U travnju je, u odnosu na isto razdoblje lani, najveći pad nezaposlenih bio u Koprivničko-križevačkoj, Primorsko-goranskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Brodsko-posavskoj i Istarskoj županiji. Na mjesečnoj razini, u top pet županija po padu nezaposlenosti su Dubrovačko-neretvanska, Istarska, Ličko-senjska, Šibensko-kninska i Požeško-slavonska županija. Pokazuju to novo objavljeni podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Potkraj travnja 2024. u Hrvatskome zavodu za zapošljavanje bilo je evidentirano 98.820 nezaposlenih osoba, što je za 10.272 osobe ili 9,4 posto manje nego prethodnoga mjeseca i za 6.530 osoba manje tj. 6,2 posto nego u travnju 2023.

U usporedbi s istim mjesecom prošle godine evidentirana je nezaposlenost smanjena u devetnaest, a povećana u dvije županije. Najveći pad broja nezaposlenih evidentiran je u Koprivničko-križevačkoj županiji (za 14,8 %), Primorsko-goranskoj županiji (za 12,1 %), slijedi Grad Zagreb (za 11,1 %), a u top pet županija su još Dubrovačko-neretvanska  u kojoj je na godišnjoj razini nezaposlenost bila u travnju u padu za također 11,1 posto, pa Brodsko-posavska s padom od  9,4 posto i Istarska s padom od 8,6 posto. Porast broja nezaposlenih evidentiran je u Vukovarsko-srijemskoj županiji (za 2,3 %) te  Varaždinskoj županiji (za 0,8 %). Ipak, treba spomenuti da Varaždinska prema podacima DZS-a i nadalje ima najmanju stopu nezaposlenosti, 2,9 posto, upola manje od prosjeka u RH.

Na mjesečnoj razini najveći pad bio je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, za 19 posto, u Istarskoj za 18,6 posto, za 16,7 posto u Ličko-senjskoj županiji, za 14,7 u Šibensko-kninskoj i za  14,4 u Požeško-slavonskoj županiji. U svim županijama broj nezaposlenih je bio u padu.

Najveća potražnja za radnicima bila je, nakon Grada Zagreba, u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Osječko-baranjskoj, Primorsko-goranskoj, Istarskoj i Zagrebačkoj županiji. (L.K.)