Najbolje učenike koji su osvojili prva tri mjesta na natjecanjima, najveći broj županija nagrađuje, kroz osobni prijem kod župana te novčanim nagradama ili poklonima, za njih i njihove mentore. Provjerili smo kakva je praksa po županijama.

Prijem najboljih učenika kod župana često je svečana prigoda, na kojoj se najbolji učenici, dobitnici medalja na natjecanjima, kao i njihovi mentori nagrađuju, ili novčano ili prigodnim poklonima. Posljednje dvije godine prijem je stopiran zbog pandemije u većini županija, ali to nije umanjilo nagrađivanje najboljih.

Neke županije imaju novčane nagrade, poput primjerice Karlovačke, Splitsko-dalmatinske, Krapinsko-zagorske, Vukovarsko-srijemske županije…, velik dio njih ima prigodne poklone, a Zadarska primjerice organizira i izlete za najbolje učenike. Bjelovarsko-bilogorska je ukinula nagrade posljednje dvije godine, ali novi župan najavljuje da je cilj ponovno ih uvesti. Osječko-baranjska županija nema praksu nagrađivanja najboljih učenika, ali zato sufinancira odlazak učenika i mentora na međunarodna natjecanja i smotre, sufinancira ljetne škole, stručne prakse ili studije za koje su dobivene djelomične stipendije, sufinancira studijska putovanja, stručna usavršavanja…

Evo što su nam odgovorile neke od županija.

Karlovačka županija kontinuirano dodjeljuje novčane nagrade učenicima i mentorima osnovnih i srednjih škola za ostvarene rezultate na državnim natjecanjima odnosno za osvojena prva, druga i treća mjesta na državnim natjecanjima.

U školskoj godini 2019./2020. ukupno je nagrađeno 18 učenika, te 15 mentora, od toga 5 učenika i 6 mentora iz tri osnovne škole, te 13 učenika i 9 mentora iz šest srednjih škola na području Karlovačke županije. Ukupno isplaćena vrijednost nagrada je 21.000 kuna, a novčane nagrade ovise o mjestima koja su učenici osvojili, te jesu li na natjecanju sudjelovali pojedinačno ili ekipno.

Tako su za prvo mjesto u individualnim natjecanjima učenici nagrađeni sa 1.000 kuna za prvo mjesto, 800 kuna za drugo i 600 kuna za treće. Individualni mentori nagrađuju se sa 600, 500 odnosno 400 kuna, za prvo, drugo i treće mjesto.

Kod ekipnih natjecanja za prvo mjesto nagrada je 600 kuna po sudioniku, 400 za drugo i 300 za treće. Ekipni mentori se pak nagrađuju sa 400, 300 i 200 kuna, za prvo, drugo, odnosno treće mjesto.

Odluka o dodjeli novčanih nagrada učenicima i mentorima osnovnih i srednjih škola za ostvarene rezultate na državnim natjecanjima u školskoj godini 2020./2021. bit će donesena početkom sljedeće školske godine kada će se održati i sama dodjela istog.

Virovitičko-podravska županija svake godine organizira svečanost nagrađivanja učenika i mentora koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na državnim natjecanjima propisanim od strane Agencije za odgoj i obrazovanje te Agencije za strukovno obrazovanje. Ove godine nagrađeno je 12 učenika i 12 mentora, a nagrade su bile poslovne torbe za mentore u vrijednosti od oko 600 kuna te bluetooth slušalice za učenike u vrijednosti od oko 400 kuna. Također, kažu u Županiji, nagrađuju najučenike svake osnovne škole i svake srednje škole – ove godine su nagrade bile pametni satovi, a najučenika svih osnovnih škola, najučenika četverogodišnjeg srednjoškolskog zanimanja, najučenika trogodišnjeg zanimanja i najučenika osnovnih glazbenih škola nagradili su prijenosnim računalima. Za sve njih bila je organizirana Završna školska svečanost „Zbogom školo do jeseni“,  svečanost koja se organizira već 26 godina za učenike završnih razreda na kojoj se nagrađuju  najučenici.

Primorsko-goranska županija od svog je osnutka uključena u provođenje županijske razine natjecanja i smotri učenika osnovnih i srednjih škola kroz financiranje troškova organizacije natjecanja. Od školske 2002./2003. godine glavni je koordinator i organizator za sve razine priprema i provedbe.

