Za socijalnu zaštitu najviše je po stanovniku i  iz proračuna  izdvojila u 2022. godini Ličko-senjska županija, a u top pet su još unutar ta dva kriterija Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Dubrovačko-neretvanska,  Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska, Primorsko-goranska i Osječko-baranjska županija. U odnosu na 2021. godinu, najviše su sredstva, u apsolutnom iznosu povećale Sisačko-moslavačka, Dubrovačko-neretvanska, Zadarska, Ličko-senjska i Požeško-slavonska županija, a u postocima po rastu predvodi Virovitičko-podravska županija. Pokazala je to naša analiza napravljena iz podataka konsolidiranih proračuna za 2022. godinu, posljednju godinu za koju su dostupni podaci o izvršenju proračuna.

Imamo sve više starijeg stanovništva, mladi ili su odselili ili ih obveze sprečavaju u kvalitetnoj skrbi za starije. Stoga i kreće gradnja 18 novih centara za starije, koji neće biti klasični domovi, nego će se pružati mogućnost dnevnog boravka, druženja i sl.

Sredstva su osigurana iz NPOO-a. Niz projekata usmjerenih za socijalnu skrb jesu iz ESF+ fonda, nastavak ESF-a, pri čemu je zasigurno najpoznatiji Zaželi, putem kojeg već godinama se provodi skrb o starijim i nemoćnim osobama. Osim Zaželi, kroz fond će se osigurati sredstva za deinstitucionalizaciju i usluge u zajednici s naglaskom na djecu, socijalno uključivanje kroz kulturu, sport i turizam, Integracija marginaliziranih skupina, prevencija nasilja u obitelji, ulaganje u usluge Veteranskih centara i jačanje kapaciteta OCD-a za pružanje socijalnih usluga.

Do 28. lipnja otvoren je za županije poziv kroz koji će se financirati pružanje podrške u izradi županijskih socijalnih planova, čije se usvajanje očekuje u 2024. godini, temeljenog na analizi kapaciteta, dostupnosti pružatelja usluga, analizi potreba i specifičnim ciljevima razvoja socijalnih usluga, s posebnim naglaskom na usluge za skupine u većem riziku od socijalne isključenosti. Također će se unaprijediti znanja djelatnika u županijama i savjetu za socijalnu skrb vezano uz socijalno planiranje, provedbu i praćenje županijskih socijalnih planova.

Ukupan iznos poziva je 1,5 milijuna eura, od čega je 85 posto financirano iz ESF plus, a 15 posto kroz nacionalna sredstva.

U 2022. godini samo je jedna županija izdvojila manje od 1 posto proračuna, najviše ih je izdvojilo više od 3 posto, a kod tri županije udjel je veći od 4 posto. Njih 16 povećalo je sredstva za socijalnu zaštitu u odnosu na 2021. godinu.

Za socijalnu zaštitu najviše je po stanovniku i kao udjel iz proračuna, izdvojila Ličko-senjska županija, 645 kuna, odnosno 6,58 posto iz proračuna. Po stanovniku je nadalje najviše izdvojila Požeško-slavonska županija, 401 kunu, Sisačko-moslavačka 334 kune, Dubrovačko-neretvanska 333 kune i Šibensko-kninska 294 kune. Prema udjelu iz proračuna, nakon Ličko-senjske, slijedi Splitsko-dalmatinska županija s izdvojenih 5,21 posto, Primorsko-goranska s 4,87 posto, Osječko-baranjska s 3,77 posto i Požeško-slavonska s 3,71 posto. U odnosu na 2021. godinu, najviše su sredstva, u apsolutnom iznosu povećale Sisačko-moslavačka i Dubrovačko-neretvanska županija, za 5,4 milijuna kuna, Zadarska za 5,3 milijuna, Ličko-senjska za 5,2 i Požeško-slavonska za 3,8 milijuna kuna. U postocima najveći je rast izdvojenih sredstava imala Virovitičko-podravska županija, za 31,71 posto, Ličko-senjska za 23,16 posto, Požeško-slavonska za 17,20 posto, Dubrovačko-neretvanska za 16,45 i Zadarska županija za 15,95 posto.

Ličko-senjska županija: Gradit će se novi dom za starije u Senju

Ličko-senjska županija izdvojila je 645 kuna (85,61 euro) po stanovniku za socijalnu skrb, odnosno 6,58 posto iz proračuna te u godinu dana sredstva povećala za gotovo 5,2 milijuna kuna (690,2 tisuće eura), odnosno za 23,16 posto.

