Po stanovniku su najviše za sport u 2022. godini izdvojile Međimurska, Primorsko-goranska županija, Osječko-baranjska, Brodsko-posavska  i Zagrebačka županija. Istih pet najviše je izdvojio i gleda li se udjel u proračunu namijenjen sportu, ali predvodi Primorsko-goranska županija. U odnosu na 2021. godinu, najveći rast izdvojenih proračunskih sredstava za sport, u apsolutnom iznosu, imale su Splitsko-dalmatinska županija, Međimurska, Zagrebačka, Istarska županija  i Osječko-baranjska županija. I u relativnom pokazatelju rasta predvodi Splitsko-dalmatinska županija, a slijede  Međimurska, Varaždinska, Krapinsko-zagorska  i Požeško-slavonska županija. Pokazuje to proračunska analiza uzeta iz podataka o izvršenju proračuna za 2022. godinu, posljednju za koju sve županije imaju dostupne podatke o izvršenju. 

‘Nacionalni program sporta 2019. – 2026. ‘ prvi je razvojni akt planiranja i razvoja sporta, a i pomoć da se bavljenje sportom poveća među učenicima. Sukladno s tim, i županije izdvajaju sve više sredstava za uključivanje mladih u sport, sufinanciranje raznih projekata, aktivnosti, stipendiranja, ali i financijski pomažu u gradnji školskih sportskih dvorana, igrališta…

Primjerice, financiranje trenera kroz Fond za sport u Istarskoj županiji, stipendiranje mladih talentiranih sportaša u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Međimurska uz još neke županije nagrađuje vrhunske sportaše, Primorsko-goranska je velik dio novca izdvojila za Platak, a sve županije dodatne novce ulažu uz pomoć EU i nacionalnih sredstava ili u suradnji s gradovima i općinama, u gradnju ili rekonstrukciju školskih sportskih dvorana.

Lani je stupio na snagu Pravilnik o programu javnih potreba u sportu, jedinstveni dokument koji objedinjuje sve programe i projekte središnje države važne za razvoj sporta. Riječ je o programima svih pet krovnih sportskih udruženja, ali i aktivnosti pomoći 21 županijskoj sportskoj zajednici za stručni rad i opremu za djecu i mlade do 18 godina, javni poziv za sportske građevine, organizaciju velikih međunarodnih sportskih natjecanja, natječaje programa lokalnog sporta, Hrvatska pliva i druge.

Kako bi se pomoglo razvoju sporta na lokalnoj razini Zakonom o sportu koji je stupio na snagu prošle godine propisana je po prvi puta mogućnost sufinanciranja županijskih sportskih zajednica izravno iz državnog proračuna.

Ta su sredstva namijenjena  ciljano za sport djece i mladih, odnosno za njihovu opremu te rad trenera koji rade s njima u klubovima i drugim sportskim udrugama. Dodatno se usmjerava na manje razvijena područja te se u obzir  uzima  indeks razvijenosti pojedinih dijelova županije.
Primjerice, nedavno su donesene odluku za sufinanciranje gradnje, obnove, održavanje, opremanje ili rekonstrukciju sportskih građevina te za sportska natjecanja u ukupnoj vrijednosti od 15 milijuna eura. Osim gradova i općina, neke projekte kandidirale su i županije. Do 2023. za sportske objekte izdvojeno je 14 milijuna eura, ove godine 10 milijuna a za sljedeću najavljen je iznos od  gotovo 12 milijuna eura. Za ovu godinu Javni poziv je u tijeku, do 25. lipnja, a mogu se javiti i županije.

Također, ove je godine opet raspisan natječaj za sufinanciranje sportskih programa poticanja lokalnog sporta i sportskih natjecanja te programa Hrvatska pliva u 2024. godini u ukupnoj vrijednosti od četiri milijuna eura.

Županije u proračunu za sport izdvajaju do 1 posto sredstava. No, kontinuirano se na godišnjoj razini povećavaju sredstva u većini županija. Tri županije se već mogu pohvaliti titulama Europske regije sporta. 2022. godine to je bila Međimurska županija, ove godine Osječko-baranjska, a sljedeće Istarska županija. Sve tri su u vrhu po izdvajanju za sport.