Temeljem podataka prethodnih godina, na  natjecanjima i smotrama sudjeluje oko 2.500 učenika osnovnih i srednjih škola na županijskoj razini, te oko 500 učenika osnovnih i srednjih škola na državnoj razini. U sustav natjecanja uključeno je i oko 500 članova županijskih i prosudbenih povjerenstava. U 2021. godini Primorsko-goranska županija financirat će 27 natjecanja i smotri za učenike osnovnih i srednjih škola na županijskoj razini i 4 natjecanja na međužupanijskoj razini, prema Katalogu natjecanja i smotri Agencije za odgoj i obrazovanje.

Na županijskoj razini natjecanja sudjeluje 16 osnovnih i  7 srednjih škola, te 1  ustanova odgoja i obrazovanja (Dom mladih Rijeka), kao domaćin natjecanja.  Od navedenih odgojno-obrazovnih ustanova, njih 12 osnivač je Primorsko-goranska županija.

Za provedbu  natjecanja i smotri za učenike osnovnih i srednjih škola u proračunu za 2021. godinu predviđena su sredstva u ukupnom iznosu od 352 tisuće kuna, unutar programa Obilježavanje postignuća učenika i nastavnika

U 2021. godini Primorsko-goranska Županija financirat će 4 međužupanijska natjecanja za učenike srednjih strukovnih škola, sukladno Vremeniku natjecanja i Uputama za provedbu izlučnih natjecanja u online okruženju Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Za provedbu natjecanja za učenike srednjih strukovnih škola u Proračun za 2021. godinu predviđena su sredstva u ukupnom iznosu od 110 tisuća kuna, unutar programa obilježavanje postignuća učenika i nastavnika.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nagrađivanja učenika i mentora posljednje dvije godine nije  bilo, no od iduće školske godine, prema mogućnostima, Županija će nagrađivanja ponovno uvesti.

‘Ulaganje u znanje i obrazovanja prioritet je Bjelovarsko-bilogorske županije, a kao nagradu za trud i zalaganje te postignute rezultate najbolje učenike i mentore treba nagraditi’, kaže župan Marko Marušić.

Šibensko-kninska županija je sve do  pojave pandemije izazvane koronavirusom, organizirala svečani prijam za nagrađene učenike osnovnih i srednjih škola koji su postigli najbolje rezultate na državnim i regionalnim školskim natjecanjima i za njihove mentore. Na prijemu, župan ih je darivao prigodnim poklonom (knjiga, tablet, fotoaparat……) te uručio zahvalnicu.

‘Svake školske godine imamo od 30-40 nagrađenih učenika. Nažalost, zbog epidemiološke situacije i mjera koje su na snazi, svečani prijam se nije održao prošle i ove školske godine.’, kažu u Županiji.

Osječko-baranjska županija nema praksu nagrađivanja najboljih učenika i mentora ali se kroz program Poticanja izvrsnosti izdvajaju sredstva za sufinanciranje odlazaka na međunarodna natjecanja i smotre, sufinanciranje ljetnih škola, stručne prakse ili studija za koje su dobivene djelomične stipendije, sufinanciranje studijskih putovanja, stručnih usavršavanja i ostalih programa i projekata fizičkih osoba, odgojno-obrazovnih ustanova i drugih pravnih osoba koje svojim radom, programima i projektima potiču izvrsnost i ostvaruju izvanredne rezultate, koji svoju izvrsnost pokazuju i na području glazbe, kulture, sporta, građanskog odgoja, njegovanja kulturne baštine, multikulturalizma, cjeloživotnog učenja, nenasilja i ljudskih prava, koji provode znanstvena i druga istraživanja čiji će se rezultati primijeniti u odgojno-obrazovnom sustavu na lokalnom, regionalnom ili nacionalnom nivou.

Upravni odjel za obrazovanje i kulturu Vukovarsko-srijemske županije svake godine nagrađuje učenike i mentore koji su osvojili neka od prva tri mjesta na državnim natjecanjima ili osvojili diplomu na državnoj smotri  LiDraNo.

Nagrade se dodijele prema Kriterijima na financiranje natjecanja i smotri, a isplate slijede početkom nove školske godine.

