Međimurska županija jedina financira asistente u vrtiću, ali i jedina regija koja ima titulu Green destination, Karlovačka je provela pilot projekt osnivanja vrtića u školama, Sisačko-moslavačka jedina gradi županijski vrtić, Istarska je jedinstvena po financiranju sporstkih trenera, ali je i jedina izradila Plan rane intervencije u djetinjstvu, Primorsko-goranska jedina će financijski pomoći u smještaju žena koje su žrtve obiteljskog nasilja, Splitsko-dalmatinska prva je krenula s konkretnim demografskim mjerama, a neke su još uvijek jedinstvene,  Osječko-baranjska je svojevremeno, prije nego li je tu mjeru uvela država, bila prva i jedina koja je omogućila besplatan obrok osnovnoškolcima, Centri izvrsnosti Varaždinske županije su jedini Europski Talent Centar u Hrvatskoj, Krapinsko-zagorska županija  prva je izradila strateški dokument koji je bio vezan za korištenje obnovljivih izvora energije u čemu je i lider… Vukovarsko-srijemska od ove godine daje jednokratne naknade trudnicama u iznosu do 500 eura, koje zbog komplikacija u trudnoći ne ispunjavaju uvjet staža. Izdvojili smo neke od mjera i projekata po čemu su županije jedinstvene te koje imaju jedinstvene dobre prakse u državi...

Međimurska županija još uvijek je jedina u Hrvatskoj u kojoj se niz godina uspješno provodi projekt integracije djece s poteškoćama u razvoju te jedina županija u našoj zemlji koja osigurava sredstva za rad asistenta i u vrtićima. Projekt integracije djece s teškoćama u razvoju u predškolske ustanove provodi se od listopada 2015. godine i obuhvaća zapošljavanje, edukaciju i koordinaciju asistenata u vrtićima.

Međimurje je i jedina županija u Hrvatskoj u kojoj nijedna općina i grad nemaju prirez, a koji se novom poreznom reformom svima ukida sljedeće godine.

„Kada je Međimurje dobilo certifikat Green Destination regije, naglasio sam da je nama to priznanje sredstvo, a ne cilj.  Do rezultata smo došli objedinjujući sve segmente – od gospodarstva, kulture i povijesti, prirodnih blaga, poljoprivrede do samog turizma – te promišljenim formiranjem strategiji.” – rekao je svojevremeno župan Matija Posavec. Inače, Međimurje je prva Green Destination regija u Hrvatskoj i među samo četiri na svijetu.

Sisačko-moslavačka županija je pokrenula pilot-projekt kojim u centru grada Siska, Rimska 19, gradi  prvi županijski vrtić. Do sada je podignuta konstrukcija zgrade, a očekuje se da će u idućoj godini radovi biti završeni. Vrtić, kapaciteta 47-ero djece, svim polaznicima osigurat će pojačan program stranog jezika, sporta, matematike, glazbene kulture… Ovim pilot-projektom Sisak će dobiti jedan potpuno novi, inovativan pristup predškolskom odgoju.

Svoj pilot projekt za vrićarce imala je i Karlovačka županija. Počeo je 2019. godine i uspješno završen u rujnu 2022. godine, otvaranjem posljednjeg vrtića, onog u Plaškom. Osim u toj općini, vrtići su otvoreni u općinama Bosiljevo, Cetingrad, Lasinja, Saborsko, Krnjak i Tounj.U koordinaciji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te općinama, otvoreni su vrtići, odnosno jedinice predškolskog odgoja, u osnovnim i područnim školama, u kojima je, zbog manjeg broja učenika, postojao višak prostora. Tako su sve općine, gdje je bilo potrebe i interesa – dobile vrtiće. U tim je objektima danas smješteno oko 130-ero djece.

Istarska županija je, svjesna važnosti rane intervencije kod djece s razvojnim odstupanjima i poteškoćama u razvoju, provela sveobuhvatnu analizu stanja i potreba djece i njihovih obitelji, te je kao prva u Hrvatskoj izradila Plan rane intervencije u djetinjstvu u Istarskoj županiji. Plan ima za cilj osigurati pravovremenu i stručnu skrb za svu djecu u Istarskoj županiji u svrhu osiguranja bolje budućnosti. Glavni ciljevi uključuju smanjenje vremena čekanja između sumnje na rizik i postavljanja dijagnoze ili mišljenja, te ubrzanje pristupa terapiji nakon dijagnoze. Osnovani su interdisciplinarni timovi u ustanovama, koji će pružiti podršku obiteljima, objasniti djetetovu dijagnozu i preporučiti potrebne terapije.

Nadalje, Fond za sport, je ujedno jedinstven takve vrste u Hrvatskoj, a s početkom osnivanja u 2022. godini, polučio je veliki interes te je omogućio školovanje 97 trenera i trenerica s područja županije u stopostotnom iznosu. Lani je u tu svrhu osigurano preko 66 tisuća eura, dok su u ovoj godini sredstva povećana na 100 tisuća eura koji su namijenjeni za u potpunosti financiranje školarina budućih trenerica i trenera.

