U srijedu, 11. svibnja 2022. godine Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike objavilo je Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III“, koji se mogu predati od 25. svibnja do 31.kolovoza 2022. godine ili do iscrpljenja raspoložive financijske omotnice.

Vrijednost poziva je 200 milijuna kuna, njime će se financirati provedba projekata u trajanju do 8 mjeseci, a u okviru kojih će se zapošljavati žene na najviše 6 mjeseci. Financirat će se zapošljavanje oko 4.000 žena koje će raditi na poslovima potpore, podrške i brige za oko 24.000 krajnjih korisnika.

Prepoznato je kako ovakav Poziv izravno pridonosi višestrukim ciljevima ESF-a: zapošljavanju pripadnica ciljane skupine nezaposlenih žena s nižom i srednjom razinom obrazovanja, koje kontinuirano nailaze na niz poteškoća na tržištu rada, te ujedno socijalnom uključivanju krajnjih korisnika – starijih i nemoćnih osoba. Ova operacija ima za cilj uključivanje teže zapošljivih / ranjivih skupina žena na tržište rada, što ujedno podrazumijeva borbu protiv siromaštva i smanjenje nezaposlenosti te prevenciju prerane institucionalizacije i poboljšavanje kvalitete života krajnjih korisnika operacije, osoba u starijoj životnoj dobi i/ili  nemoćnih osoba pružajući im podršku u svakodnevnom životu, posebice onih koji žive u teško dostupnim i slabije naseljenim mjestima.

Izniman interes za ove aktivnosti pokazuje da su jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave te neprofitne organizacije prepoznale u kojoj mjeri korištenje sredstava iz EU fondova može potaknuti i ubrzati razvoj pojedinih lokalnih sredina. Žene svojim radom doprinose boljitku lokalnih zajednica, a istovremeno se krajnjim korisnicima – starijim i/ili nemoćnim osobama omogućava njima nemjerljiv osjećaj brige i skrbi.

Prijavitelji na poziv mogu biti jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave te neprofitne organizacije, a obvezni partneri na projektu su kao i do sada područni ured ili područna služba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Centar za socijalnu skrb.

Najmanji iznos zatraženih bespovratnih sredstava može iznositi 400.000 kuna, a najviši iznos 1,5 milijuna kuna.

Iako su se na pozive prije svega javljali gradovi i općine, ipak i same županije ili njihova društva Crvenog križa također su kroz prethodna razdoblja bile uključene u projekt, od primjerice Osječko-baranjske, Bjelovarsko-bilogorske, Varaždinske, Ličko-senjske županije… (L.K.)