Virovitičko-podravska županija izdvojila je u 2019. godini 0,21 posto iz proračuna za subvencije obrtnicima, odnosno 15,54 kune po stanovniku Županije, što ju je svrstalo u top pet županija, pokazala je naša nedavna analiza napravljena na temelju podataka konsolidiranih proračuna. Lani je Županija zbog korone intervenirala s oko 3,2 milijuna kuna pomoći, gdje je dio bio namijenjen i obrtnicima, a kroz razne mjere kontinuirano ih se potiče, uključujući i subvencioniranje kamate na kredite. Također, subvencioniraju se i deficitarna zanimanja srednjoškolaca koji se obrazuju za deficitarna zanimanja u obrtništvu.

‘U trenutku kada je Nacionalni stožer civilne zaštite donio Odluku o „lock downu“, u ožujku prošle godine, Virovitičko-podravska županija je odmah krenula s paketom mjera za pomoć gospodarstvu u VPŽ, gdje je bilo puno naših obrtnika kojima je pomoć bila nasušno potrebna. Ako zbrojimo sve Mjere možemo reći da je Virovitičko-podravska županija isplatila financijsku pomoć za preko 520 gospodarskih subjekata ukupnog iznosa preko 3,2 milijuna kuna. Sve su to mjere pomoći poduzetnicima kako bi očuvali radna mjesta svojih zaposlenih, kako bi nastavili poslovati pa čak i zapošljavati nove ljude u vremenima kada se to možda čini nemogućim’ – naglašava virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Paket županijske pomoći sastojao se od sedam mjera, jednokratna novčana pomoć – COVID 19, mjera jednokratne pomoći u iznosu od 1.800 kuna svim mikro poduzetnicima na području VPŽ kojima je bio onemogućen rad za vrijeme trajanja pandemije, a koji su ostvarili pravo na novčanu naknadu od strane HZZ-a. Zaprimljeno je 370 zahtjeva, od kojih je 315 korisnika ispunjavalo uvjete te je istima isplaćena jednokratna novčana pomoć u iznosu od 1.800 kuna. Nadalje, sufinanciranje kompletne kamate na ESIF mikro zajmovi i COVID-19 zajmovi,  besplatno pisanje prijava za Hamag Bicro zajmove od strane Poduzetničkog inkubatora VPŽ,  svim poduzetnicima koji su ostvarili pravo na korištenje jednog od HAMAG BICRO zajmova za obrtna sredstva u 2020. godini, Županija sufinancira kamatu tako da je u konačnici za poduzetnike kamata 0%.   S obzirom na to da je pokrenut novi Program COVID-19 zajam za obrtna sredstva (380000 kn; 0,25%) gdje su prijave krenule od 9. prosinca Županija će i nadalje sufinancirati kamate i na te zajmove i u 2021. godini, a poduzetnički inkubator VPŽ i dalje besplatno radi prijave na navedene zajmove.  Ova se  mjera provodi i u 2021. godini ali prilagođeno po novom Programu kreditiranja koji izlazi od strane HAMA BICRO-a. Zatim, subvencionira se i  korištenje poslovnog prostora Mreže poduzetničkih inkubatora.  Osim što Virovitičko – podravska županija kontinuirano provodi Mjeru sufinanciranja prostora u poduzetničkim inkubatorima poduzetnicima početnicima kroz 5 godina poslovanja i za tu mjeru kontinuirano izdvaja preko milijun kuna godišnje, u 2020. godini je svim poduzetnicima početnicima koji su stanari  Mreže inkubatora (Pitomača, Virovitica, Slatina, Orahovica)  oslobodila u potpunosti plaćanje poslovnih prostora za 2 mjeseca stanovanja u inkubatoru bez obzira u kojoj godina poslovanja se nalazili i koliko dugo stanari bili. Kroz HBOR krediti – Program “Poduzetništvo mladih, žena i početnika”, program koji je još otvoren, a riječ je o mjeri  kojom Virovitičko-podravska županija u suradnji s HBOR-om i 6 poslovnih banaka subvencionira kamatu na kredite od 2 % u punom iznosu tako da i ovdje za krajnjeg korisnika kredita kamata iznosi 0 %.

Za obrtnike u svrhu očuvanja tradicijskih obrta na području Virovitičko-podravske županije za 2020. godinu, objavljen je Javni poziv za podnošenje prijava za dodjelu potpora tradicijskim obrtima za 2020. godinu te je ove godine ostvarilo pravo na tu potporu 18 obrtnika ukupne vrijednosti 50.000 kuna. Ova mjera je nastavlja i u 2021. godini. Lani je kroz program potpore u poljoprivredi vrijedan 1,2 milijuna kuna odobreno prijava za 136 korisnika, subvencije kamata na proljetnu i jesensku sjetvu za koju je ranije kamata sufinancirana sa 2 posto, a nakon pandemije financira se u cijelosti, tj. svih 3,7 posto.

– Virovitičko-podravska županija nastavlja sa sufinanciranjem paketa mjera i za 2021. godinu, u vrijednosti preko 2,7 milijuna kuna. Inače, izdvajamo i za subvencije deficitarnih zanimanja srednjoškolaca koji se obrazuju za deficitarna zanimanja u obrtništvu. I tako pomažemo našim obrtnicima, kako bi što više djece upisivalo „obrtnička zanimanja“ – zaključuje župan Igor Andrović. (L.K.)