Nakon uhićenja, a potom i ostavke međimurskog župana Matije Posavca u petak, dan kasnije u Županiji je sazvana konferenciju za novinare na kojoj je zamjenik župana Josip Grivec rekao da će Vlada vjerojatno u dogledno vrijeme raspisati prijevremene izbore te da je do tada spreman preuzeti upravljanje Županijom. Prema Zakonu, prijevremeni izbori trebali bi se održati u roku od 90 dana. 

Prema zakonu koji uređuje sustav lokalne i područne samouprave, prijevremeni izbori održavaju se u roku od 90 dana od dana prestanka  mandata. Kako je Posavec dao ostavku, kako je obavješteno iz USKOK-a, Županija bi do kraja godine mogla već imati novog župana. Do tada će taj posao obavljati županov zamjenik Josip Grivec.

Grivec je i sazvao konferenciju za novinare u subotu na kojoj je između ostaloga, na pitanje kako komentira Posavčeve navode o priznanju svega što mu se stavlja na teret, odgovorio  kako nije uvjeren u krivicu bivšeg župana, no da i situaciju ne želi detaljnije komentirati. Dodao je da je i svima u Županiji izuzetno žao zbog nastale situacije.
Naime, Posavec je izuzetno popularan na političkoj sceni Međimurske županije, a na proteklim se lokalnim izborima etablirao i kao najpopularniji od svih župana. Već u prvom krugu je prošao s visokih 64,61 posto, najjačim izbornim rezultatom među županima, te za šest postotna boda jačim rezultata kojega je ostvario na prošlim izborima (58,71 posto) na kojima je još uvijek bio HNS-ov kandidat i župan. Najbolji rezultat na izborima Posavec je ostvario i sa svojom listom za Županijsku skupštinu.

‘Neke druge stranke, neki moji politički protukandidati su uložili stotine i stotine tisuća kuna, ja nisam imao ni jedan jumbo plakat, nisam imao jedan letak ni citylight, i evo rezultati su takvi kakvi jesu. Na rezultate izbora gledam sa strahopoštovanjem. S jedne strane mi je izuzetno drago što su građani prepoznali i honorirali dosadašnji rad, trud, energiju i iskrenost u svih ovih osam godina, i hvala im na tome. S druge strane, svjestan sam da ovakva potpora obavezuje na još veći rad, trud i predanost poslu. Zajedno sa svojim suradnicima mogu garantirati da ćemo se dokazivati, stvarati rezultate, raditi i razvijati naše Međimurje. Pred nama su veliki izazovi koje ćemo savladavati odgovornim, predanim, transparentnim i poštenim radom – rekao je Posavec nakon ovogodišnje pobjede na izborima.

Sada je pak, prije nego što je podnio ostavku na svoju dužnost  priznao istražiteljima sve što mu stavljaju na teret. A teret je navodno uzimanje mita od 10 tisuća kuna.

Da Posavec i dalje ima potporu stanovnika Županije, potvrđuje i za vikend formirana FB grupa Podrška županu – Matija Posavec koja ima već gotovo 7 tisuća članova i gdje mu se kontinuirano izražava potpora. Mediji već donose i neslužbene informacije po kojima se Posavec namjerava kandidirati na novim izborima za župana, a neki navode i da će se vratiti u Sabor.

Podsjetimo se što je i sve postigla Međimurska županija u vrijeme Posavca. Naše proračunske analize pokazale su da je Županija vodeća ili među vodećima po ulaganju u obrazovanje, zdravstvo, sport, po povučenim EU sredstvima… , a ima i jednu od najnižih stopa nezaposlenosti, što je svakako potvrda uspjeha koji su stanovnici Međimurja prepoznali i na izborima.

‘Nastavit ćemo sa započetim investicijama, u pripremi je 150 projekata, maksimalno ćemo iskoristiti sredstva iz Mehanizma za oporavak i kroz fondove za novo financijsko razdoblje do 2027. godine. Projekti se odnose na područja obrazovanja, zdravstva, kulture, prirodne baštine… Konkretno, plan je u novom mandatu izgraditi Centar za palijativnu skrb, energetski obnoviti bolnicu, izgraditi dvije nove škole te pet sportskih dvorana kao i u suradnji s Hrvatskim cestama pojačati cestogradnju..’ – najavio je Posavec pred izbore.

Najveći dio proračuna Međimurske županije usmjeren je razvijanju zdravstva i školstva kako bi građanima omogućili kvalitetnu zdravstvenu skrb i obrazovanje. U obrazovanju su sredstvima EU fondova sufinancirani projekti obnove i dogradnje osnovnih i srednjih škola, izgrađen je studentski dom, obnovljen učenički dom te radionice za strukovno obrazovanje. Građanima Međimurja osiguran je veći standard u zdravstvenoj skrbi. Međimurska županija je prijavila i provela projekt nabavke preko 700 komada dijagnostičko terapijske opreme za primarnu zdravstvenu zaštitu, obnovljene su ambulante opće obiteljske medicine, odjeli Županijske bolnice Čakovec te je rekonstruiran i obnovljen bolnički Paviljon za potrebe dnevne bolnice.

Jedan od EU projekata je i projekt fortifikacije Starog grada Zrinskih u Čakovcu, najveće ulaganje u kulturnu baštinu Međimurja. Već su obnovljene  brojne kulturne ustanove i domovi.

Sredstvima EU fondova općine i gradovi izgradile su ili obnovile dječje vrtiće (13 vrtića diljem Međimurja), dok se nakon provedenog projekta aglomeracije područja grada Čakovca, koji je realiziran prije nekoliko godina, odvijaju i radovi na aglomeraciji u donjem i gornjem Međimurju.

Od kapitalnih investicija koje su izgrađene dijelom iz Europskih fondova, dva su znanstveno istraživačka centra, Metalska jezgra i Centar održivog razvoja, zatim Centar kompetentnosti iz strojarstva, Tehnološko inovacijski centar i Poduzetnički inkubator te ulaganja u gospodarske zone. Europskim sredstvima provode se i drugi projekti u znanosti i obrazovanju.

Misao vodilja u Međimurju je, isticao je Posavec, da se potrebe za infrastrukturnim projektima financiraju iz EU fondova, a izvorni prihod proračuna Međimurske županije usmjeri prema građanima kroz modele financiranog prijevoza za učenike, stipendije za učenike, potpore učenicima, umirovljenicima, poduzetnicima i poljoprivrednicima.

Među vodećima je Županija i po ulaganju u obrazovanje. Omogućavaju se kroz EU projekte besplatni obroci za najpotrebitije učenike te asistenti za učenike, a kao jedina Županija osigurava i asistente za vrtićance.

U samom vrhu je i po izdvajanjima za stipendije i naknade učenicima i studentima.

Početkom godine otvoren je prvi znanstveno-istraživački centar Metalska jezgra, a zatim i drugi znanstveno-istraživački centar – Centar održivog razvoja koji će se koristiti za potrebe Međimurskog veleučilišta u Čakovcu i drugih znanstvenih subjekata.

Dodajmo da je i Posavec bio zagovaratelj velikih promjena za Rome, pa je u cilju smanjenja kriminala, slabog obrazovanja i sl., predlagao da se umjesto novčane pomoći uvedu vaučeri, što je izazvalo velik otpor. (L.K.)