Kako bi se doprinijelo povećanju kvalitete života na području Ličko-senjske županije te smanjenju socijalne isključenosti stanovništva,  Ličko-senjska županija  provodi Program socijalne pomoći  koji obuhvaća dodjelu jednokratne novčane  pomoći osobama slabijeg imovinskog statusa i pomoći za podmirenje troškova liječenja socijalno ugroženim građanima te je 2023. godine  dodijelila i  prigodne nagrade umirovljenicima povodom blagdana.

Tijekom 2024. godine planira se izrada Socijalnog plana Ličko-senjske županije koji bi u  konačnici doprinio razvoju transparentnog sustava socijalne skrbi s dostupnim informacijama o kapacitetima, pružateljima socijalnih usluga i potrebama razvoja socijalnih usluga te je temelj za planiranje daljnjih ulaganja u razvoj i širenje socijalnih usluga.

Kako stoji u prijedlogu ovogodišnjeg proračuna, kroz odjel za socijalnu zaštitu financira se pomoć osobama slabijeg imovinskog statusa, pomoć za podmirenje troškova liječenja socijalno ugroženim građanima te dodjelu prigodne nagrade umirovljenicima povodom blagdana, programsku podršku udrugama proizišlim iz Domovinskog rata, sufinanciranje programa i aktivnosti udruga i društva iz područja zdravstva i socijalne skrbi, sufinanciranje linijskog prijevoza umirovljenika te sredstva za stručnu edukaciju djelatnika ustanova socijalne skrbi.
Društvo Crvenog križa provodi socijalni program koji uključuje pomoć obitelji s više djece, invalidnim osobama, pomoć povratnicima i pomoć osobama treće životne dobi. Društvo provodi program zaštite i prevencije zdravlja koji se odvija kroz zdravstveni odgoj mladih u školama, prvu pomoć za pučanstvo, savjetovalište za suzbijanje bolesti ovisnosti, savjetovalište za buduće majke, savjetovalište za osobe treće životne dobi…
Za Društvo Crvenog križa se i odnosi najveći iznos od planiranih 50 tisuća eura u ovoj godini, 20.000 za socijalnu pomoć stanovništvu, 16 tisuća za udruge iz područja zdravstva i socijalne skrbi, 6,6 tisuća za sufinanciranje prijevoza umirovljenika, čime im je omogućen besplatan prijevoz…

Najveći iznos financiranja odnosi se na Dom za starije  Ličko-senjske županije, koji broji 381 mjesto, a od toga u Gospiću je 195 mjesta,  Podružnici Otočac ima 108 mjesta, a Podružnica Udbina ima mogućnosti smještaja za 78 osoba. Na zgradi u Udbini lani je i završen projekt energetske obnove.

Prošle godine kroz NPOO odobrena su sredstva za gradnju novog Doma za starije u Senju, gdje će biti osigurana skrb za 103 starije osobe.

Prema podacima iz popisa stanovništva, 30 posto stanovništva na području Županije je starije od 60 godina.

Jedan od programa financiranja je i rad Skloništa za žrtve obiteljskog nasilja. Kroz projektne aktivnosti planirano je i dodatno osposobljavanje stručnjaka za pružanje izvaninstitucionalnih socijalnih usluga za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji.

U prosincu je  Udruzi žena NIT Korenica na korištenje dan objekt trajnog skloništa za žene žrtve nasilja i žrtve nasilja u obitelji. Kako je tada istaknuo župan Ernest Petry, na području županije djelovalo je privremeno sklonište, a završetkom projekta „Donesimo osmijeh“ osigurano je trajno sklonište. Kapacitet smještaja je 8 korisnika istovremeno. Ukupna vrijednost projekta, kao i iznos bespovratnih sredstava, iznosila je 835,6 tisuća eura.

Sisačko-moslavačka županija: Jedinstven projekt naselja na starije

Županija je izdvojila  po stanovniku 334 kune (44,33 eura) te u odnosu na 2021. godinu povećala sredstva za 5,4 milijuna kuna (716,7 tisuća eura), što je najviše u odnosu na ostale županije.

