Hrvatski zavod za zapošljavanje potpore za skraćenje radnog vremena produžio je do kraja ove godine, a potpore za očuvanje radnih mjesta u iznosu do 4.000 kuna u djelatnostima pogođenim koronavirusom dopunio je i posljedicama katastrofe na potresom pogođenim područjima za siječanj i veljaču, odnosno na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije.

Ističe se i kako će poslodavci s područja u kojima je proglašena katastrofa uzrokovana potresom – Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, “bez obzira na djelatnost i pad prometa, i to u slučaju kada su zbog objektivnih razloga poslovno-proizvodi procesi bitno smanjeni ili onemogućeni, imati pravo na potporu u iznosu od 4.000 kuna po radniku koji radi u punom radnom vremenu, odnosno srazmjerni dio po radniku prema broju sati rada u nepunom radnom vremenu”.

Objektivni razlozi su, kako se pojašnjava u priopćenju HZZ-a, nastale znatne štete uzrokovane potresom na poslovnim ili proizvodnim pogonima i/ili nemogućnost dolaska radnika na posao temeljem čega se ne može uspostaviti normalno poslovanje odnosno proizvodnja.

I ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović je najavio prethodno kako će sva područja koja su pogođena potresom, odnosno poduzetnici i zaposlenici s tih područja ući u mjeru očuvanja radnih mjesta od 4000 kuna. Ministar očekuje da će to biti 20.000 zaposlenika, što je oko 160 milijuna kuna pomoći za očuvanje radnih mjesta za prva dva mjeseca ove godine. (L.K.)