Do 4. srpnja otvoren je poziv za  dodjelu bespovratnih sredstava za financiranje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama u predstojećoj školskoj godini. Projekt se vrijedan 150 milijuna kuna, od čega se 127 milijuna financira iz Europskog socijalnog fonda. Prijavitelji mogu biti županije, gradovi i općine.

Cilj ovoga projekta je, kako se navodi u pozivu, povećanje socijalne uključenosti i integracije učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, a kroz pružanje potpore njihova uključivanja u cilju poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje.

Podsjetimo se,  županije su  EU sredstva za tu namjenu koristila i ranijih godina.

Tako u školskoj godini 2021./2022. kroz projekt  „Mi Možemo“, petog po redu projekta osiguravanja pomoćnika u nastavi u školama u kojima je Varaždinska županija osnivač, financira rad 96 pomoćnika u nastavi za 98 učenika s teškoćama u 23 osnovne i šest srednjih škola kojima je Varaždinska županija osnivač. Projekt je vrijedan  4,35 milijuna kuna,  od čega su 3,9 milijun kuna bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda, a Varaždinska županija  je  izdvojila sredstva u iznosu od 434,9 tisuća kuna. Varaždinska županija još od 2014. godine aktivno sudjeluje i provodi projekte pomoći učenicima s posebnim potrebama putem uključivanja pomoćnika u nastavi. U tom periodu realizirano je četiri projekta kojima  se poboljšala kvaliteta obrazovanja u redovnom školovanju djece s teškoćama.

U ovoj školskoj godini Brodsko-posavska županija kroz projekt „S osmijehom u školu 4“ omogućila je uz 2,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za pomoćnike u nastavi i stručne komunikacijske posrednike za ukupno 73 učenika u 29 škola.

Kroz projekt ”Učimo zajedno 5”, čiji je nositelj Osječko-baranjska županija, a partneri  45 osnovnih i 10 srednjih škola kojima je Županija osnivač, uključeno je 164 učenika s teškoćama u razvoju i 154 pomoćnika u nastavi u osnovnim i srednjim školama čiji je osnivač Županija. Projekt je vrijedan gotovo 7 milijuna kuna, od čega su 6,6 milijuna bespovratna sredstva EU.

Pomoćnici u nastavi su do ove školske godine bili zaposleni na četiri sata radnog vremena, ali je Županija osigurala dodatna sredstva te je satnica povećana na 5 sati za asistente učenika osnovnih škola, odnosno na šest sati za asistente učenika srednjih škola.

Uz Županiju projekt provodi i Grad Osijek za škole kojima je osnivač, a samostalno ga provode i četiri udruge kojima je Županija partner, a svaka udruga ima po 10 pomoćnika u nastavi koji pomažu isto toliko učenika.

Projekt Karlovačka županija za inkluzivne škole uključuje ove školske godine 48 pomoćnika u nastavi i 1 stručno komunikacijskog posrednik koji pružaju podršku 50 učenika s teškoćama koji pohađaju osnovne i srednje iz nadležnosti Županije. U projekt je uključeno 16 osnovnih škola i 7 srednjih škola.

Karlovačka županija je u novoj školskoj godini za pomoćnike u nastavi osigurala 2,2 milijuna kuna pa je projektom u nastavnoj godini 2021/2022 obuhvaćeno 50 učenika s teškoćama koji su uključeni u redovni odgojno – obrazovni program. Podrška će im biti pružena od strane 48 zaposlena pomoćnika u nastavi i 1 stručnog komunikacijskog posrednika u ukupno 23 škola-partnera (16 osnovnih i 7 srednjih škola).

Ove  je školske godine Međimurska županija nositelj projekta “Škole jednakih mogućnosti u Međimurskoj županiji” koji se provodi od 2014. godine u okviru Operativnog programa Europskog socijalnog fonda  “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.” Ukupna vrijednost projekta je 2,7 milijuna kuna od čega su 90 % bespovratna sredstva, a 10 % sufinancira Međimurska županija kao nositelj projekta. Putem projekta zaposleno je 57 pomoćnika u nastavi i 1 stručni komunikacijski posrednik koji pružaju neposrednu pomoć i podršku 61 učeniku s teškoćama u razvoju u 18 osnovnih i  5 srednjih škola kojima je osnivač Međimurska županija.

