Varaždinska županija je jedna od županija koja je najviše puta bila u vodećih pet županija u našim proračunskim analizama za 2020. godinu. Prema udjelu izdvojenih sredstava iz proračuna tri puta je bila druga – po ulaganju u zdravstvo, civilnu zaštitu i obrazovanje te dva puta treća, po ulaganju u subvencije poljoprivrednicima i sufinanciranje cijene prijevoza. Nakon lanjske i ove godine nastavljaju istim tempom. Povećana su sredstva za stipendiranja i nagrade učenicima, nastavlja se projekt energetske samodostatnosti škola, u zdravstvu se provode 122 milijuna eura vrijedni projekti, kreće novi program, prvenstveno za mlade obitelji i revitalizaciju ruralnih područja…

Povodom toga provjerili smo i koja su to ključna proračunska ulaganja tijekom ove godine.

‘U proračunu Varaždinske županije za 2023. godinu, koji iznosi 230,8 milijuna eura, prvenstveno je prepoznata potreba brige o građanima svih generacija. Značajno su povećana sredstva za stipendiranje i nagrade učenicima i studentima, i to za gotovo 32 posto. Stipendije su povećane drugu godinu zaredom, a isplaćuju se svih 12 mjeseci u godini.’ – komentira župan Anđelko Stričak.

Učenici će dobivati po 65 eura mjesečno, a studenti 130 eura mjesečno. Uz to, podrška našim učenicima i studentima te njihovim roditeljima osigurana je i kroz sufinanciranje prijevoza za koji je planirano 3,3 milijuna eura. Jedan od važnih programa je i produženi boravak, koji je organiziran u čak 25 od 33 osnovne škole. Osigurali smo učiteljicama i učiteljima na neodređeno vrijeme, a ukupno je u sklopu stavke „cjelodnevni boravak učenika“ planirano 1,6 milijuna eura.

S ciljem digitalizacije, energetske samodostatnosti i zaštite okoliša u svim obrazovnim ustanovama kojima je Županija osnivač, nastavlja se s provođenjem programa  „Školski dizel – DIgitalno i ZELeno“. Cilj je da svaka škola ima određeni vid energetske samodostatnosti, a solari će ove godine biti postavljeni na 12 škola u sklopu odobrenog projekta ukupno vrijednog 300.000 eura, a koji se sufinancira iz EU i državnog proračuna.

‘Ova godina bit će povijesna za zdravstvo Varaždinske županije, područje u kojem provodimo projekte vrijedne 122 milijuna eura.’ – nastavlja.

Već početkom godine bit će otvoreni u sklopu Opće bolnice Varaždin objedinjeni hitni bolnički prijem te dnevna bolnica i jednodnevna kirurgija ukupne vrijednosti 11,3 milijuna eura. Istovremeno, počet će izgradnja Centralnog operacijskog bloka u sklopu najvećeg i najznačajnijeg projekta procijenjene vrijednosti 53,8 milijuna kuna.

‘Uspostavom objedinjenog hitnog bolničkog prijema u Općoj bolnici Varaždin će u prvi plan biti stavljen pacijent, jer će upravo to biti centralno mjesto na kojem će ubuduće primati pacijenti. Potom će se izgradnjom Centralnog operacijskog bloka sa suvremenim operacijskim salama i nizom drugih sadržaja Opća bolnica iz ustanove paviljonskog tipa biti pretvorena u modernu bolnicu.’ – najavljuje župan Stričak.

U sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice završavamo Nacionalni rehabilitacijski centar za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine, koji će se skrb o osobama s bolestima i oštećenjima kralježnice iz cijele Hrvatske podići na višu razinu. Objekt je izgrađen i za njega je već ishođena uporabna dozvola te će ove godine biti opremljen i otvoren. Ukupna vrijednost tog projekta je 18,2 milijuna eura.

Proračunom za 2023. godinu osigurana su sredstva dodjelu bespovratnih sredstava za sufinanciranje troškova izrade dokumentacije za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskih kućama.

‘Pokrećemo i novi program, prvenstveno za mlade obitelji i revitalizaciju ruralnih područja. Riječ je o dodjeli potpora za poticanje nove izgradnje energetskih učinkovitih objekata. Nastavljamo i dodjelom potpora za ulaganja u turizmu, za što je osigurano nešto više od 172 tisuća eura. Cilj je dodatno podizanje kvalitete turističkih usluga putem otvaranja kušaonica ulja, vina, meda, sira te drugih atraktivnih sadržaja, kao i povećanje smještajnih kapaciteta. Za poljoprivredu, za poticanje ulaganja sredstva smo povećali za više od 50 posto u odnosu na početak mandata. U proračunu za 2023. za tu je namjenu osigurano više od 927 tisuća eura.’ – zaključio je župan Stričak. (Varaždinska županija)