Prema tome svatko tko osvoji 1. mjesto na državnom natjecanju ima pravo na novčanu nagradu od 2.000 kuna, što uključuje toliku novčanu nagradu i mentoru i učeniku. Za 2. mjesto nagrada i učeniku i mentoru ide u visini 1.500 kuna, a za 3. mjesto nagrada od 1.000 kuna.

Ako se radi o skupnom ekipnom radu, tada nagrada ide na ime škole u istim iznosima, prema rangu, kao i nagrade učenicima i mentorima.

Ove godine bilo je, prema pristiglim podacima, 14 sudionika na 1.mjestu, 12 na 2. mjestu, 7 na 3. mjestu i 9 diploma na Smotri.

Županija svake godine izdvoji 350.000 kuna kako bi se mogla organizirati natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola na svim razinama od školske, županijske, međužupanijske i državne.

Istarska županija je do početka pandemije COVID – 19, redovito organizirala prijem za učenike koji su na državnoj razini natjecanja osvojili 1. mjesto, te je njih i njihove mentore nagradila prigodnim darom. Nakon pandemije, a zbog poštivanja epidemioloških mjera
svečani prijemi nisu organizirani.

Još u ožujku održan je prijem najboljih učenika kod župana Međimurske županije Matije Posavca.

Petero mladih učenika koji su postigli najbolje rezultate na državnim natjecanjima i olimpijadama protekle školske godine  nagrađeni su Oskarom znanja, najvećom i najznačajnijom nagradom u obrazovanju kojom se već 16 godina nagrađuju najbolji učenici i nastavnici osnovnih, srednjih, glazbenih i umjetničkih škola u Republici Hrvatskoj.

Međimurska zaklada za obrazovanje dr. Vinko Žganec djeluje na području Međimurja od 2012. godine sa svrhom pružanja financijske potpore  i druge pomoći redovitim učenicima i studentima. Financira se isključivo donacijama pravnih i fizičkih osoba, jedinica lokalne i područne samouprave te putem humanitarnih akcija, a do sada je kroz Zakladu dodijeljeno više od 435.000 kuna za 500-tinjak srednjoškolca i studenta.

U veljači je pak održan prijem najboljih učenika kod splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana. Novčano su nagrađeni učenici i mentori,  osvajači državnih nagrada za školsku godinu 2019./20. Dodijeljeno je 48 pojedinačnih nagrada, i to 18 za učenike osnovnih škola i 30 za učenike srednjih škola. Ekipno su nagrađeni još 6 skupina učenika (dva prva mjesta, 3 druga mjesta i jedno  treće mjesto) te se dodjeljuje dvije nagrade pojedinačno za učenika koji je osvojio obje nagrade.

Za pojedinačne nagrade učenicima Županija dodjeljuje za prvo mjesto 2000 kuna, za drugo mjesto 1500 kuna i za treće mjesto 1000 kuna. Ekipne nagrade (u istom iznosu) se isplaćuju školama koja se plasirala na natjecanje i to za aktivnost za koju je nagrada osvojena. Nagrađeno je  i 56 mentora učenika osvajača državnih nagrada s po 1500 kuna po  osvojenoj nagradi. Za  ekipne nagrade dodijeljeno  je  također po 1500 kuna po skupini, neovisno o broju mentora.

Od lipnja 2021. Varaždinska županija ima službenu Odluku prema kojoj se uređuju uvjeti, postupak i način dodjele nagrada učenicima, polaznicima osnovnih i srednjih škola na području Varaždinske županije, za posebna postignuća na međunarodnim natjecanjima u znanju.

Nagrada se dodjeljuje za posebna postignuća učenika pojedinačno ili ekipno na međunarodnom natjecanju za osvojenu zlatnu, srebrnu ili brončanu medalju, osvojeno 1., 2. ili 3. mjesto ili osvojenu I., II. i III. nagradu. Međunarodna natjecanja podrazumijevaju europska i svjetska natjecanja te olimpijade kao i ACSL All-Star natjecanje (All Star American Computer Science League).

Nagrada se sastoji od posebnog pisanog priznanja i novčane nagrade.

