Određivanje ciljeva jednako je važno za naše poslovno kao i za privatno okruženje. Iako se najčešće kaže; „Naravno da znam što želim!“ to još uvijek ne znači da ste zaista dobro i efikasno odredili cilj.

A upravo tu je uzrok svih nezavršenih projekata, nerealiziranih planova i promašenih aktivnosti. Određivanje cilja je vještina koju cijeli život možemo usavršavati, uvijek iznova. Poslovni ciljevi moraju biti realni i povezani s onim što možemo ostvariti, ali uvijek moraju imati i zrno strasti. Bez strasti nema dodatnog ulaganja, trajne motivacije i stvarnog uspjeha. Bez obzira na one koji zagovaraju da posao i emocije ne idu zajedno.

Zato postoji nekoliko jednostavnih uputa kako oblikovati cilj ukoliko uopće želite da se ostvari;

  1. BUDITE U UZROKU ( Postizanje cilja mora biti direktno pod vašim utjecajem. Razmislite i što možete učiniti ako on uključuje druge, ali fokus stavite na vlastito djelovanje. Često ispred sebe stavimo zalogaj koji uopće nije u našem dosegu. I razočaramo se uvijek iznova. )
  2. BUDITE POZITIVNI (Cilj definirajte u pozitivnom obliku i jasno osmislite što ćete zapravo time dobiti. Nemojte definirati što ne želite. To se u ovoj fazi samo po sebi razumije. Definirajte što stvarno želite.)
  3. ODREDITE DOKAZ (Definirajte kako ćete znati da ste na dobrom putu prema ostvarenju i kako ćete točno znati da je cilj ostvaren. Još je bitnije da točno kod sebe izazovete osjećaj koji ćete imati kad cilj bude realiziran. Probajte! Nije tako lako kako se čini na početku.)
  4. ODREDITE PRVI KORAK (Nemojte samo maštati. To je obično faza u kojoj svi zapnemo. Odmah sami sa sobom – a to je najteže – dogovorite što točno, kada, kako ćete poduzeti da bi do cilja došli. Konkretna aktivnost mora postojati odmah u početku inače ćete zapeti u odugovlačenju i isprikama.)

Da bi uopće mogli računati da ćete ostvariti svoj željeni cilj vaša uvjerenja moraju biti u skladu s tim. Cilj mora biti vrijedan truda koji ćete uložiti jer će i to omogućiti motivaciju za pokretanjem promjene. Isto tako je dobro da bude u realnim mogućnostima u smislu vaših sposobnosti i osjećaja da to zaslužujete. Uvjerenja tu igraju presudnu ulogu jer ona djeluju po principu proročanstva koje samo sebe ispunjava. Ukoliko mislite da možete i ukoliko mislite da ne možete uvijek ste u pravu. Nemojte to smetnuti s uma i budite sebi najbolji PRIJATELJ. Doslovno!

Prethodni blogovi:

*  Melita Pavlek je stručnjak za lokalnu demokraciju i razvoj, savjetnica za komuniciranje i NLP leadership praktičar. Uz bogato iskustvu u odnosima s javnošću i novinarstvu, dugo godina je bila aktivna u udrugama civilnog društva. U svojim predavanjima i edukacijama kombinira napredne tehnike leadershipa i coachinga.

*Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima i blogovima objavljenima na portalu župan.hr  pripadaju autoru te ne predstavljaju nužno stavove uredništva.