Sisačko-moslavačka županija prema popisu stanovništva iz 2021. godine ima  ukupno 139.603 stanovnika, a udio stanovnika starijih od 65 godina je 24,7%. Podatak je ovo koji ukazuje na potrebu ulaganja u skrb o starijim osobama, bilo razvijajući postojeće ili uvodeći nove, inovativne socijalne usluge usmjerene na socijalnu uključenost i aktivaciju starijeg stanovništva te kvalitetnu i dostatnu skrb za one osobe kojima je potrebna  pomoć i njega druge osobe.  

Jedan od prioriteta Sisačko-moslavačke županije i župana Ivana Celjaka je briga o umirovljenicima i starijim sugrađanima što potvrđuju brojni projekti obnove i proširenja kapaciteta domova za starije osobe.

Projekt županijskih naselja, kojeg je pokrenula Sisačko-moslavačka županija, uz potporu Vlade Republike jedinstven je projekt na području cijele Hrvatske. Riječ je o 166 stambenih jedinica izgrađenih u Sisku, Petrinji i Glini koje su prvo namijenjene osobama čiji su domovi stradali u potresu. Nakon što se njihovi domovi obnove, kuće će postati umirovljenička naselja za oko 650 umirovljenika, kakvih nema u cijeloj Hrvatskoj, ali ni u ovom dijelu Europe.

„Naselja će biti dugoročno iskorištena, a ovakav primjer izgradnje županijskih naselja, koje će prvo koristiti stradalnici potresa, a nakon toga umirovljenici i osobe starije životne dobi, jedinstven je projekt na području cijele Hrvatske. Početna ideja bila je pomoći stradalnicima potresa i omogućiti im primjeren smještaj dok se njihovi domovi ne obnove. Obzirom na činjenicu da je starije stanovništvo sve brojnije pokazala se potreba za dodatnim kapacitetima za  umirovljenike“, rekao je župan Ivan Celjak.

Ista takva moderna naselja s 25 kuća gradit će još u Popovači i Kutini, a bit će biti namijenjene isključivo umirovljenicima i osobama starije životne dobi.

Sisačko-moslavačka županija osnivač je četiri ustanove u području socijalne skrbi: Doma za starije osobe Glina, Petrinja i Sisak te Doma za odrasle osobe Petrinja. Razorni potres 2020. godine oštetio je sve navedene objekte.

Dom za starije osobe Glina u cijelosti je obnovljen. Obnovom su povećani kapaciteti, a dodatnim ulaganjem i planiranjem novih usluga omogućen je smještaj osoba oboljelih od Alzheimera i drugih demencija te su stvoreni infrastrukturni preduvjeti za razvoj izvaninstitucionalnih usluga.

„Dom je prije potresa imao kapacitet 79 korisnika, a sada će taj kapacitet biti proširen na 105 korisnika nakon što smo uredili drugu etažu Doma zdravlja SMŽ u Glini gdje će također biti smješteni korisnici Doma za starije Glina“, rekao je župan Celjak.

Obnovljen je Dom za starije osobe Sisak za koji su osigurana i sredstva za dodatna ulaganja u proširenje kapaciteta kuhinje i promjenu sustava grijanja, što je ujedno bio preduvjet za proširenje kapaciteta za pružanje izvaninstitucionalnih usluga, ali i podizanja kvalitete usluge smještaja. S ciljem proširenja kapaciteta sisačkog doma za starije osobe, na području Siska uređuje se zgrada u Capragu,  gdje  će  biti  osiguran  prostor  za pružanje usluge smještaja za 55  korisnika.

„Kada otvorimo i ispostavu Doma za starije osobe Sisak, koji će se nalaziti u najljepšem dijelu naselja Caprag, možemo reći kako je to 1000 novih mjesta za naše bake i djedove, za naše umirovljenike kako bismo im omogućili kvalitetnu skrb u njihovim najboljim godinama. Naša dužnost i naša želja je omogućiti im lijepe umirovljeničke dane“, ističe župan Celjak.

Dom za starije osobe Petrinja je u procesu obnove, kao i Dom za odrasle osobe Petrinja koji će također nakon obnove imati mogućnost pružanja novih usluga.

Jedan od najznačajnijih projekta Sisačko-moslavačke županije na području Moslavine je otvaranje prvog županijskog Doma za starije osobe u Kutini za 45 korisnika, a cijeli projekt financiran je iz županijskog proračuna.

