Na temelju Natječaja za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2022. godini, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac donijela je Odluku o sufinanciranju izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja 77 sportskih građevina u ukupnom iznosu od 30,6 milijuna kuna.

Sredstva u iznosu oko 3,3 milijuna dodijeljena su za šest projekata koje su prijavile županije – Dubrovačko-neretvanska, Sisačko-moslavačka, Šibensko-kninska, Varaždinska, Međimurska i Ličko-senjska.

Iznos od 698,4 tisuće kuna dobila je Varaždinska županija za zamjenu poda u sportskoj dvorani uz OŠ Vidovec. Međimurska županija dobila je 663 tisuće kuna za obnovu unutrašnjosti sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec. Sisačko-moslavačka županija dobila je 820 tisuća kuna za uređenje igrališta u sklopu OŠ Gvozd. Iznos od 542,1 tisuću kuna odobren je Ličko-senjskoj županiji za višenamjensko školsko igralište u PŠ Švica. Za projekt Sport za Knin, Šibensko-kninskoj županiji odobreno je 277,4 tisuća kuna. Dubrovačko-neretvanskoj je odobreno 299,6 tisuća kuna za opremanje sportske dvorane OŠ Gruda.

„Dostupnost sportske infrastrukture djeci, rekreativcima i profesionalnim sportašima u svim dijelovima Hrvatske jedan je od naših najvažnijih strateških ciljeva te smo ove godine izdvojili dosad najveći iznos sredstava za izgradnju i obnovu rekordnog broja sportskih projekata. Prepoznali smo i najveći izazov jedinica lokalne samouprave do 10.000 stanovnika, koje po analizi provedenoj u okviru izrade Nacionalnog programa športa imaju najmanju stopu ulaganja u sport, te smo uveli i novu programsku skupinu namijenjenu izgradnji vanjskih vježbališta na otvorenom u tim sredinama. U sklopu 77 projekata financirat će se 22 takvih projekata u vrijednosti većoj od 3 milijuna kuna i na taj način u cijeloj Hrvatskoj potičemo građane na bavljenje sportom te pozitivno utječemo na loše pokazatelje bavljenja tjelesnom aktivnošću opće populacije“, istaknula je ministrica Brnjac te dodala kako je Vlada RH od 2018. godine sufinancirala projekte obnove ili izgradnje 93 sportska objekta u ukupnom iznosu od gotovo 46 milijuna kuna. (L.K.)