Po stanovniku je najviše za sport izdvojila Međimurska županija, 49,80 kuna, Primorsko-goranska županija 46,81 kunu, Osječko-baranjska 36 kuna, Brodsko-posavska 28,29 kuna i Zagrebačka županija 27,67 kuna. Gleda li se udjel u proračunu, najveći je namijenjen sportu bio u Primorsko-goranskoj županiji, 0,82 posto, Zagrebačkoj 0,69 posto, Međimurskoj 0,61 posto, Osječko-baranjskoj 0,59 posto i Brodsko-posavskoj 0,33 posto. U odnosu na 2021. godinu, najveći rast izdvojenih proračunskih sredstava za sport, u apsolutnom iznosu, imale su Splitsko-dalmatinska županija (3,4 milijuna kuna), Međimurska županija (1,5 milijuna kuna), Zagrebačka županija (815,9 tisuća kuna), Istarska županija (742,2 tisuće kuna) i Osječko-baranjska županija (592 tisuće kuna). U postocima, najveći rast od 240 posto zabilježila je Splitsko-dalmatinska županija, Međimurska s rastom od 39 posto, Varaždinska s rastom od 36 posto, Krapinsko-zagorska s rastom od 34,9 posto i Požeško-slavonska županija s rastom od 33,7 posto.

Međimurska županija: Prva Europska regija sporta u RH

Međimurska županija izdvojila je u 2022. godini 49,80 kuna (6,61 euro) za sport po stanovniku, što je najviše u odnosu na ostale županije,  iz proračuna 0,61 posto, a u odnosu na 2021. godinu sredstva za sport povećala za gotovo 1,5 milijuna kuna (195,2 tisuće eura), odnosno za 39 posto.

Međimurska županija, u kojoj djeluje 400-tinjak klubova te 15-ak tisuća aktivnih sportaša, u samom vrhu je i po ulaganjima u sport. Godine 2022., prva je regija Hrvatske koja je ponijela prestižnu titulu Europske regije sporta i na tom nasljeđu nastavljaju se velika ulaganja u sportsku infrastrukturu i u recentnom razdoblju.

Tijekom 2022. godine dovršena je energetska obnova najveće sportske dvorane u Međimurju – dvorane Graditeljske škole Čakovec – koja ugošćuje i natjecanja svjetskoga ranga. Tijekom 2023. obnova dvorane nastavljena je unutrašnjim uređenjem te su obnovljena borilišta i sanitarni čvorovi u što je uloženo 170.758 eura, od čega je Međimurska županija snosila veći dio. I vanjski sportski tereni su obnovljeni i modernizirani te danas dvoranu Graditeljske škole i vanjske terene koristi više od 2000 učenika i 700-tinjak sportaša koji treniraju u vrhunskim uvjetima.

Zbog dugog čekanja na suglasnosti nadležnog Ministarstva, Skupština Međimurske županije donijela je odluku da se vlastitim snagama završi gradnja i opremanje sportske dvorane Osnovne škole Sveta Marija. Početkom ove godine potpisani su ugovori s izvođačem radova, čime je Međimurska županija osigurala nastavak izgradnje sportske dvorane OŠ Sveta Marija, odnosno izvođenje građevinsko-obrtničkih radova vrijednih 1.681.485 eura.

Župan Međimurske županije Matija Posavec naglašava da ova investicija Osnovnoj školi Sveta Marija i sredini donosi višestruke dobrobiti te projekt više nije mogao čekati: „Odlučili smo sami dovršiti ovaj projekt kako zgrada dvorane ne bi predugo stajala nedovršena te bila izložena propadanju i oštećenjima. Završetkom projekta ne osiguravamo samo kvalitetnu nastavu tjelesne i zdravstvene kulture učenicima, već i prelazak na jednosmjensku nastavu, s obzirom da će se u sklopu objekta urediti dodatne učionice“, ističe župan Posavec.

Posao će biti okončan do kraja godine, a paralelno će Županija tražiti izvore u fondovima za opremanje dvorane. Međimurska županija je ranije, u prvu fazu izgradnje spomenutog objekta, uložila 600.000 eura, a uz učenike OŠ Sveta Marija, kojih  je s područnim odjelom u Donjem Mihaljevcu trenutno 135, dvoranu će koristiti brojne sportske i druge udruge s područja ove općine i okolice.

Iz godine u godinu, povećavaju se iznosi iz proračuna namijenjeni sportskim udrugama, a u veljači 2024. Međimurska županija dala je dosad najsnažniji vjetar u leđa svojoj Zajednici sportskih udruga i klubova i školskom sportu – ukupno gotovo 665.000 eura.

