Poražavajući podaci o rođenim bebama se nastavljaju, pa tako podaci Matice rođenih pokazuju da je  lani rođeno 1.644 manje djece nego 2022. godine. Ukupno je lani rođeno 32.770 beba. Ipak, trend je malo popravljen, s obzirom da su podaci DZS-a  pokazali da je u 2022. u odnosu na 2021. bilo rođeno 2.625 manje beba. Tek četiri županije imale su veći broj rođenih lani u odnosu na 2022., prema podacima Matice to su Karlovačka, Bjelovarsko-bilogorska, Osječko-baranjska i Sisačko-moslavačka. Godinu ranije povećanje broja rođenih imala je tek jedna županija, kako su pokazali konačni podaci DZS-a. 

Rezultati iseljavanja mladih obitelji nastavlja se, a upravo je i to najveći razlog pokazatelja manjeg broja rođenih beba. Lani je prema podacima Matice rođenih rođeno 32.770 beba, a godinu prije 34.414 beba. Kako nadalje pokazuju brojevi o rođenim bebama iz Matice, najveći je porast  rođenih beba u odnosu na 2022. bio u Karlovačkoj županiji (+53), Bjelovarsko-bilogorskoj (+14), Sisačko-moslavačkoj (+11) i Osječko-baranjskoj (+3). Najmanje odstupanje u broju rođenih u odnosu na 2022. godinu imale su Koprivničko-križevačka, Virovitičko-podravska, Brodsko-posavska, Vukovarsko-srijemska županija…

Najboljih pet po trendu rasta broja rođenih beba

Podaci Matice ne raščlanjuju rođene po mjestu stanovanja, a niti su prikazani podaci za Zagrebačku županiju koja nema rodilište.  Naime, u pojedinim županijama rodilišta su bliža u drugim županijama, ili, poput Zagrebačke županije koja nema rodilište djeca se pretežito rađaju u zagrebačkim bolnicama, tako da će točne podatke o broju rođenih iz pojedinih županija dati kao  i inače sredinom godine DZS. Zavod će uzeti i u obzir broj stranih državljana rođenih u RH, ali i obrnuto, naših beba rođenih izvan granice. No u načelu, kao i prijašnjih godina, trendovi ne odstupaju puno.

Kako pokazuju podaci Matice najveći rast rođenih beba imala je Karlovačka županija, 53 više, odnosno 6,24 posto. Županija isplaćuje naknade za rođene bebe, za prvo dijete 120 eura, drugo 150 i treće i svako sljedeće 200 eura, a uz to i paket vrijednosti 130 eura.

U okviru aktivnosti „Demografija-stambeno zbrinjavanje“ planirano je ove godine 200.000 eura. Sredstva se temeljem Javnog poziva dodjeljuju korisnicima u cilju rješavanja stambenog pitanja mladim obiteljima na ruralnom području Karlovačke županije.

Posebnim pilot projektom u posljednjih nekoliko godina otvorene su jedinice predškolskog odgoja pri  osnovnim i srednjim školama, pa tako vrtiće sada imaju gotovo sve  općine. Sustavno se ulaže u opremanje škola i izgradnju sportskih dvorana, gotovo sve škole su energetski obnovljene. Mjesečne stipendije  iznose 70 eura za učenike i 110 eura za studente, a dodjeljuju se u 3 kategorije: darovitost, deficitarnost zanimanja i socijalni status.

Osim toga, novčano Županija nagrađuje najbolje učenike i njihove mentore, odnosno one koje na državnim natjecanjima postižu vrhunske rezultate.

Ukupno 11 beba više rođeno je lani u Sisačko-moslavačkoj županiji, odnosno 1,68 posto više.

„Djeca su naša budućnost i veseli nas svaki projekt usmjeren njihovoj dobrobiti i svaki pozitivni pomak koji napravimo kako bi uvjeti za njihov rast i razvoj bili što kvalitetniji. Ulaganje u djecu najbolji je ulog u budućnost, a u posljednje dvije godine pokrenuli smo brojne projekte kojima djeci osiguravamo najbolje uvjete odgoja i obrazovanja i poticajnog okruženja za razvoj svih njihovih kompetencija i vještina “ – istaknuo je nedavno sisačko-moslavački župan Ivan Celjak.

Pa su tako napravljeni veliki napori kako bi se nakon potresa učenice i učenici što prije vratili u školske klupe. Brzo nakon potresa mjerama hitne sanacije županijska uprava obnovila je 12 škola koje su zadobile manja oštećenja, a za one škole koje su pretrpjele teža oštećenja te koje nije bilo moguće u kratkom roku obnoviti osigurani su drugi sigurni i čvrsti objekti u kojima učenici nastavljaju svoju školsku godinu. Putem Fonda solidarnosti EU osigurana su sredstva kojima se otvorila mogućnost obnove svih oštećenih škola, ukupno za područje obrazovanja povučeno je 20 milijuna eura, a do sada ih je od 19 stradalih, 16 obnovljeno.

