Najveći porast zaposlenih u rujnu u odnosu na prošlogodišnji rujan imale su Istarska i Ličko-senjska županija, a u trećem tromjesečju u odnosu na prošlogodišnji, rast zaposlenih bio je najveći u Brodsko-posavskoj županiji, pokazuju novoobjavljeni podaci DZS-a.

U rujnu 2023. u odnosu na rujan 2022. broj zaposlenih je u pravnim osobama porastao u 18 županija, a najviše u Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji, za 3,3% u svakoj. Slijedi Brodsko-posavska s rastom od 3,2 posto, Dubrovačko-neretvanska s rastom od 2,7 posto i Splitsko-dalmatinska s rastom od 1,8 posto.

Broj zaposlenih žena u pravnim osobama porastao je u 19 županija, a najviše u Istarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, za 3% u svakoj.

Za razdoblje od srpnja do rujna 2023. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine porast broja zaposlenih u pravnim osobama ostvaren je također u 18 županija, a najviše u Brodsko-posavskoj županiji, za 3,4%. Slijedi Istarska s rastom od 3,3 posto, Ličko-senjska s 2,8 posto, Dubrovačko-neretvanska s 2,5 posto rasta i Zadarska s 1,9 posto rasta zaposlenih.

Broj zaposlenih žena u pravnim osobama porastao je u 20 županija, u rasponu od 0,1% u Međimurskoj županiji do 3,4% u Brodsko-posavskoj županiji.

Stopa registrirane nezaposlenosti u rujnu je bila najmanja  u Istarskoj županiji, 2%, što je za 3,8 postotnih bodova manje od registrirane stope nezaposlenosti u Republici Hrvatskoj. (L.K.)