„Sport je iznimno važan segment zajednici te je svaki doprinos sportu važan. Ove godine smo odlučili značajno povećati iznos za sport te gotovo 530.000 eura, direktno iz proračuna Međimurske županije, ide našoj Zajednici sportskih udruga i saveza za financiranje sporta djece i mladih, za natjecateljski sport, zatim za nositelje kvalitete, rekreativni i amaterski sport, kao i sport osoba s invalidnošću. Dodatno smo osigurali ukupno 135.000 eura za rad Međimurskog školskog sportskog saveza, nagrađivanje sportaša za vrhunske rezultate, kao za najam dvorana nositeljima kvalitete, kako bi za njih bile besplatne. Tom iznosu treba dodati i ulaganja u sportsku infrastrukturu“, rekao je župan.

Značajnim ulaganjem Međimurska županija pomogla je i postavljanje suvremene balon-dvorane u Čakovcu koju će koristiti sportski klubovi Čakovca te studenti dvaju visokoškolskih ustanova – Međimurskog veleučilišta te Odsjeka Učiteljskog fakulteta u Čakovcu. Nedavno je u novoj balon-dvorani održana i prva sportska manifestacija – 6. Sportske igre studenata sjeverozapadne Hrvatske.

U nizu europskih projekata koje Međimurska županija kao nositelj ili partner provodi na svom području i kojima unaprjeđuje život u zajednici je i projekt No boundaries, kojemu je cilj uključivanje osoba s invalidnošću u sportske aktivnosti.

Primorsko-goranska županija: Platak je cjelogodišnja zona sporta i rekreacije

Primorsko-goranska županija izdvojila je najviše iz proračuna za sport u 2022. godini, udjel od 0,82 posto, a pri vrhu je i po izdvojenim sredstvima po stanovniku –  46,81 kunu (6,21 euro).

Sport je u Primorsko-goranskoj županiji od iznimnog  značenja i jedan je od brendova Županije o čemu, osim ukupnog broja registriranih sportaša i tisuća sportskih rekreativaca, najbolje svjedoče sportašice i sportaši koji su svojim odličjima s nacionalnih i međunarodnih natjecanja pronijeli ime svojega kraja.

Primorsko-goranska županija, prepoznavši značenje sporta, sustavno ulaže u razvoj sporta osiguravajući sredstva za unaprjeđenje rada sportskih udruga, za obnovu i izgradnju sportske infrastrukture,  u suradnji s jedinicama lokalne samouprave posebno izvan većih gradskih sredina – u Gorskom kotaru, priobalju i na otocima te uopće za svekoliku promociju sporta i rekreacije radi pozitivnih utjecaja na zdravlje te unapređenja kvalitete života građana svih dobnih skupina.

Posvećenost sportu je prepoznata – iz godine u godinu sportska udruženja na nacionalnoj razini ističu pozitivan primjer Primorsko-goranske županije, koja u usporedbi sa svim ostalim županijama na području Republike Hrvatske (osim Grada Zagreba), najviše ulaže u sport.

Ulaganja se provode, kako su nam odgovorili, kroz aktivnost više Upravnih odjela i to kroz provođenje programa javnih potreba u sportu, realizaciju projekta Regionalnog sportsko-rekreacijskog i turističkog centra na Platku, održavanja objekata sportske infrastrukture RSRTC Platak i Centra za bazične sportske pripreme u Delnicama (multifunkcionalna dvorana/klizalište, košarkaško, nogometna i tenis igrališta, bazen, kuglana), kao i suradnju s jedinicama  lokalne samouprave pri realizaciji pojedinačnih projekata obnove ili izgradnje sportskih objekata (izgradnja školskih  sportskih dvorana, biciklističkih staza, mreže sanjkališta …).

U 2023. godini za aktivnost Promicanja i poticanja sporta kroz nadležni Upravni odjel za kulturu sport i tehničku kuturu realiziran je iznos od 2,15 milijuna eura od kojih je za javne potrebe  u sportu bilo izdvojeno  918.300 eura, RSRTC Platak 515.5600 eura, Centar bazičnih sportskih priprema  Delnice 376.936 eura, a  kroz suradnju s jedinicama  lokalne samouprave realizirani  su projekti: obnove nogometnih igrališta u Gradu Rijeci (157.720 eura) , opremanje sportske dvorane u Loparu, otok Rab (33.180 eura), Biatlon centra Vrbovska poljana, Mrkopalj (53.100 eura), Obnova svlačionica NK Gomirje i uređenje rukometnog  igrališta u Vrbovskom (45.000 eura).

Program nagrađivanja kvalitete u sportu i vrhunska sportska postignuća realiziran je u  iznosu  od 55.000 eura.