Visina novčane nagrade utvrđuje se u iznosu ovisno o postignutom rezultatu za pojedinačni ili ekipni plasman učenika na međunarodnom natjecanju i iznosi za osvojenu zlatnu medalju ili 1. mjesto ili I. nagradu – 5.000 kuna, za osvojenu srebrnu medalju ili 2. mjesto ili II. nagradu – 3.000 kuna te za osvojenu brončanu medalju ili 3. mjesto ili III. nagradu – 2.000 kuna.

Varaždinska županija će ove  godine početkom rujna u sklopu proslave Dana županije, upriličiti prijem za učenike koji su osvojili prva mjesta na državnim natjecanjima koja se provode u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje te Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. U školskoj godini 2020./2021. Varaždinska županija imala je ukupno 14 državnih prvaka. Učenici će kao dar primiti prigodni ruksak s opremom i promotivnim materijalima kao što su polo majice, gornji dijelovi trenirke i kišobrani.

Županija će novčanom nagradom od 600 kuna nagraditi i mentore učenika koji su osvojili prvo mjesto na županijskom ili pak 1., 2. ili 3. mjesto na državnom natjecanju. Nagradu će primiti 145 mentora. Ove je godine nagrada od 2.000 kuna za postignute uspjehe iz područja matematike, fizike, kemije, biologije i informatike već isplaćena jednom polazniku Centara izvrsnosti dok je u 2020. dodijeljeno ukupno 13 nagrada učenicima i studentima među kojima je bilo i šestero učenika osvajača medalja na informatičkom natjecanju (po 3.000 za srebrne i po 2.000 kn za brončane medalje) te dobitnica srebrne medalje na Matematičkoj olimpijadi.

Zadarska županija dodjeljuje priznanja i prigodne darove učenicima i mentorima koji su na županijskim i međužupanijskim natjecanjima osvojila jedno od prva tri mjesta, te za iste učenike i mentore organizira nagradne izlete i to dva jednodnevna izleta za učenike osnovnih škola i dva dvodnevna izleta za učenike srednjih škola.

Ured župana tradicionalno svake godine (osim prošle zbog epidemije) organizira primanje onih učenika, osnovnih, srednjih i glazbenih škola, koji su na državnim natjecanjima osvojili jedno od prva tri mjesta te sudjelovali na državnim smotrama koji nemaju rangiranje (poput npr. LIDRANA).

I ove godine župan je primio najuspješnije učenike, njih 58, i njihove mentore, 45, te im je uručio prigodne skromne darove. Učenici osnovnih škola dobili su memorijski USB stick te poklon bon Školske knjige, a srednjoškolci također USB stick i bežične slušalice, dok su mentorima darovani proizvodi OPG-a Matulić.

Sukladno epidemiološkim mjerama za suzbijanje pandemije COVID-a 19, a zbog velikog broja sudionika, svečani prijem kod župana, i ove godine nije upriličen te su priznanja i prigodni pokloni dostavljeni osnovnim i srednjim školama s uputom da ista uruče učenicima i mentorima na završnoj svečanosti.

U školskoj godini 2020./2021. dodijeljeno je 181 priznanje učenicima osnovnih škola i 106 priznanja njihovim mentorima, te 193 priznanja učenicima srednjih škola i 103 priznanja njihovim mentorima.

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu i šport Zadarske županije, svake godine, organizira nagradne izlete za učenike i mentore koji su na županijskim i međužupanijskim natjecanjima osvojili jedno od prva tri mjesta i to dva jednodnevna izleta za učenike osnovnih škola i dva dvodnevna izleta za učenike srednjih škola.

Nagradni izleti za učenike i mentore osnovnih škola provode se tijekom vikenda u svibnju i lipnju. Zbog velikog interesa učenika i mentora za ovaj način nagrađivanja, organiziraju se dva jednodnevna izleta koja su raspoređuju u dva vikenda. Na izletima sudjeluje preko 200 učenika i mentora te se ukupno angažiraju četiri, a često i pet autobusa.

Što se tiče nagrađenih učenika srednjih škola i njihovih mentora, u rujnu i listopadu se organiziraju dva dvodnevna izleta raspoređena u dva vikenda. Interes nagrađenih učenika srednjih škola i njihovih mentora za dvodnevne izlete, također, je iznimno velik pa se kao i kod osnovnih škola, angažiraju četiri do pet autobusa.