Primorsko-goranska županija je pak jedina u Hrvatskoj koja ima sustav upravljanja kvalitetom E-Qalin i brojne educirane stručnjake. E-Qualin standard daje mogućnost da korisnici usluga žive u malim kućanskim zajednicama koje se ne razlikuju previše od načina života i standarda na koji su navikli.

Kao prva županija u RH, PGŽ će sufinanciati stambeno zbrinjavanje žrtava obiteljskog nasilja, mahom žena s djecom, kako bi im olakšala integraciju u zajednici po prestanku usluge smještaja u sigurnoj kući/skloništu. Za tu mjeru natječaj je još otvoren tri dana, a Županija je osigurala 15 tisuća eura  te će  sufinancirati do polovice iznosa najma stana.

Ovih je dana u Varaždinskoj županiji, pri Medicinskoj školi Varaždin otvoren Centar za mentalno zdravlje djece i mladih Varaždinske županije, kao prvi takve vrste u jednoj obrazovnoj ustanovi u Hrvatskoj. Župan Anđelko Stričak naglasio je tom prilikom kako je mentalno zdravlje preduvjet kvalitetnog života te kako se djeci i mladima mora pružati sva moguća pomoć da što lakše i bezbrižnije odrastaju u osobe kakve Županija zaslužuje. Svjetski podaci govore kako na jedno dijete koje zatraži pomoć kod odrastanja, njih troje to prolaze sami i sami rješavaju svoje strahove u tišini. Stoga smo došli do zaključka kako bi bilo dobro jedan takav centar za mentalno zdravlje djece i mladih formirati upravo u sklopu škole. Na taj način učenici i mladi lakše će se otvoriti i zatražiti podršku kod svih izazova s kojima se susreću – rekao je župan.

Dodajmo da su Centri izvrsnosti Varaždinske županije jedini Europski Talent Centar u Hrvatskoj.

Splitsko-dalmatinska županija s 40 eura mjesečno sufinancira smještaj za studente Sveučilišta u Splitu koji nisu uspjeli osigurati smještaj u studentskom domu. Inače, Vlada sufinancira privatni smještaj sa 60 eura.

Županija je bila i prva koja je omogućila besplatan prijevoz vlakom za svoje studente, a naknadno su tu mjeru uvele još neke županije, a potom i država. Prva je i krenula s pojačanim demografskim mjerama, kao što su potpore za gradnju ili adaptaciju kuća u ruralnim krajevima, a koju sada provode još neke županije, poput Karlovačke, Primorsko-goranske i Vukovarsko-srijemske, ali koja daje potpore za gradnju na cijelom području županije. Vukovarsko-srijemska županija od ove godine daje jednokratne naknade trudnicama u iznosu do 500 eura, koje zbog komplikacija u trudnoći ne ispunjavaju uvjet staža. Osigurano je  70.000 eura.

Osječko-baranjska županija bila je pak prva i jedina koja je omogućila besplatnu prehranu za sve osnovnoškolce. Župan Ivan Anušić je u svom izbornom programu u prvom mandatu 2017. godine obećao da će sva djeca u  županiji imati besplatnu prehranu, što je i ispunjeno. Naknadno je tu mjeru uvela država. Ima i jedinstvenu mjeru stambenog zbrinjavanja u suradnji s JLS-ovima, a u svrhu razvoja gospodarstva.

Brodsko-posavska županija već 22 godinu za redom, kao jedina u RH, provodi Projekt trihineloskopskog pregleda svinjskog mesa u registriranim klaonicama i zbrinjavanje animalnog otpada, pa tako i ove godine te je neki dan potpisala ugovor s tri klaonice.

Krapinsko-zagorska županija bila je prva županija koja je napravila strateški dokument koji je bio vezan za korištenje obnovljivih izvora energije, prvi su krenuli u energetsku obnovu škola, imali program za sufinanciranje energetske učinkovitosti obiteljskih kuća, a koje je poslije preuzelo resorno ministarstvo.

Virovitičko-podravska županija je bila prva i jedina kao nositelj projekta Razvoj širokopojasnog interneta na području osam općina.

Nedavno je Koprivničko-križevačka županija, kao prva i jedina, donijela odluku od financijskoj pomoći medicinske pomognute oplodnje. Zadarska je svojevremeno prva krenula sa sufinanciranjem smještaja starijih u privatnim domovima, a što je sada praksa još nekim županijama, a Dubrovačko-neretvanska je kao jedina davala božićnice umirovljenicima, Bjelovarsko-bilogorska jedina bila nositelj projekta Zaželi, ali i daje najveće stipendije za buduće liječnike, gotovo 400 eura. Zagrebačka županija od ove godine, kao jedina županija u RH, osigurava gotovo 400.000  eura za sufinanciranje predškolskog odgoja i obrazovanja u ruralnim područjima.  (L.K.)