Zbog pada interesa za cijepljenje protiv covida, organizirat će se covid autobusi za cijepljenje, a prvi bi trebao krenuti već u ponedjeljak, najavio je ministar zdravstva Vili Beroš nakon sastanka članova Vlade s novoizabranim i potvrđenim županima.

Na poziv virovitičko-podravskog župana Igora Androvića, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak i ministar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak bi trebali prisustvovati promociji novog načina cijepljenja putem covid autobusa.

– Cilj nam je do kraja lipnja procijepiti 50 posto odraslog stanovništva, a ovo je jedan od načina – istaknuo je na sjednici Kolegija načelnika i gradonačelnika, virovitičko-podravski župan Igor Andrović. COVID busom će se obići 49 naselja diljem Virovitičko-podravske županije.

– Ovo radimo zbog onih stanovnika Virovitičko-podravske županije, koji ne mogu doći do Virovitice, Slatine, Orahovice, Pitomače i Voćina, gdje se trenutno cijepi protiv COVIDA-19, pa će na ovaj način, naši liječnici i medicinsko osoblje doći k vama – naglasio je župan Igor Andrović.

Na sjednici Kolegija načelnika i gradonačelnika, uz predstavnike gradova i općina, zamjenika župana Marija Klementa, bio je i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok Virovitičko-podravske županije dr. Miroslav Venus.

– Cijepljenje je neizmjerno važno, kako bi „život vratili u normalu“. U „COVID busu“, na kojem će jasno biti označeni sloganom „Misli na druge, cijepi se“, obići ćemo cijelu Virovitičko-podravsku županiju. U svakom naselju bit ćemo sat vremena. U svakom naselju bit ćemo sat vremena. Oni koji se žele cijepiti, ulazit će na prednja vrata autobusa, gdje će im biti izmjerene tjelesna temperatura, potom će biti cijepljeni Pfizer cjepivom. Nakon cijepljenja će u stražnjem dijelu autobusa pričekati 15 minuta da se ne bi pojavile neke reakcije na cjepivo, te na stražnja vrata autobus otišli kućama. U našoj pratnji, cijelo vrijeme bit će i ekipa hitne medicinske pomoći. Za cijepljenje u “COVID busu” se ne treba naručivati, a cijepiti se mogu i stanovnici susjednih naselja onih naselja u kojima budemo boravili od 14. do 25. lipnja. Inače, ovaj način cijepljenja, na razini Hrvatske, će se prvi puta prakticirati u Virovitičko-podravskoj županiji – zaključio je Venus.

Covid autobusi će, po unaprijed dogovorenom redu, obilaziti područja županija i boraviti određeno vrijeme u manjim mjestima, od kojih neka nemaju nikakve zdravstvene ustanove na svom području, rekao je ministar Beroš na sastanku sa županima. Ta inovacija u cijepljenju raspravljena je sa županima, a orijentirat ćemo se prema ruralnim područjima. Ideja je da se stanovnicima manjih naselja izađe u susret i dođe do kućnog praga, istaknuo je ministar. (Vlada RH, Virovitičko-podravska županija)