Europska komisija je krajem travnja odobrila hrvatski Program državne potpore za izgradnju logističkih i distribucijskih centara u sektoru voća i povrća vrijedan 54 milijuna eura. Cilj je ovog programa, koji se financira u okviru Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, unaprijediti korištenje resursa i osnažiti položaj malih proizvođača u lancu opskrbe hranom. Natječaj je otvoren sredinom travnja. Gradnju distributivnih centara najavili su u primjerice Karlovačkoj, Splitsko-dalmatinskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Istarskoj, Međimurskoj, Požeško-slavonskoj županiji, Koprivničko-križevačkoj županiji.. Uskoro će pak biti gotov Distribucijski centar za voće i povrće u Osječko-baranjskoj županiji. 

Programom se, pored izgradnje logističko-distribucijskih centara namjerava potaknuti udruživanje, suradnja, razmjena znanja i bolja organizacija malih proizvođača putem proizvođačkih organizacija.

Komisija se u svom izvješću, nakon odobravanja, osvrnula na sadržaj programa navodeći da će program poduprijeti proizvođačke organizacije u sektoru voća i povrća te povećati konkurentnost sektora u Hrvatskoj. Poboljšanje infrastrukture će ojačati lanac vrijednosti u sektoru voća i povrća, dalje navode, što će doprinijeti razvoju proizvoda s višom dodanom vrijednosti.

Još sredinom travnja otvoren je natječaj za izgradnju i opremanje logističko-distributivnih centara za voće i povrće vrijedan 610 milijuna kuna. Prihvatljivi prijavitelji su županije i proizvođačke organizacije, kojima će se sufinancirati do 70 posto prihvatljivih troškova, a moguće je dobiti i 50 posto predujma za početak ulaganja.

Tim pozivom između ostalog se namjerava financirati izgradnja tri do pet logističko-distributivnih centara, kapaciteta od tri tisuće do 12 tisuća tona za skladištenje voća i povrća.

Istarska županija je iskazala interes za gradnjom  takvog Centra, iako su detalji još nepoznati.

Prije godinu dana predstavljen je projekt  Regionalnog distributivnog centra u Općini Cetingrad u Karlovačkoj županiji.  Centar bi se prostirao na ukupnoj površini od 52.352 kvadratna metra površine i sadržavao bi upravnu zgradu, hladnjaču, sušaru za žito, centar za industrijsku konoplju, skladište za preradu voća i povrća te industrijsku vagu. Ukupno bi se njegovom punom realizacijom moglo zaposliti 80-ak ljudi.

U planu takvu investiciju ima i Splitsko-dalmatinska županija.

Međimurska županija je kroz  Razvojni sporazum prijavila projekt „Regionalni distributivni centar Međimurske županije (skladišno-distribucijski centar za voće i povrće)“, vrijednosti 50 milijuna kuna, s dokumentacijom u pripremi.

U svom planu i Varaždinska županija izdvaja ulaganje u Distribucijski centar s hladnjačama.

Požeško-slavonska županija ima pripremljenu potrebnu dokumentaciju za gradnju distribucijskog centra, a prijavom za sufinanciranje izgradnje poljoprivrednicima želi osigurati bolje uvjete rada. Da bi projekt bio prihvatljiv, županija mora dokazati da je 70% planiranog kapaciteta LDC-a osigurano površinama i proizvodnjom voća i povrća od strane proizvođača voća i povrća s područja za čije se potrebe gradi LDC, a isto će se dokazati iskazom interesa poljoprivrednih proizvođača u obliku skupne izjave proizvođača potpisane od svakog ponaosob.

Potrebno je samo poljoprivrednike udružiti u proizvođačku organizaciju tj. iskaz interesa da će 70 posto kapaciteta hladnjače biti popunjen. Radi se o 2100 tona.

Interes za financiranje Distribucijskog centra sredstvima iz NPOO-a iskazala je nedavno i Bjelovarsko-bilogorska županija. I kod njih suprijavitelj projekta mora biti i proizvođačka organizacija što znači da se proizvođači unutar županije moraju organizirati i zajednički nastupati.

U Koprivničko-križevačkoj županiji Distributivni centar za povrće i voće planira se izgraditi u poslovnoj zoni općine Kalinovac.

A još ove godine mogao bi biti gotov projekt Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće unutar Osječko-baranjske županije, koji je ujedno i strateški projekt te Županije.

‘Projekt ima veliku važnost za male proizvođače, voćare, povrtlare i sve koji žele živjeti od poljoprivrede, a do sada nisu mogli biti konkurentni ili su imali problem s plasmanom, u čemu će im pomoći upravo RDC-e  – rekao je zimus župan Ivan Anušić prilikom posjete gradilišta budućeg Centra.

Tada je i pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj OBŽ Silva Wendling istaknula  kako će kroz RDC-e proizvođači shvatiti kolika je važnost njihova povezivanja i stvaranja proizvođačkih organizacija kojima postaju važan segment na tržištu i za pregovore o cijenama i uvjetima plasmana proizvoda. Naglasila je i važnost ekološke proizvodnje za koju je u RDC-u osiguran smještajni kapacitet od 690 tona.

OBŽ ima projekt Školski obrok za sve, a kroz taj projekt i RDC-e objedinit ćemo svu proizvodnju koje je potrebna  školama tj. stvorit će se  uvjeti da proizvodi s  polja završe u  školama.

S obzirom na to da su hladnjače planirane s kapacitetom od najmanje 3.000 tona, mnoge županije, a prije svega one uz obalu, bez obzira što imaju potrebe za njima, nemaju mogućnosti ostvariti taj kapacitet, moglo se često čuti iz pojedinih županija.

U Hrvatskoj je cilj povećati proizvodnju voća i povrća te time i samodostatnost u tom području, a lani je izvoz u sektoru voća i povrća rastao brže od uvoza. (L.K.)