Župan Blaženko Boban i pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava Damir Gabrić predali su zapovjedniku Vatrogasne zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivanu Kovačeviću opremu nabavljenu u okviru projekta E-Citijens. Župan je tom prilikom istaknuo kako se na području Splitsko-dalmatinske županije kontinuirano ulaže u vatrogastvo. „Vatrogasci imaju srce, hrabrost, volju i želju kako bi čuvali nas i našu imovinu. Uočili smo kako im je nužna oprema, ali i objekti. Svjedoci smo da trenutno radimo vatrogasne domove u Muću, Dugom Ratu i Selcima, a u Supetru je već gotov. Kao krunu svega toga radimo trenažni centar u Vučevici, iznimne vrijednosti“, izjavio je župan.

Voditelj projekta E-Citijens Ognjen Ćavar objasnio je o kakvoj se opremi radi. „To su serveri s ekranima i periferijom s posebnim dispečerskim softwareom. Na njima će se prikazivati platforma našega projekta koja će uključiti građane u izvještavanje o prirodnim katastrofama putem društvenih medija“, istaknuo je Ćavar. Dodao je da platforma vuče podatke s društvenih medija koji su javno objavljeni i filtrira ih pomoću naprednog sustava umjetne inteligencije te ih šalje žurnim službama. „Nabavljena je i infracrvena termalna kamera vojnih specifikacija, koja je namijenjena za rad na terenu u otežanim uvjetima. Nabavili smo i radio komunikacijske uređaje – tri radio stanice sa 16 uređaja. To je standardna komunikacijska oprema koju vatrogasci koriste svakodnevno“, zaključio je Ćavar.

Županijski vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević zahvalio je županiji na ulaganju u vatrogastvo. „Ovo je još jedan dokaz koliko se naša županija brine o sigurnosti i sustavu zaštite i spašavanja. Naravno, vatrogasci kao najjača karika u tom sustavu dobiju najviše opreme. Na nama je sada da ju koristimo za dobrobit cijele zajednice. Nadam se da ćemo ovako i nastaviti kako bismo svi zajedno bili sigurniji“, rekao je Kovačević.

Vrijednost dodijeljene opreme je 307.360,00 kn.

Podsjetimo se da je naša analiza o ulaganju u vatrogastvo pokazala da je Splitsko-dalmatinska županija s izdvojenih 0,60 posto u proračunu za vatrogastvo u 2020. godine bila vodeća, isto kao i po trendu rasta izdvajanja u odnosu na 2019. i 2017. godinu, za gotovo pet milijuna kuna, odnosno 5,7 milijuna. Među vodećima je i po izdvojenim sredstvima po stanovniku, 22,13 kuna i postotnom rastu sredstava u odnosu na 2017, za 135,09 posto i u odnosu na 2019, za 97,5 posto.

I  ove godine je za financiranje Vatrogasne zajednice SDŽ temeljem Zakona o vatrogastvu planirano  3.340.000 kuna, nadalje, za financiranje projekta FIRESPILL u okviru kojeg se gradi Nastavno regionalno središte za naprednu obuku operativnih snaga vatrogastva i civilne zaštite u Vučevici  62,7 milijuna kuna te za troškove projektiranja, rekonstrukcije i izgradnje vatrogasnih domova te nabavu vatrogasne opreme planirano je 600.000 kuna.

Splitsko-dalmatinska županija sudjeluje u projektu FIRESPILL, gdje će većina novca biti utrošena za izgradnju Nastavnog regionalnog središta za osposobljavanje operativnih snaga, odnosno Centra za naprednu obuku za vatrogastvo i civilnu zaštitu. Sjedište Centra bit će u Vučevici, odakle će se koordinirati, ali i educirati i osposobljavati osoblje u području zaštite od prirodnih i drugih nesreća, a predviđena je izgradnja i opremanje simulacijskih objekata, organiziranje vježbi, seminari za naprednu obuku (prekogranična razmjena znanja), pokazne vježbe spašavanja civila itd.

Kroz 436 tisuća vrijedan projekt Holistic sredstva su namijenjena održavanju već postavljene infrastrukture u vidu kamera za ranu detekciju požara na prostoru Županije, te održavanje ostale nabavljene protupožarne opreme. A sada je pak u sklopu projekta E-Citijens nabavljena i oprema. (Splitsko-dalmatinska županija, L.K.)