U 2024. godini planiran je nastavak suradnje s Gradom Rijeka (projekti čija je realizacija prenesena iz 2023. godine –  obnova nogometnih igrališta (zamjena umjetnog travnjaka), uređenje nogometnog igrališta u sklopu studentskog Kampusa, uređenje Streljane Drenova ), općinom Lopar, općinom Mrkopalj i Gradom Vrbovsko.

Generacijski projekt razvoja Regionalnoga sportsko-rekreacijskog i turističkog centra Platak se uspješno privodi kraju te je nakon 10 godina i uloženih oko 15 milijuna  eura početkom siječnja 2024. godine u rad puštena i nova  žičara Radeševo koja je, uz sustav zasnježenja ali i brojne druge sportske sadržaje, prometnula Platak kao cjelogodišnju zonu sporta i rekreacije.

Splitsko-dalmatinska županija: Stipendiraju se nadareni sportaši

Splitsko-dalmatinska županija u 2022. bila je vodeća po rastu izdvojenih sredstava za sport u proračunu. Sredstva su povećana za 240 posto, odnosno za 3,4 milijuna kuna (446,5 tisuća eura) u odnosu na 2021. godinu.

Kako su nam pojasnili u Županiji, do naglog skoka sredstava u 2022. godini, došlo je zbog uvrštavanja pozicije Hrvatski vaterpolo savez (Europsko prvenstvo u vaterpolu), a što se tiče ostalih stavki dolazi do blagog rasta u 2023. godini, i to za Zajednice sportskih saveza i udruga SDŽ, Županijski savez gluhih te Športski savez osoba s invaliditetom grada Splita (u međuvremenu dolazi do promjene korisnika i novi naziv će biti Parasportski savez Splitsko-dalmatinske županije, ali tek od slijedeće Skupštine će se sredstva prebaciti ovom proračunskom korisniku).

Do kraja prošloga mjeseca u Županiji je bio otvoren Javni poziv za prijavu programa i projekata za izgradnju i održavanje sportskih objekata, a na koji su se mogli javiti  gradovi i općine unutar Županije. Ukupno je osigurano 238,9 tisuća eura.
Sredstva se odobravaju jedinicama lokalne samouprave  za:  izgradnju/nastavak izgradnje ili nadogradnju sportskog objekta,  sanaciju, rekonstrukciju, adaptaciju objekta ili dijela objekta te  opremanje fiksnom opremom, uređenje okoliša i uređenje vanjskih terena.

Lani su dodijeljena ukupno 23 ugovora iz projekta „100 sportskih”, a tada je i župan naglasio kako je cilj do kraja mandata osigurati sredstva za ukupno 100 sportskih objekata. „Tu se podrazumijevaju objekti za djecu, rekreativce i mlade, koji će se urediti po projektima koje je osmislila lokalna zajednica, čiji su načelnici i gradonačelnici potpisnici ugovora. S ovim projektom nastavljamo i dalje i odmah početkom iduće godine ćemo pokrenuti novi javni poziv i doći do 100 sportskih”, najavio je tada župan Blaženko Boban.

Splitsko-dalmatinska županija objavila je početkom godine i natječaj za stipendiranje mladih nadarenih sportaša u 2024. godini. Dodijelit će se ukupno 50 stipendija u iznosu od 66,66 eura mjesečno, mladim nadarenim sportašima, dok se pet stipendija odnosi na mlade sportaše s invaliditetom.
Stipendije se dodjeljuju mladim sportašima koji su redovni učenici osnovnih te I. i II razreda srednjih škola.

Osječko-baranjska županija: Ovogodišnja  Europska regija sporta

Županija je u top pet po povećanju izdvojenih sredstava u 2022. u odnosu na 2021. godinu, za 594 tisuće kuna (78,8 tisuća eura) te po izdvojenim sredstvima, po udjelu od 0,59 posto i po stanovniku s 36 kune (4,78 eura).

Osječko-baranjska županija: 400 tisuća eura za 20 sportskih projekata u JLS-ovima te za 25 projekata udruga i klubova

Osječko-baranjska županija ove godine nosi titulu Europske regije sporta. Još lani je Županija povećala ulaganja u kapitalne investicije sportskog karaktera, također i ove, izdvojivši 400.000 eura za projekte izgradnje, rekonstrukcije i obnove sportskih terena diljem Županije, kao i za nabavu potrebne opreme.