‘Učenicima su putovanja najzanimljiviji način nagrađivanja. U organizaciji UO za obrazovanje, kulturu i šport učenici i njihovi mentori upoznali su se s mnogim krajevima Republike Hrvatske, posebno kulturno povijesnim znamenitosti i običajima od Slavonije, Zagorja, Istre, Banovine, Like, do Dalmacije te pripadajućim otocima Krka, Cresa, Lošinja, Raba, Paga, Krapnja, Zlarina, Prvića Hvara, Brača, Korčule, Mljeta i drugih. Ovakav način  nagrađivanja primjenjuje se od 2003 godine. Iznimno, zadnje dvije godine izleti nisu organizirali zbog pandemije uzrokovanje virusom COVID-19.’, kažu u Zadarskoj županiji.

Ovaj mjesec održan je prijem najboljih učenika kod župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara.

Iz Krapinsko-zagorske županije je na državno natjecanje u 2020. godini  bilo pozvano 33 učenika srednjih škola i 45 učenika osnovnih škola, a u 2021. godini 59 učenika srednjih škola i 68 učenika osnovnih škola.

Županija je osigurala nagrade učenicima i njihovim mentorima, koji su prema propozicijama Agencije za odgoj i obrazovanje, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Hrvatskog školskog športskog saveza (HŠŠS) osvojili prvo, drugo ili treće mjesto (pojedinačno ili u timu do troje), a za što je izdvojeno 41,6 tisuća kuna. Prema istim propozicijama, učenicima koji su osvojili prvo, drugo ili treće mjesto u grupnim – ekipnim natjecanjima u glazbi i sportu (tri i više učenika), nagrade će biti dodijeljene putem škole. Učenici i njihovi mentori dobili su nagrade putem škole i za sva ostala natjecanja i susrete državnog – međudržavnog ranga (mimo propozicija gore navedene tri asocijacije) te u toj kategoriji ima 168 učenika i 79 mentora koji su se uključili u 48 natjecanja/susreta i to iz 17 škola. Školama je za te postignute uspjehe dodijeljeno 34.000 kuna.

Zagrebačka županija već 16 godina zaredom nagrađuje najbolje učenike osnovnih i srednjih škola Zagrebačke županije koji su na državnim natjecanjima osvojili jedno od prva tri mjesta u predmetnim, strukovnim, umjetničkim i sportskim natjecanjima, sukladno Odluci o kriterijima za dodjelu nagrade za učenike i mentore osnovnih i srednjih škola Zagrebačke županije. Uz učenike, nagrade za postignute rezultate, primaju i mentori bez čije pomoći uspjeh učenika ne bi bio moguć. Ovisno o godini i uspjesima učenika, nagrađuje se prosječno 250 učenika i 70 mentora. S obzirom na specifične okolnosti izazvane pandemijom virusa COVID-19, 2020. godine nisu dodijeljene županijske nagrade učenicima i mentorima, budući da većina državnih natjecanja nije održana, ali se praksa nagrađivanja nastavlja u 2021. godini.

Prije neki dan organiziran je prijem najboljih učenika  kod župana Dubrovačko-neretvanske županije. Nakon što prošle godine ovaj tradicionalan prijem nije održan zbog pandemije koronavirusa, ove su se godine u Velikoj vijećnici okupili najbolji od najboljih i to u kategorijama geografije, matematike, povijesti, talijanskog jezika, natjecanja mladih tehničara, LIK vizualne umjetnosti i dizajna, natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa, islamskog vjeronauka, kozmetičke njege te s natjecanja čije su područje bili solarni automobili i world skills. Učenici s područja Dubrovačko-neretvanske županije ove godine su ukupno osvojili sedam prvih mjesta, pet drugih mjesta i devet trećih mjesta.

Prijem najboljih učenika i mentora kod župana organizirala je nedavno i Koprivničko-križevačka županija.

Županija je nagradila ukupno 15 učenika koji su osvojili prva mjesta, 14 učenika koji su osvojili druga mjesta te 16 učenika koji su osvojili treća mjesta u pojedinačnoj konkurenciji te 45 mentora i jednu ekipu koja je osvojila prvo mjesto u ekipnoj konkurenciji, za što je iz županijskog  proračuna izdvojeno 102 tisuće kuna. (L.K.)