Sisačko-moslavačka županija snažno podržava sve projekte usmjerene na širenje socijalnih usluga za starije sugrađane, a jedan od njih je i uspostava Dnevnog centra za starije osobe u Novskoj koji pruža mogućnost da starije osobe ostanu u svojim domovima, a kad ostanu sami, dio dana mogu provesti u centru u kojem mogu potražiti svu potrebnu pomoć i podršku. U Novskoj će se graditi i novi Dom za starije osobe za 40 korisnika. Sredstva je osigurala Vlada RH, a partneri u projektu su Sisačko-moslavačka županija i Grad Novska.

 Ulaganjima u infrastrukturu Sisačko-moslavačka županija osigurava najkvalitetnije uvjete smještaja starijih osoba i razvija izvaninstitucionalne usluge, pri čemu se vodi briga o ravnomjernom razvoju usluga i smještaja na cijelom području županije.

Županija sufinancira i troškove smještaja za sve korisnike smještene u Domu za starije osobe Sisak i Petrinja. Također se sufinancira rad domova, osigurava se dostatan i kvalitetan rad  djelatnika, što je u konačnici najvažniji čimbenik kvalitetne i profesionalno pružene usluge.

 Kroz Program javnih potreba u socijalnoj skrbi Sisačko-moslavačke županije, financiraju se programi i projekti raznih udruga, poput Udruga osoba s invaliditetom SMŽ i Udruge slijepih SMŽ, ali i rad pučkih kuhinja i tajnog skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja te pružanja pomoći socijalno ugroženim obiteljima. Također se financira i rad udruga hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata čime se potiče njihova socijalna uključenost. Brojne aktivnosti usmjerene su na osiguranje zdravstvene skrbi braniteljskoj populaciji, s naglaskom na preventivne sistematske preglede, a radi pravovremenog i što kvalitetnijeg pružanja zdravstvene zaštite za hrvatske branitelje imenovani su koordinatori za branitelje u Neuropsihijatrijskoj bolnici dr.  Ivan Barbot Popovača, Lječilištu Topusko i Općoj bolnici „Dr.  Ivo Pedišić“ Sisak.

Šibensko-kninska županija: Novi centar za starije u Šibeniku

Županija je izdvojila 294 kune (39 eura) po stanovniku za socijalnu skrb. Inače, podaci Otvorenog proračuna pokazuju da je pri vrhu po izdvajanju za socijalnu skrb bila i lani s 52 eura po stanovniku, za sada prema podacima planova proračuna.

Županija daje sredstva udrugama iz područja socijalne skrbi za programe i aktivnosti, a za što je lani bilo osigurano 32.000 eura, kojemu je cilj poticati kvalitetne, inovativne i korisne programe za razvoj civilnoga društva, ali i zadovoljenje javnih potreba Županije, koje su definirane razvojnim i strateškim dokumentima. U tijeku je javni poziv za udruge  koje su programski usmjerene na područje zdravstva, socijalne skrbi, veteranske udruga i udruga sudionika i stradalnika Domovinskog rata, za prijavu programa i projekata za dodjelu financijske potpore. U proračunu je osigurano 78.500 eura, a može se dobiti od 500 do 8.000 eura. Izdvajaju se sredstva i za tekuće donacije Društvu Crvenog križa Šibensko-kninske županije, za što je lani isplaćeno 26.600 eura.

Važan projekt lani je bila i kupnja zgrade bivšeg studentskog doma u Šibeniku i izdvojeno 948.000 eura, u prostorima kojeg je u budućnosti planirana prenamjena u neki vid centra za starije osobe te na taj način zadovoljenje goruće potrebe starijeg stanovništva na našem području.

– S obzirom da Šibensko-kninska županija ima jedan državni i dva županijska doma za starije i nemoćne osobe, prenamjenom ovog objekta želimo svim budućim korisnicima Centra pružiti sustavnu brigu kroz niz socijalnih usluga, kao što su boravak i privremeni smještaj u Centru, usluge prijevoza, savjetovališta i edukacije, kao i pružanje pomoći članovima obitelji koji svakodnevno skrbe o svojim starijim i nemoćnim članovima. Ovisno o prostornim mogućnostima, dio novokupljenog objekta koristit će se i za potrebe Županije i organizacija civilnog društva koje pružaju usluge starijim i nemoćnim osobama, rekao je prigodom kupnje župan Marko Jelić.

