovi i Istarska županija subvencioniraju kamatnu stopu. Na taj  se način olakšava poslovanje i potpomaže likvidnost naših poduzetnika i obrtnika, što mislim da je u ovom trenutku, jedna od najefikasnijih mjera podrške, uz bespovratne potpore koje dodjeljuju županija i gradovi.

Na taj način će krajnja kamatna stopa za poduzetnike iznositi od 1 do maksimalno 2,5%, ovisno o tome da li se opredjeljuju za namjenski ili gotovinski kredit. Očekujem da će to doista pomoći istarskim poduzećima da prevladaju ovo gospodarski izazovno razdoblje te doprinijeti očuvanju radnih mjesta i generiranju novih. 

Velik značaj za poduzetnike imaju i poduzetnički inkubatori… stanarima ste izašli u susret uslijed lockdowna…

– Ulaganje u razvoj poduzetničke infrastrukture temelj je razvoja malog i srednjeg gospodarstva, jer poslovni je prostor po povlaštenim uvjetima ono što poduzetniku početniku najviše treba na početku  njegovog poslovnog puta i stoga je IDA  kontinuiranu ulaže u razvoj svoja 2 poduzetnička inkubatora u Puli. IDA je tijekom godina u 21 poslovnoj jedinici pružila podršku za više od 80 tvrtki poduzetnika početnika, putem subvencioniranih poslovnih prostora te besplatnih edukacija i savjetodavnih usluga.

Stopa uspješnosti mladih poduzetnika u inkubatorima IDA-e je iznad prosjeka zadnjih nekoliko godina,  a mora se priznati da se i u ovom specifičnom razdoblju poprilično dobro nose s izazovima, kako smo saznali tijekom redovnih konzultacija s njima zadnjih nekoliko mjeseci. IDA je u okviru svojih mogućnosti izašla im u susret u vrijeme općeg lockdowna uslijed početaka COVID-19 epidemije te omogućila im umanjenje već subvencionirane cijene najma poslovnog prostora za dodatnih 50%.

Važan segment vašeg djelovanja jesu i edukacije…

– IDA obrazovne programe za privatni i javni sektor provodi već  20 godina te je u navedenom razdoblju provedeno više od 500 obrazovnih programa i dosegnuta brojka od više od 12.000 polaznika. U zadnje je vrijeme ta aktivnost iziskivala nužnu prilagodbu i transformaciju te za sada sve edukacije provodimo on-line, što međutim ima i svojih prednosti, jer nas sada preko društvenih mreža može pratiti puno više korisnika i sudjelovati u edukacijama, a i spektar korisnika je, uviđamo, nešto širi.

Teme edukacija slijede tržišne trendove i realne potrebe na terenu, a  trendovi su trenutno takvi da su teme digitalizacije najaktualnije. Edukacije već nekoliko godina provodimo zahvaljujući EU projektima koje apliciramo i koji se uspješno odobravaju za financiranje, a zadnji u nizu je aktualni UP SMART, ukupne vrijednosti 800.000,00 kuna, u sklopu kojeg nas u budućem razdoblju očekuje mnoštvo webinara i edukacija s fokusom na teme digitalnog gospodarstva. Edukacije su za sve polaznike besplatne te se u prosjeku provode dvaput mjesečno.

Županija broji i niz EU projekata.. Kolika im je vrijednost i koji su aktualni?

– IDA je od svog osnivanja provela 50 EU projekata ukupne vrijednosti 550 milijuna kuna, a u fazi provedbe imamo trenutno 13 projekata ukupne vrijednosti 175 milijuna kuna u kojima nastojimo djelovati vrlo konkretno i ciljano u svrhu razvoja Istarske županije. Tako da se može s punim pravom reći da smo zahvaljujući EU projektima ne samo doprinijeli samoodrživosti agencije, već i unaprjeđenju mjera podrške za poduzetništvo i obrtništvo u Istarskoj županiji.

Možemo istaknuti recentno odobrene projekte, koji se tiču vrlo aktualnih tema. U novoodobrenom projekt MIMOSA, ukupne vrijednosti 54 milijuna kuna, djelujemo u sektoru mobilnosti putnika te smo  konkretno usmjereni na dvije pilot aktivnosti; razvoj pametne kartice (Smart card) i platforme „Via Istra“, koje će omogućiti promociju dostupnih oblika prijevoza na području Istre, ali i stvoriti nove prilike za razvoj gospodarstva i  turističke ponude Istarske županije.