‘Potpisano je ukupno 45 ugovora, 20 sa jedinicama lokalne samouprave i 25 ugovora sa sportskim klubovima i udrugama s namjerom da, ravnomjerno i u svim dijelovima županije razvijamo sportske aktivnosti i potičemo nove naraštaje da se uključe u rad klubova i udruga. U ovoj ćemo godini poseban naglasak staviti upravo na djecu i mlade, ali i rekreativne sportaše i građane te ćemo im nizom manifestacija nastojati približiti sportski način života i potaknuti ih na promjenu životnih navika’ – kazao je nedavno župan Mato Lukić.

Dodao je i da je Osječko-baranjska županija odličan domaćin različitih sportskih manifestacija koje uz to, doprinose i turističkoj slici županije. ‘Na ovome nećemo stati jer smo svjesni svega onoga što sport može pružiti mladom čovjeku tijekom života te ćemo s ulaganjima u sportsku infrastrukturu, sportaše i sportske djelatnike, nastaviti i u budućnosti.’  – rekao je.

Istarska županija: Sljedeće godine preuzima titulu Europske regije sporta, jedina u RH ima Fond za sport

Istarska županija je za 742,2 kune (98,5 eura) povećala sredstva za sport u 2022. godini na godišnjoj razini.

Istarska županija će 2025. godine nositi prestižnu titulu Europske regije sporta.

„Sretan sam i ponosan što će Istarska županija biti Europskom regijom sporta 2025. godine. Sport je bio i ostao važna odrednica naše županije koja se može pohvaliti brojnim sportskim uspjesima, vrhunskim sportašima i trenerima, ali i kvalitetnom sportskom infrastrukturom, u koju je u zadnjih 10 godina uloženo  preko 66 milijuna eura. Izdvajanja Županije i 10 istarskih gradova za sport u razdoblju 2020.-2025. iznose preko 71,5 milijuna eura“, komentirao je župan Boris Miletić prilikom prošlogodišnjeg dobivanja statusa regije sporta.

Županija broji 32.773 registriranih sportašica i sportaša od koji se 17.000 aktivno bavi natjecateljskim sportom, oko 600 sportskih klubova i udruga, 1200 aktivnih trenera, 700 sudaca i nadzornika te preko 2 tisuće sportskih djelatnika.

Krajem prošle godine  potpisani su ugovori o dodjeli sredstava iz Fonda za sport za 2023. godinu za što je Istarska županija osigurala 114,5 tisuća eura. Fond za sport  je jedinstven te vrste u Hrvatskoj. Već u prvoj, 2022. godini, kada je bilo osigurano 76 tisuća eura, polučio je ogroman interes i izuzetno pozitivne povratne reakcije, pa su zato i sredstva lani povećana za 67 %. Prema najavi župana, u idućoj godini planirano je novo povećanje te je za Fond osigurano 125 tisuća eura.

‘Uspostavom Fonda potvrdili smo da nam je sport itekako važan, da želimo nastaviti u njega ulagati, a kako se pokazalo najveće potrebe postoje po pitanju edukacije trenerica i trenera. Svi dobro znamo koliko je važna uloga trenera u svakom klubu i stoga i ove godine financiramo školovanje za 75 trenerica i trenera u stopostotnom iznosu’, kazao je župan Miletić pri dodjeli ugovora.

Varaždinska županija: Ove godine 280.000 eura za sport

Županija je u odnosu na 2021. godinu povećala sredstva u proračunu za sport za 36,31 posto.

– Sport je iznimno bitan za razvoj djece i mladih, pa zbog toga posebnu podršku pružamo sportskim programima i aktivnostima namijenjenim upravo njima. Isto tako podržavamo i ulaganja u sportsku infrastrukturu diljem županije. Bitno nam je da naši građani, bez obzira u kojem dijelu županije živjeli, imaju podjednake uvjete u svemu. U ovoj godini smo dodatno povećali sredstva za sport u županijskom proračunu. Osigurali smo ukupno 280.000 eura, što je 20 posto više nego prošle godine – rekao je župan Anđelko Stričak prilikom nedavnog potpisivanja ugovora vezanih za potpore u sportu za mlade rukometaše i nogometaše.

Za financiranje rada Centra izvrsnosti u rukometu za dječake i djevojčice čiji su nositelji ŽRK Koka i GRK 1930 Varaždin, za Nogometnu akademiju NK Varaždina te programe „Županijski nogometni instruktor“ i „Ulaganje u sportsku infrastrukturu“ Županijskog nogometnog saveza u Županijskoj palači u Varaždinu potpisani su u travnju ugovori ukupno vrijedni 154.000 eura.