Županija financijski pomaže domovima za starije u nabavi opreme, financiraju se programi i projekti udruga, sredstva se daju i Crvenom križu za humanitarne aktivnosti, provodi program prevencije ovisnosti po školama na području  te smanjenje broja ovisnika uopće. Udovoljava se potrebama većeg broja osoba u korištenju pučke kuhinje, pomoći radu skloništa za beskućnike te žrtvama obiteljskog nasilja.

Primorsko-goranska županija: Jedina s E-Qalin certifikatima u domovima

Županija je 4,87 posto izdvojila u 2022. godini za socijalnu skrb.

‘Primorsko-goranska županija sufinancirat će energetsku obnovu najvećeg Doma umirovljenika Kantrida, izgradit će se i novi kapaciteti za smještaj starijih osoba, naime, jedan od ciljeva je pokriti cijelo područje županije pa ćemo tako pomoći u izgradnji Doma za starije u Kostreni, a uredit ćemo i dom u Delnicama kapaciteta 40 kreveta te povećati smještajne kapacitete na Cresu.’ – rekao nam je početkom godine u intervjuu župan Zlatko Komadina.

U travnju je potpisan Sporazum o zajedničkom sudjelovanju u projektu izgradnje novog objekta dislocirane jedinice u Cresu Doma za starije osobe „Marko A. Stuparić“.

„Briga za starije je opredjeljenje naše Županije”, rekao je tada župan Komadina te dodao da je PGŽ osnivač četiri doma, a gradi se i ili je u pripremi još četiri jer su potrebe dvostruko veće od kapaciteta koje danas imamo. “Naše stanovništvo živi sve duže, a svjedoci smo modernih bolesti starenja pa je naša obveza osigurati primjerenu skrb i uvjete smještaja. Izgradnjom ovog doma pokrit ćemo potrebe Kvarnerskih otoka. Investicija je to od oko 7 milijuna eura koje ćemo dijelom osigurati i kreditima. U svakom slučaju PGŽ će ovaj projekt sigurno realizirati, a Cresani će dobiti moderan dom za starije kakvog i zaslužuju,“ rekao je župan.

Za sufinanciranje redovne djelatnosti županijskih domova za starije osobe u 2024. godini iz proračunskih sredstava osigurano je 865 tisuće eura. Velikim dijelom riječ je o potrebnom povećanju zbog inflacije. Uz redovan rad, Županija će financirati i stručno usavršavanje i edukaciju radnika domova i radno-okupacijske aktivnosti korisnika domova u visini od oko 55 tisuća eura.

Nedavno je započela provedba projekta Centra za inovacije u socijalnoj skrbi – CENTINOSS odobrenog u okviru Interreg programa Slovenija Hrvatska 2021.-2027. čiji je vodeći partner Primorsko-goranska županija. Ukupne vrijednosti preko 950 tisuća eura, projektom će se unaprijediti pružanje socijalnih usluga u domovima uvođenjem novih modela skrbi, poput životnih zajednica.

„Kroz projekt će se implementirati brojni inovativni koncepti brige o starijim osobama poput imunoterapije ubodom pčela, terapije glazbom i kućnim ljubimcima, ali i umjetnom inteligencijom te učenjem novih vještina“, istaknula je nedavno resorna pročelnica Dragica Marač. Konačni cilj je napraviti prijedlog nacionalne strategije i akcijski plan razvoja socijalnih inovacija temeljem kojeg bi se primjenjivao kvalitetniji model uključivanja kod svih pružatelja socijalnih usluga, zaključila je.

Krajem prošle godine uručen je Domu Kantrida  E-Qalin certifikat koji potvrđuje da je ta ustanova u cijelosti ispunila uvjete europskog sustava kvalitete. Dom za starije osobe “Kantrida” Rijeka od 2011. godine uključen je u E-Qalin sustav kvalitete. U navedenom periodu Dom je obnovio certifikat 2014., 2017. i 2020. godine, a uručen im je i četvrti.

E-Qalin predstavlja sveobuhvatan, inovativan i dinamičan sustav upravljanja kvalitetom u području socijalne skrbi. Posebnost E-Qalin modela je usmjerenost na korisnike i procese čime se stvaraju kvalitetni preduvjeti za kontinuirano unaprjeđenje kvalitete pružanja usluge. E-Qalin model uključuje sve ključne dionike u proces upravljanja što direktno utječe na povećanje zadovoljstva stanara, radnika i rodbine. Kroz implementaciju E-Qalin modela stvara se međunarodna platforma za razmjenu ideja, znanja i iskustva čime se osiguravaju kvalitetni uvjeti za testiranje socijalnih inovacija.