Navedeno se izvrsno naslanja na prethodeći projekt u provedbi ICARUS, u kojem je IDA s partnerima HŽ putnički prijevoz otvorila aktualnu teme revitalizacije istarske željeznice, u smislu unaprjeđenja usluga  i opreme za putnike koji putuju dio svog puta Istrom biciklom.

Isto tako ostvarena je vrlo uspješna suradnja s Gradom Rovinjem i Općinom Kanfanar, koja će rezultirati prenamjenom nekadašnje pruge Rovinj-Kanfanar u biciklističku stazu, a što znači da će se od unutrašnjosti do obale Istre moći kombinirati prijevoz vlakom i biciklom.

U projektu će se između ostalog postaviti u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama pametne info ploče, koje će putnicima omogućiti više informacija o mogućnostima kombiniranja različitih vrsta prijevoza u Istri, što će svakako doprinijeti i unaprjeđenju turističke ponude.

IDA je aktivnosti u sklopu projekata ICARUS i MIMOSA osmislila upravo kao svojevrsni razvojni međukorak ka modernizaciji istarske željeznice, za koju se očekuje da će na nacionalnoj razini biti prepoznata kao strateški važan razvojni prioritet pri programiranju Operativnih programa u budućem financijskom razdoblju što se ESI fondova tiče; onome od 2021. do 2027. godine.

Isto tako, od konkretnijih inicijativa koje se financiraju iz EU izvora mogu se spomenuti aktivnosti u sklopu projekta METRO u programu Italija-Hrvatska u sklopu kojih će se u gradovima Puli, Labinu i  Poreču te u suradnji s nadležnim lučkim upravama instalirati interaktivni pametni ekrani i brojači putnika, kako bi se doprinijelo unaprjeđenju usluga za putnike, mobilnosti istih te uspostavljanju novih brodskih linija.

Mora se naglasiti da je IDA u projektu METRO ostvarila značajnu suradnju s pulskim Tehnomont Brodogradilištem, koji kao partner projekta radi na osmišljavanju rješenja za brodove na hibridni pogon, što je prilika za poboljšanje kvalitete, sigurnosti i održivosti u pomorskom i obalnom prijevozu u prekograničnom području Italije i Hrvatske.

Nadalje, projekt INVESTINFISH provodi se od početka 2019. godine u sklopu programa Italija – Hrvatska, a usmjeren je na sektor ribarstva i akvakulture,  u kojem su izražene poteškoće mikro, malih i srednjih poduzeća u razvoju inovacija te pristupu inovacijama.

Jedna od glavnih aktivnosti koje IDA provodi je izrada analize inovacijskog potencijala za poduzetnike u ribarstvu i akvakulturi u Istarskoj županiji, koji su iskazali interes putem provedenog Javnog poziva, objavljenog u lipnju ove godine.

Zahvaljujući navedenoj analizi odabrana će poduzeća imati mogućnosti ubrzati put do tržišta, povezati se bolje i lakše s inovatorima, povećati ulaganja u istraživanje i razvoj u sektoru novih i „zelenih“ tehnologija i usluga,  što će rezultirati povećano konkurentnošću  samog sektora ribarstva i akvakulture.

Uskoro očekujete i ugovor o financiranju projekta Coworking Pula?

– Ono što je trenutno najaktualnije je to da je strateški projekt COWORKING PULA, vrijedan 23 milijuna kuna, pozitivno evaluiran u sklopu javnog natječaja te da za par tjedana očekujemo potpisivanje ugovora o financiranju. Vlada RH je još u rujnu 2018. godine prepoznala značaj projekta te je temeljem ideje osmišljene na inicijativu IDA-e darovala Gradu Puli napuštenu zgradu Mehanike u centru Pule, koja će biti obnovljena i nadograđena i prenamijenjena u sklopu projekta u poduzetnički centar s pratećim sadržajima s ciljem jačanja poduzetničkog okruženja. Projekt ćemo  sljedeće 3 godine provoditi u suradnji s Gradom Pula uz sufinanciranje iz ESI fondova; konkretnije ITU mehanizma za Urbano područje Pula, a  planiramo da će u srednjoročnom razdoblju usluge prostora i programe koje ćemo tamo razvijati  koristiti minimalno 50 poduzetnika te slobodnih profesionalaca. (Lidija Kiseljak)