Tijekom posljednje dvije godine Sisačko-moslavačka županija, zahvaljujući dobroj suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom, svim učenicima četvrtih razreda s područja Županije omogućila je besplatno ljetovanje u Splitu.

Osim ulaganje u školske objekte, Sisačko-moslavačka županija pokrenula je pilot projekt kojim gradi i prvi županijski vrtić u centru grada Siska. Vrtić će moći primiti 47-ero djece, a osigurat će pojačan program stranog jezika, sporta, matematike i glazbene kulture te će predstavljati jedinstven i inovativan pristup predškolskom odgoju. Uključila se je zajedno s Vladom i Općinom Martinska Ves u gradnju prvog vrtića u toj Općini. U OŠ u Petrinji omogućila je prenamjenu u vrtić…

Briga se vodi i o djeci s poteškoćama te je tako opremila u OŠ u Novskoj senzornu sobu  novom senzoričkom i didaktičkom opremom, a za istu svrhu osigurala sredstva u OŠ u Popovači.

Daju se jednokratne stipendije, učenicima 540 eura, a studentima 670 eura. Za sve koji ostaju studirati na području Županije daju se potpore od 663,31 eura.

U Osječko-baranjskoj županiji je prema podacima Matice 3 više rođenih beba nego godinu prije.

Puno je demografskih mjera kojima ova županija pomaže mladim obiteljima. Često se ponavlja značajan potez kada je ova županija prva u zemlji uvela besplatan obrok za osnovnoškolce. Novi vrtići, kao i u ostalim županijama, grade se europskim sredstvima, a i dodatna infrastruktura prilagođena mladim obiteljima. Zasigurno je jedna od najvažnijih mjera poticaji za stambene kredite koje Županija provodi od 2019. godine subvencionirala kamate na stambene kredite, a koje je do sada iskoristilo čak 553 građana, kupovinom 255 stanova i 298 kuća. Iz proračuna Županije za tu je namjenu izdvojeno više od 500.000 eura, dok su više od 440.000 eura izdvojile 22 jedinice lokalne samouprave, koje su se pridružile projektu s dodatnim postotnim bodom subvencije kamate. Kreditni potencijal povećan je nedavno na 50 milijuna eura.

‘Ovo je jedan od naših najboljih projekata, provodimo ga s 22 jedinice lokalne samouprave i četiri poslovne banke, a zahvaljujući projektu kupljene su 553 nekretnine. Osim stambenog zbrinjavanja i zadržavanja radnih mjesta, projekt ima i demografsku mjeru ostanka sugrađana na našem području. Zbog toga veseli činjenica da nastavljamo s njegovom provedbom. Inače, u siječnju smo dodatno povećali kreditni potencijal s 30 na 50 milijuna eura, dok je, za usporedbu, 2019. godine kreditni potencijal iznosio 6,6 milijuna eura’ – kazao je župan Mato Lukić.

I OBŽ isplaćuje naknade za rođene bebe, u visini od 132 eura. Dodjeljuju se i stipendije – ove godine za 96 učenika 70 eura mjesečno, a za 64 studenata 160 eura.

U rodilištu u Koprivničko-križevačkoj županiji rođene su svega 4 bebe manje, odnosno 0,73 posto manje.

„Činjenica je da su negativni trendovi prisutni dulje vrijeme i to je problem cjelokupnog društva na koji mi kao lokalna i regionalna zajednica ne možemo toliko značajno utjecati. No, unatoč tome pokušavamo brojnim alatima barem ublažiti posljedice – od potpora za stambene kredite za liječnički kadar, financiranja potpomognute oplodnje pa sve do materijalnih ulaganja u zdravstveni sustav što smo činili u kontinuitetu svih ovih godina“, kazao je župan Darko Koren prilikom posjeta prve rođene ovogodišnje bebe u bolnici  te podsjetio kako je Županija dobila status prijatelja djece što potvrđuje da se u svim sektorima radi na korist djece.

Najbolje učenike i njihove mentore koji ostvare najbolji rezultat na državnoj i međunarodnoj razini Koprivničko-križevačka županija tradicionalno nagrađuje, a ove godine za to je u proračunu osigurano 49.000 eura. Županija je povećala ove godine iznos stipendija za ukupno 100 studenata  na 150 eura mjesečno. (L. Kiseljak)

PODACI MATICE ROĐENIH