U ovoj školskoj godini u Vukovarsko-srijemskoj županiji osigurana je podrška u nastavi za 59 učenika s teškoćama, te Ugovorom o radu zaposleno je 52 pomoćnika u nastavi i 1 stručni komunikacijski posrednik u 27 školskih ustanova. Vrijednost projekta je 2,4 milijuna kuna.

U Virovitičko-podravskoj županiji uključeno je  na početku školske godine 44 pomoćnika u nastavi u sklopu projekta „In-In – integracija i inkluzija“ vrijednog 2,27 milijuna kuna.  Ove školske godine u projekt uključeno je 19 škola partnera, od kojih 15 osnovnih i 4 srednje škole kojima je Županija osnivač te Katolička osnovna škola.

To je sedma školska godina kako su potpisani ugovori s pomoćnicima u nastavi.  Broj pomoćnika tijekom godine je povećan, a i deset pomoćnika osigurala je Udruga osoba s invaliditetom Slatina u suradnji s Virovitičko-podravskom županijom, pa ih je u konačnici 60 zaposleno u Županiji.

Od početka provođenja projekta, od 2015. godine, dobiveno je oko 15 milijuna kuna.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u projekt Učimo zajedno IV uključeno je 250 pomoćnika koji pružaju potporu za 270 učenika s teškoćama u 50 osnovnih i 18 srednjih škola. Ukupna vrijednost projekta je 11,3 milijuna kuna,  od čega je 9,5 milijuna kuna bespovratno.

U Sisačko-moslavačkoj županiji s projektom pod nazivom „Zajedno do znanja“ osigurani su pomoćnici u nastavi i/ili stručni komunikacijski posrednici za 129 učenika s teškoćama u razvoju u osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač  Županija.

Primorsko-goranska županija kroz projekt  „Uz pomoćnike u nastavi do inkluzivnog obrazovanja u Primorsko-goranskoj županiji“ osigurava  93 pomoćnika u nastavi za 98 učenika s teškoćama u 24 osnovne i 11 srednjih škola. Županija svake godine osigurava i dodatna sredstva ukoliko se naknadno još netko prijavi i iskaže potrebu za osiguranje asistencije pomoćnika u nastavi.  Ukupna vrijednost  projekta za ovu školsku godinu iznosi 4,2 milijuna kuna, od čega je bespovratno 3,5 milijuna kuna.

Šibensko – kninska županija je osigurala 2 milijuna kuna,  Ličko- senjska 1,9 milijuna kuna sa 13 škola partnera. Istarska županija ove godine provodi kroz 4,7 milijuna kuna vrijedan projekt Mozaik 4, uz EU sufinanciranje sa 4 milijuna kuna. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji preko projekta „Zajedno možemo sve! – 5“ osigurana su sredstva za financiranje pomoćnika u nastavi za 93 učenika s teškoćama u razvoju, dok se preostali dio pomoćnika u nastavi financira preko  udruga. U Požeško-slavonskoj županiji projekt je vrijedan 2,5 milijuna kuna uz sufinanciranje Županije od 5%, a uključeno je 11 osnovnih škola i 4 srednje škole gdje je zaposleno 56 pomoćnika u nastavi/stručnih komunikacijskih posrednika. Koprivničko-križevačka županija i u ovoj godini je nastavila provoditi projekt Prilika za sve vrijednog 2,6 milijuna kuna kojim je omogućen rad za 57 pomoćnika u nastavi za 62 učenika. Zagrebačka županija kroz 8,24 milijuna kuna vrijedan projekt omogućila je da 206 učenika s teškoćama u razvoju ima ove školske godine pomoćnika u nastavi –  217 pomoćnika i 1 stručnog komunikacijskog posrednika, koji rade u 39 osnovnih i srednjih škola kojima je Županija osnivač. Bjelovarsko-bilogorska županija osigurala je pomoćnike u nastavi za 60 učenika s teškoćama. Zadarska županija kao nositelj projekta je sa svojim partnerima – 20 osnovnovnoškolskih i 8 srednjoškolskih odgojno-obrazovnih ustanova, kroz projekt „Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka faza II.“  omogućila asistente za 97 učenika s teškoćama. Krapinsko-zagorska županija je kroz projekt Baltazar 5 uz partnere – 32 osnovne i srednje škole, te grad Krapina i općina Stubičke Toplice osigurala 80 pomoćnika u nastavi i stručna komunikacijska posrednika za ukupno 88 učenika s teškoćama u razvoju. (L.K.)