Virovitičko-podravska županija među vodećima je po povlačenju EU sredstava   , a sudeći po podacima Otvorenog proračuna, i u ovoj će godini biti među najuspješnijima kad je korištenje EU fondova u pitanju. Ove godine, naime, iz EU fondova planiraju povući 1.366 kuna po stanovniku, što ih prema podacima aplikacije Otvoreni proračun svrstalo u vodećih pet županija. Uz nastavak obnove dvoraca i perivoja, nastavlja se i gradnja novih vrtića te škola i sportskih dvorana.

U Županiji završava projekt dvorca Janković u Cabuni – budućeg Centar za kulturu zdravlja. U planu je i daljnje ulaganje u kulturnu baštinu, poput Ružica grada u Orahovici.  Bit će tu odmaralište za djecu, bungalovi s 14 apartmana, vanjska igrališta, sportski tereni, Edukativni centar Orahovica “Škola u prirodi”… Budući Turističko-rekreacijski centar “Jezero-Hercegovac-Ružica grad” vrijedan je 81,3 milijuna kuna.

Kroz program priprema dokumentacije i provođenje EU projekata planirana sredstva u sljedeće četiri godine su 59,4 milijuna kuna, za primjerice projekte Centar za posjetitelje – Dvorac Janković, Sunčane elektrane  Medinci, pa projekt “Regionalna klaonica s rasjekom mesa i hladnjačom” , “Mreža inkubatora” ,  Izgradnja centra za pametnu poljoprivredu i ICT djelatnost, izgradnja i opremanje sušionice povrća te istraživanje geotermalnog potencijala.

Centar za posjetitelje Dvorac Janković u Suhopolju u posljednjih godinu dana turistička je hit destinacija, a u skoroj budućnosti dobit će nove sadržaje i time biti još poželjnije mjesto odmora.  Nedavno je odobreno 5 milijuna kuna za uređenje, pa će Dvorac  dobiti maleni bazen, wellness, vinski podrum. To je treća faza uređenja ovog nekad ruševnog zdanja koje je obnovljeno zahvaljujući Virovitičko-podravskoj županiji i europskim sredstvima.

Dvorac Janković u Cabuni bit će Centar za kulturu zdravlja, te će nakon Kurije Janković u Kapela Dvoru i Dvorca Janković u Suhopolju, biti treći dvorac, kojeg je obnovom i prenamjenom, od propadanja spasila Virovitičko-podravska županije. Virovitičko-podravska županija je prije desetak godina, s dostupnošću EU fondova, krenula s trendom obnove dvoraca, kurija i perivoja na području Virovitičko-podravske županije plemićkih obitelji.

‘Do sada smo obnovili Kuriju Janković u Kapela Dvoru, Dvorac grofa Jankovića u Suhopolju, dok je grad Virovitica obnovio Dvorac Pejačevića u Virovitici. Ovo će biti četvrti dvorac na području Virovitičko-podravske županije koji se obnavlja, treći u vlasništvu VPŽ. Sredstva su dobivena kroz Razvojni sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem. Vrijednost projekta je 56 milijuna kuna i sama provedba traje 3 godine, od lipnja 2020. do lipnja 2023. Vjerujemo kako ćemo još jednim obnovljenim dvorcem proširiti našu plemićku rutu koja je već poznata na području naše županije. Ovaj centar će u budućnosti posjetiteljima ponuditi objedinjenu priču, multimedijalni edukativni sadržaj gdje će se moći vidjeti kako je to živio grof Janković u svoje doba. Bit će ovdje tematske cjeline – kruh, voda, vino, šampanjac, konji i šuma. Isto tako moći će se vidjeti kako su se igrali naši stari u to vrijeme, kako je to radio grof Janković. Bit će to jedna zanimljiva priča vezana za kulturnu baštinu naše županije’ – kazao je župan Andrović.

Virovitičko-podravska županija izvodi radove na rekonstrukciji  i opremanju dvorca, multimedijom i ostalim namještajem, dok općina Suhopolje izvodi radove na rekonstrukciji pristupne ceste do Dvorca Janković. U ovom multimedijalnom centru za posjetitelje, odnosno Centru za kulturu zdravlja, nalazit će se sadržaji prvenstveno za najmlađe, gdje će oni moći naučiti i obnoviti svoje znanje o tome kako su se igrali naši stari i što su radili grofovi. Isto tako, u samom prizemlju građevine će biti postav sa 6 tema: voda, kruh, vino, šampanjac, šuma i konji, gdje se prvenstveno bazira na lipicance.

Ravnateljica Razvojne agencije Emina Kovač predstavila je na početku godine nekoliko projekata s kojima se ušlo u ovu godinu, a to je prije svega izgradnja novih osnovnih škola u Pitomači te Orahovici, izgradnja nove gimnazije u Virovitici, izgradnja sportskih dvorana pri OŠ Suhopolje te Nova Bukovica. Ujedno, mnoge općine planiraju ili izgradnju novih dječjih vrtića ili dogradnju postojećih zbog velikog broja zainteresiranih korisnika, a očekuje se i veliki broj prijava projekata koji doprinose zelenoj i digitalnoj tranziciji.

Inače, proteklih godina izgrađeno je 10 vrtića –  u Gornjem Bazju, Špišić Bukovici, Gradini, Svetom Đurađu, Suhopolju, Ćeralijama, Čačincima, Čađavici, Sopju i Velikom Rastovcu, čime se je značajno povećala dostupnost predškolskog odgoja za mališane u Virovitičko-podravskoj županiji te prema podacima, broj upisane djece u vrtiće je u porastu. (L.K.)