Prvi krug izbora provodi se u razdoblju od 27. 6. do 27. 7. 2022. i uključuje nominacije koje se provode putem otvorenog poziva svim županijama i županijskim razvojnim agencijama na području Republike Hrvatske. Sudjelovati mogu svi EU projekti  provedeni i/ili završeni u 2020. i 2021. godini., zaključno sa 31.1.2022.

Krenuo je novi, treći po redu veliki Izbor za najbolji EU projekt kojega provodimo u suradnji s Hanza Medijom, Hrvatskom  zajednicom županija i Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Izbor smo pokrenuli kako bi kroz prezentaciju uspješnih EU projekata i isticanje njihovog doprinosa i značaja u poboljšanju životnih uvjeta lokalne zajednice, krajnjih korisnika i hrvatskih građana u cjelini, potaknuli još bolje i efikasnije korištenje EU fondova.

Izbor se provodi u razdoblju od četiri mjeseca tijekom 2022. godine, a bit će obuhvaćeni svi projekti provedeni i/ili završeni u prethodne dvije godine, odnosno u 2020. ili 2021. godini., zaključno sa 31.1.2022. godine.

Prijave na natječaj traju od 27. 6. do 27. 7. 2022. i uključuju nominacije koje se provode putem otvorenog poziva svim županijama i županijskim razvojnim agencijama na području Republike Hrvatske. Prijave će se zatim provjeravati, a podnositelji prijava bit će obaviješteni  o tome je li njihova prijava prihvaćena u natjecanje ili nije.

Odabir pobjednika provest će žiri sastavljen od 7 predstavnika: dva Hanza Media d.o.o., dva predstavnika Hrvatske zajednice županija, predstavnika Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, predstavnika portala Župan.hr i predstavnika Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Između dostavljenih projekata, žiri će prema kriterijima ocjenjivanja, izabrati 28 najboljih projekata, koji ulaze u drugi krug.

Drugi krug izbora provodi se u razdoblju od 29. 7. do 10. 8. 2022. godine. Žiri će od 28 finalista izabrati pobjednike (prva tri mjesta) u pet kategorija: 1. Doprinos znanosti i inovacijama; 2. Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici; 3. Doprinos prekograničnoj suradnji; 4. Doprinos poduzetništvu; 5. Izbor projekta po glasanju građana.

Proglašenje pobjednika i glavna dodjela nagrada za najbolje projekte EU bit će organizirana početkom listopada 2022. na tradicionalnim Danima regionalnog razvoja i fondova EU.

Svaka županija, odnosno županijska razvojna agencija, može nominirati više projekata koji su provedeni na području županije ili projekte koje je provela tvrtka i/ili institucija sa sjedištem na području županije, ali isključivo projekte u kojima je županija ili županijska razvojna agencija nositelj ili partner na projektu.

Prijave se dostavljaju putem web obrazaca dostupnih na poveznici.

Pravila natječaja dostupna su ovdje.

Podsjetimo se, lani je nakon uvjerljive pobjede po izboru publike, Renew Heat – Heating communities with renewable energy Karlovačke županije u  izboru za Najbolji županijski EU projekt osvojio i najviše glasova stručnog žirija, te odnio pobjedu u kategoriji Doprinos poduzetništvu. U kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama pobjedu je odnio projekt BLUEMED Dubrovačko-neretvanske županije, projekt Poboljšanje uvjeta za pružanje primarne zdravstvene zaštite u Vukovarsko-srijemskoj županiji, projekt Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije pobijedio je u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, a projekt KeyQ+: Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske  Istarske županije u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji.(L.K.)