Splitsko-dalmatinska županija je izdvojila 5,21 posto iz proračuna u 2022. godini za socijalnu skrb, što ju je svrstalo u vodećih pet županija, pokazala je naša analiza napravljena iz podataka konsolidiranih proračuna županija (izvršenje proračuna) za 2022. godinu. 

U sklopu projekta Zaželi ove su godine dodijeljena 32 ugovora vrijedna više od 25 milijuna eura.

Župan Blaženko Boban rekao je tom prigodom kako je ovo najbolji, najljepši i najkvalitetniji projekt. „10 korisnika imamo iz Splitsko-dalmatinske županije koji će se brinuti o 1200 ljudi.“, rekao je Boban i dodao kako se i na ovaj način dokazuje da su socijalno društvo.

Kako stoji u prijedlogu ovogodišnjeg proračuna, neki od mjera i projekata kojima se pomaže je, primjerice, sufinanciranje programa „Sklonište za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja“ sukladno ugovoru sklopljenom između Caritasa Nadbiskupije Split, Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Splitsko-dalmatinske županije, nadalje,  sufinanciranje programa „Pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama“ koji se provode na području županije,  poboljšanje uvjeta rada socijalnih ustanova koje skrbe o izuzetno teškim kategorijama korisnika kojima županija nije vlasnik ni osnivač, pa  prigodna darivanja ustanovama i udrugama prilikom blagdanskih obilazaka,  pomoć općinama u realizaciji socijalnih programa za koje JLS nemaju dostatna sredstva u svom proračunu,  pomoć fizičkim osobama, pojedincima ili obiteljima koji se zateknu u izuzetno teškim socijalnim i materijalnim situacijama (npr. nabava medicinskih pomagala za djecu 100% invalide..),  financijska podrška radi ostvarivanja programskih aktivnosti Obiteljskog centra te financiranje programa „Svi zajedno“ …

Pored Vrgorca gradit će se novi dom za starije. Za Dom za starije Dragljane na području Grada Vrgorca krajem prošle godine dodijeljen je ugovor vrijedan 5.350.000 eura. Županijska razvojna agencija RERA je u suradnji s Gradom Vrgorcem pripremila dokumentaciju a Splitsko-dalmatinska županija je strateški partner u projektu. ‘Projekt je iznimno vrijedan za SDŽ jer znamo kako stojimo s kapacitetima za smještaj umirovljenika i starijih osoba. U domu u Dragljanima će smještaj naći više od 100 novih korisnika. Osim toga, otvaraju se nova radna mjesta za ljude iz vrgoračkog kraja, Raduje me što nastavljamo s pripremom dokumentacije za domove u Aržanu, na području općine Cista Provo te na području Grada Vrlike.’ – rekao je tada župan.

Osim brige za starije, Županija vodi brigu i o mladima pa tako daje naknade za rođene bebe te pomaže obiteljima s više školaraca kao i studentima u troškovima studiranja iz višečlanih obitelji (pet i više djece).

Županija ima i ustanovu DES koja zapošljava 210 zaposlenika, od kojih je 113 osoba s invaliditetom i ima šest proizvodnji. „Sljedeće godine otvaramo praonu, gdje ćemo zaposliti sigurno još 7 osoba. Zbog toga smo u našim akcijskim planovima stavili aktivnu politiku zapošljavanja, gdje idemo prema osobama s invaliditetom i tražimo ih na tržištu. Uparujemo ih s radnim mjestom i na kraju zapošljavamo ih u jednom projektu od 3 mjeseca, kako bismo bili sigurni da su se poklopile njihove potrebe i radno mjesto“, rekao je nedavno ravnatelj ustanove DES Stanko Dell’ Orco. (L.K.)