Dom je prepoznat kao centar izvrsnosti u području upravljanja kvalitetom u RH što je jasno vidljivo po broju stručnih ekskurzija od strane drugih domova za starije osobe, visokim ocjenama zadovoljstva stanara, rodbine i zaposlenika te inovativnim konceptima pružanja usluga starijim osobama (npr. koncept kućanske zajednice).

PGŽ je ujedno jedina županija u Hrvatskoj koja ima sustav upravljanja kvalitetom E-Qalin i brojne educirane stručnjake. Svrha E-Qualin standarda je da korisnici usluga žive u malim kućanskim zajednicama koje se ne razlikuju previše od načina života i standarda na koji su navikli. Inače, svi domovi socijalne skrbi kojima je županija osnivač uključeni su u sustav čime se uspostavljaju visoki standardi upravljanja kvalitetom što PGŽ čini jedinstvenom na području RH.

Za edukaciju stručnog kadra iz sustava kvalitete E- Qalin Primorsko-goranska županija u 2023. godini osigurala je gotovo 17 tisuća eura.

Primorsko-goranska županija osnivač je četiri doma za starije osobe – Doma za starije osobe „Kantrida“ Rijeka, „Volosko“ Opatija, „Marko A, Stuparić“ Veli Lošinj i „Mali Kartec“ Krk, a u prethodnom razdoblju uspjela je osigurati i dostupnost institucijskih i izvaninstitucijskih socijalnih usluga za starije osobe na svim kvarnerskim otocima. Tako Dom za starije osobe „Marko A. Stuparić“ osim matične kuće na Velom Lošinju ima dislociranu jedinicu na Cresu, dok Dom za starije osobe „Mali Kartec“ upravlja sa dislociranom jedinicom na otoku Rabu. U domovima za starije osobe na smještaju se nalazi oko 800 stanara. Kako bi se na brdsko-planinskom području proširio smještajni kapacitet za starije osobe Županija je odlučila pokrenuti projekt izgradnje Doma za starije osobe „Prsten“ koji je planiran na području Općine Klana te projekt pokretanja dislocirane jedinice Doma za starije osobe „Kantrida“ koja će se nalaziti u Delnicama.

Osječko-baranjska županija: Aktivna u projektu Zaželi

Županija je izdvojila 3,77 posto iz proračuna za socijalnu skrb.

Osječko-baranjska županija je  2021. godine s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije zaključila Ugovor o financiranju projekta ‘’Rekonstrukcija (preuređenje) prostora Doma za starije i nemoćne osobe Beli Manastir’’ kojim se Ministarstvo obvezalo sufinancirati provedbu projekta iznosom od 400.000 kuna. Projekt se provodio od 4. ožujka 2021. do 31. prosinca 2022. godine, a ukupna  vrijednost projekta je iznosila gotovo 1,3 milijuna kuna, od čega je Županija sufinancirala 441,5 tisuća kuna. Iste godine zaključen je ugovor  s Ministarstvom hrvatskih branitelja o sufinanciranju Projekta rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom kroz projekt ”Unaprjeđenje pristupačnosti usluga Opće županijske bolnice Našice osobama s invaliditetom i osobama smanjene pokretljivosti”. Na projektu je Županija bila partner.

Tijekom 2022. godine Osječko-baranjska županija bila je još partner na projektima ”UPiT To go” , ‘Razvoj volonterstva u Slavoniji i Baranji”, ”Pozitivna struja volonterstva”, ”Promocija doniranja humanog mlijeka s ciljem prevencije bolesti nedonoščadi i novorođenčadi”…

Lani je u tijeku bila provedba treće faze projekta ”Zaželi pomoć u kući-Osnaživanje i aktiviranje žena na tržištu rada. Od 1. veljače do 31. srpnja 2023. godine u Domovima za starije i nemoćne osobe Osijek i Beli Manastir bilo je zaposleno ukupno 30 žena a pomoć i podrška pružala se za 188 korisnika s područja općina Antunovac, Draž, Vladislavci i grada Belog Manastira. Nastavljen je lani i projekt ‘UPiT2Go”, a od ostalih provodili su se i programi ”Promocija doniranja humanog mlijeka s ciljem prevencije bolesti nedonoščadi i novorođenčadi”, ”Razvoj volonterstva u Slavoniji i Baranji” , „Pozitivna struja volonterstva“, ”Snaga konja za snagu čovjeka” te ”Umrežimo s(v)e”, nositelja projekta Društva multiple skleroze Osječko-baranjske županije…

Virovitičko-podravska županija: Novi centar za starije u Voćinu

Županija je za 31,71 posto povećala sredstva za socijalnu zaštitu u godinu dana, najviše u odnosu na ostale županije, gleda li relativno povećanje.

