Virovitičko-podravska županija javila se je na natječaj za EU projekte kojima se osiguravaju pomoćnici u nastavi te besplatan obrok za najpotrebitije učenike. Do 8. ovoga mjeseca bio je otvoren poziv za EU financiranje projekta kojim se osiguravaju pomoćnici u nastavi te stručni  komunikacijski posrednici za učenike s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, a do kraja srpnja je pak otvoren poziv Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva.

Virovitičko-podravska županija je prijavila projekt pomoćnika pod nazivom „In-In – integracija i inkluzija“ za 50 učenika i 50 pomoćnika (iznos 2,2 milijuna kuna), a prijavljena je i prehrana  pod nazivom „Žličica 4“za 1474 učenika, u vrijednosti od gotovo 871,4 tisuće kuna. Projekti su se provodili i prijašnjih godina pod nazivima „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva u VPŽ“, „Žličica“, „Žličica 2“ i „Žličica 3“. Uključivanje Županije i školskih ustanova u Projekt „Osiguravanja školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“ iz Fonda Europske pomoći za najpotrebitije želi se doprinijeti borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti te unapređenju dobrobiti djece u riziku od siromaštva. Virovitičko-podravska županija svake godine provodi taj projekt i u zadnje četiri godine bilo je uključeno od 679 učenika prve školske godine do najviše 1982 učenika kojima je osigurana besplatna prehrana.

‘Najveći iznos koji možemo prijaviti je milijun kuna i  nismo u mogućnosti osigurati besplatnu prehranu svim učenicima osnovnih škola pa razmatramo mogućnost sufinanciranja prehrane za sve učenike zajedno s jedinicama lokalne samouprave.’, kažu u Županiji.

Projekt „In-In – integracija i inkluzija“ predstavlja osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama. Projekt uključuje odgojno-obrazovne ustanove kojima je osnivač Virovitičko-podravska županija te jednu kojoj nije osnivač – Katoličku osnovnu školu u Virovitici.

Ukupna vrijednost projekta koji je sada završio za četverogodišnje razdoblje iznosi gotovo 8 milijuna kuna od čega intenzitet bespovratne potpore iznosi 94,89%, a u projekt je bilo uključeno 44 učenika kojima se osiguravaju pomoćnici i već četvrtu godinu se educiraju i zapošljavaju nezaposlene osobe.

Uz projekt, Virovitičko-podravska županija zajedno s jedinicama lokalne samouprave svake godine sufinancira plaću za desetak pomoćnika koji nisu uključeni u projekt, a  potrebni su učenicima s teškoćama. (L.K.)