Prema podacima Matice rođenih u prvom tromjesečju ove godine rođeno je 9.041, dok je istodobno umrlo 16.216 osoba. U istom razdoblju lani rođeno je 8.809 beba. Najveći porast rođenih beba bio je u Zadarskoj, Osječko-baranjskoj i Virovitičko-podravskoj županiji. Objavilo je to Ministarstvo pravosuđa i uprave u novom statističkom izvješću. 

U prvom tromjesečju rođeno je 232 beba više nego u istom razdoblju lani. No, istodobno je početkom ove godine bilo 1.956 više preminulih nego u istom razdoblju lani, što je vrlo loš pokazatelj prirodnog prirasta.

Porast rođenih beba u odnosu na isto razdoblje lani imale su Krapinsko-zagorska županija (+6), Koprivničko-križevačka (+9), Bjelovarsko-bilogorska (+20), Primorsko-goranska (+31),  Virovitičko-podravska i Osječko-baranjska (+32), Međimurska (+30), Požeško-slavonska (+8), Zadarska (+37), Vukovarsko-srijemska, Istarska, Ličko-senjska i Splitsko-dalmatinska (+16) te Grad Zagreb 128 više rođenih beba, no gdje su dijelom i bebe rođene u Zagrebačkoj županiji, koja nema rodilišta. Tako da za točne podatke treba pričekati službenu statistiku.

U cijeloj prošloj godini rođeno je 36.257 beba, pa ako se ovogodišnji trend rođenih nastavi, ove godine ne bi trebali imati pad broja rođene djece. U 2020. rođeno je manje beba nego u 2019., iako je porast bio u čak 12 županija.

Broj djece rođene u Republici Hrvatskoj u razdoblju 1.1.- 31.3.2021. i upisane u maticu rođenih

Izvor: Matica rođenih

Luka, David, Jakov i Niko najčešća su imena rođenih dječaka početkom ove godine, odnosno Mia, Ema, Rita i Nika kod djevojčica.

Kod broja umrlih, za oko 100 osoba više umrlo je u Zagrebačkoj županiji, oko 220 više u Splitsko-dalmatinskoj županiji, oko 60 u Krapinsko-zagorskoj, Ličko-senjskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Karlovačkoj županiji, oko 150 više u Varaždinskoj i Osječko-baranjskoj županiji, preko 160 u Međimurskoj županiji, oko 30 više u Koprivničko-križevačkoj, Vukovarsko-srijemskoj i Virovitičko-podravskoj županiji, za oko 380 više u Primorsko-goranskoj županiji, nešto više od 40 više je umrlih u Brodsko-posavskoj i Šibensko-kninskoj županiji, kao i u Zadarskoj županiji, oko 20 više u Istarskoj županiji te oko 450 više umrlih u Gradu Zagrebu. Manje je umrlih bilo samo u Sisačko-moslavačkoj županiji, za oko 200 te Požeško-slavonskoj, oko 15 manje.  (L.K.)