Ove godine potpisano je za projekt Zaželi ukupno 18 ugovora ukupne vrijednosti 13.290.000 eura što će osigurati zapošljavanje 279 osoba koje će pružati uslugu potpore i podrške za 1.674 osobe starije od 65 godina.

‘Na ovaj način Vlada Republike Hrvatske, ali i mi, kao Virovitičko-podravska županija, pokazujemo brigu za one najstarije i one kojima je pomoć doista potrebna da ne budu sami, pomoć onima koji su u trećoj životnoj dobi. Ne mogu opisati koliko je hvalevrijedan ovaj projekt, koji uključuje zapošljavanje žena, uglavnom starijih od 50 godina, a drugi razlog su samci koji borave na ruralnom području i koje te žene obilaze i pružaju im adekvatnu skrb. Naša županija je više od 90 posto ruralna županija i ovakvim projektima doista pomažemo i u zapošljavanju, ali i pomažemo onima kojima je ta skrb najpotrebnija, a to su samci koji nemaju svoju obitelj, koje nemaju nekoga tko će ih obići – rekao je prilikom potpisivanja župan Andrović .

U Voćinu će se graditi Centar za starije osobe. Projekt, čija će ukupna vrijednost, nakon dvije faze biti oko 5,8 milijuna eura, je prijavljen u partnerstvu s Virovitičko-podravskom županijom i VIDRA-om, za što je dobiveno gotovo 4 milijuna eura bespovratnih sredstava za izgradnju i opremanje u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026.

Splitsko-dalmatinska županija: DES zapošljava 113 osoba s invaliditetom

Županija je izdvojila 5,21 posto iz proračuna za socijalnu skrb.

U sklopu projekta Zaželi ove su godine dodijeljena 32 ugovora vrijedna više od 25 milijuna eura.

Župan Blaženko Boban rekao je tom prigodom kako je ovo najbolji, najljepši i najkvalitetniji projekt. „10 korisnika imamo iz Splitsko-dalmatinske županije koji će se brinuti o 1200 ljudi.“, rekao je Boban i dodao kako se i na ovaj način dokazuje da su socijalno društvo.

Pored Vrgorca gradit će se novi dom za starije. Za Dom za starije Dragljane na području Grada Vrgorca krajem prošle godine dodijeljen je ugovor vrijedan 5.350.000 eura. Županijska razvojna agencija RERA je u suradnji s Gradom Vrgorcem pripremila dokumentaciju a Splitsko-dalmatinska županija je strateški partner u projektu. ‘Projekt je iznimno vrijedan za SDŽ jer znamo kako stojimo s kapacitetima za smještaj umirovljenika i starijih osoba. U domu u Dragljanima će smještaj naći više od 100 novih korisnika. Osim toga, otvaraju se nova radna mjesta za ljude iz vrgoračkog kraja, Raduje me što nastavljamo s pripremom dokumentacije za domove u Aržanu, na području općine Cista Provo te na području Grada Vrlike.’ – rekao je tada župan.

Osim brige za starije, Županija vodi brigu i o mladima pa tako daje naknade za rođene bebe te pomaže obiteljima s više školaraca kao i studentima iz višečlanih obitelji.

Županija ima i ustanovu DES koja zapošljava 210 zaposlenika, od kojih je 113 osoba s invaliditetom i ima šest proizvodnji. „Sljedeće godine otvaramo praonu, gdje ćemo zaposliti sigurno još 7 osoba. Zbog toga smo u našim akcijskim planovima stavili aktivnu politiku zapošljavanja, gdje idemo prema osobama s invaliditetom i tražimo ih na tržištu. Uparujemo ih s radnim mjestom i na kraju zapošljavamo ih u jednom projektu od 3 mjeseca, kako bismo bili sigurni da su se poklopile njihove potrebe i radno mjesto“, rekao je nedavno ravnatelj ustanove DES Stanko Dell’ Orco. (L. Kiseljak)