Po 20.000 eura dodijeljeno je za rad s izvrsnim mladim rukometašima i rukometašicama, a 67.000 eura za rad s mladim nogometašima u sklopu Nogometne akademije. Program Županijskog nogometnog instruktora koji će obilaziti klubove te raditi s trenerima i perspektivnim igračima dobio je podršku u iznosu od 17.000 eura. Županijskom nogometnom savezu je ujedno dodijeljeno 30.000 eura koji će biti raspodijeljeni klubovima za poboljšanje sportske infrastrukture ili nabavu neophodne sportske opreme.

Sportska zajednica Varaždinske županije je početkom godine raspisala natječaj za sufinanciranje sportskih programa, po kojem ukupno odobreno 21.170 eura, za 14 sportskih škola odobreno je 14.000 eura, u kategoriji sportskih zajednica gradova i općina za jedan program odobreno je 2.500 eura, u području školovanja i osposobljavanja stručnog kadra u sportu za dva programa 1.500 eura, a u području pripreme nacionalnih i međunarodnih natjecanja za pet programa 3.170 eura.

Sportska zajednica je na natječaj Ministarstva turizma i sporta prijavila projekte „Sport za sve“ vrijedan 30.000 eura i „Hrvatska pliva“ vrijedan također 30.000 eura, a u suradnji s Plivačkim klubom Vidra koji okuplja djecu s posebnim potrebama. U rujnu ćemo se javiti na natječaj „Razvoj sporta u lokalnoj zajednici“ zajedno s Općinom Bednja kao najmanje razvijenom općinom u Varaždinskoj županiji, i to za iznos od 200.000 eura, a na natječaj Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade s Općinom Gornji Kneginec prijavljen je pilot-projekt „Sportske aktivnosti djece predškolske i školske dobi do 4. razreda osnovne škole“ koji je vrijedan 30.000 eura.

Krapinsko-zagorska županija: U sljedeće 2 godine planirana gradnja još 9 školskih sportskih dvorana, uz 8 za koje se čeka suglasnost

Krapinsko-zagorska županija je u godinu dana povećala sredstva za sport za 34,89 posto.

„Zagorje je uvijek voljelo sport. Iako smo mala sredina bez velikih gradova, kod nas se uvijek radilo stručno i uporno što je rezultiralo odličnim uspjesima naših sportaša u brojnim momčadskim i individualnim sportovima. Dakako da njihove uspjehe, kao i odličan, stručan i uporan rad naših sportskih djelatnika pokušavamo pratiti i županijskim ulaganjima“, istaknuo je župan Željko Kolar, koji je u veljači potpisao 243.090 eura vrijedne ugovore o županijskom financiranju Sportske zajednice Krapinsko-zagorske županije i Županijskog školskog sportskog saveza. „Njihovi programi obuhvaćaju osiguravanje osnovnih uvjeta za sport i rekreaciju, sportske manifestacije te potpore za postignute značajne rezultate. Puno ulažemo i u izgradnju sportske infrastrukture, gdje prvenstveno mislim na školske sportske dvorane. Prije nekoliko godina smo svoje znanje i energiju usmjerili na izradu projektne dokumentacije, te u sljedeće dvije godine planiramo izgradnju devet sportskih dvorana“, najavio je župan Željko Kolar.

Za Sportsku zajednicu namijenjeno je ove godine 190 tisuća eura, a za Školski sportski savez 53.090 eura.  Programom je, uglavnom, obuhvaćeno financiranje osnovnih uvjeta za sport i rekreaciju, aktivnosti članica, sportske manifestacije, troškovi rada zajednice te potpora naše Županije za postignute značajne rezultate, ali i nabava i organizacija prijevoza.

Sportsko djelovanje na području Krapinsko-zagorske županije objedinjuje Sportska zajednica u koju se je udružila 151 udruga od čega je 8 teritorijalnih zajednica, 14 saveza i 129 temeljnih udruga. U sustavu djeluje 5.153 sportaša u sustavu natjecanja i 1.725 rekreativca, tj. 6.878 sportaša. Sustav kvalitetno djeluje zahvaljujući trudu 387 trenera te slobodno izabranom, neprofitnom i neplaćenom djelovanju 1.279 volontera. Kroz godinu se održi oko 6.833 utakmica i 332 pojedinačnih nastupa za što se sportaši pripremaju na 28.260 treninga. (L. Kiseljak)